pondělí 28. listopadu 2016

Vytápění domu

Vytápění domu

Ale společně s tím, jak rostou ceny obou zmiňovaných energií, roste obliba nových ekonomických alternativ vytápění stavby a zároveň se je tu cítit jakýsi návrat ke starým topným zdrojům. Při stavbě rodinného domu je nezbytné ekonomicky plánovat systém vytápění již od samého počátku projektu. Správné vytápění domu v kombinaci s dostatečným zateplením může výrazně pomoci s náklady bydlení. Provedení nákladnější stavební úpravy fasády, střechy či topného systému může na účtech za vytápění rodinného domu ušetřit pěkných pár tisíc. Přečtěte si rady a tipy pro vytápění bytu v našich článcích a třeba i vám se díky nim podaří protopit.


Vytápění domu

Tato činnost bezprostředně souvisí s existencí člověka a snahou zlepšovat své životní podmínky, mezi které patří i potlačování nepříznivých klimatických podmínek. Ještě než se rozhodneme pro konkrétní typ vytápění rodinného domu nebo bytu, je třeba si ujasnit, jaké jsou vlastně možnosti. Existují takzvané klasické zdroje tepla a alternativní neboli obnovitelné zdroje. Docílit komfortnějšího vytápění a stále udržet na uzdě provozní náklady jde zejména s pomocí ústředního vytápění s kotlem na dřevo, případně na uhlí. U kvalitního kotle lze periodicitu nutného přikládání výrazně snížit, navíc je možné veškerý prašný provoz omezit na kotelnu či jinou technickou.


Vhodné do větších bytů a domů. Jedná se například o radiátory. Náklady jsou nižší než u lokálního vytápění , navíc zaberou méně místa. Rozlišujeme: Klasické ústřední topení: přenos tepla mezi kotlem a radiátorem obstarává cirkulující voda.


Dnešní doba nabízí nejrůznější moderní technologie vytápění. Volba zdroje tepla by měla zohledňovat to, co je v konkrétní lokalitě k dispozici, ale také preference a možnosti obyvatel domu. Ty se vinou nízké motivace státu v tuzemsku přílišného rozšíření nedočkaly, takže jako hlavní zdroj vytápění rodinného domu se prakticky nepoužívají.


Vřele doporučit je ale lze pro vytápění teplé užitkové vody, kdy dokáží ušetřit až procent energie. Podlahové topení je moderní a úspornou možností vytápění domu. Jedna z nejžhavějších otázek týkajících se stavby rodinného domu je otázka volby topení. Vytápění se tak stává energeticky úsporné.


Vytápění domu

Kromě burcujících novinových titulků týkajících se neustálých změn v cenách energií k tomu přispívá také čím dál větší nabídka technologií pro vytápění rodinných domů. Přesto je možné dobrat se uspokojivého. Náklady za vytápění dřevem či uhlím ve srovnání s tepelným čerpadlem jsou téměř stejné. Většina lidí, která volí přechod na tepelné čerpadlo, se tak rozhodne z důvodu pohodlí, bezpracného provozu a ekologie.


Volí si vytápění bez prachu a bez nošení dřeva či uhlí. Výhody a nevýhody jednotlivých druhů. Pořizujete si kondenzační plynový kotel? Co vás čeká při jeho instalaci? Brzy bude spuštěno další kolo kotlíkových dotací, které jsou určeny na výměnu starých neekologických kotlů s ručním přikládáním.


Při návrhu nového topení se vychází zejména z výpočtu tepelných ztrát domu , respektive jednotlivých místností. Ty se počítají podle České státní normy a při výpočtu se vychází především z lokality, ve které se dům nachází, vlastností stavebních konstrukcí domu a účelu, k čemu místnost bude sloužit. Solární vytápění doplněné o systém ventilace výrazně zlepšující mikroklimatické podmínky domů. Praxí ověřená forma systému teplovzdušného ohřevu a současné ventilace rodinného domu.


Zdroj tepla bez provozních nákladů - pracuje zdarma. Srovnání nákladů na vytápění rodinného domu. Při srovnání různých způsobů vytápění běžného rodinného domu vychází elektrokotel stále jako jeden z nejméně ekonomických způsobů vytápění. Následující výpočty jsou realizované pro běžný dům se spotřebou tepla 1MWh ročně a pro pasivní dům se.


Vytápění domu

Chtěli jsme mít ten nejúspornější systém vytápění. Firma Úsporné vytápění s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky