středa 10. října 2018

Účinnost výměníku tepla

Z rozdílu koeficientů po obou stranách trubky je zřejmé, proč je pro lepší účinnost výměníku dobré přiměřeně zvětšit vnější plochu výměníku například žebrováním. Lze dosáhnout velkého přiblížení teplot primár-vstup a sekundár-výstup. Přidáním počtu desek lze bezesporu výkon navýšit. Jelikož v žádném tepelném výměníku nelze dosáhnout 1 termické účinnosti - existuje vždy větší či menší teplotní rozdíl mezi vstupní topnou kapalinou a výstupní ohřívanou kapalinou. Návrh tepelného výměníku je v každém systému velice důležitý a většinou na něm závisí funkčnost a účinnost celého.


Výměníky tepla s nízkou účinností přenosu energie se nahrazují jinými, účinnějšími typy.

Samozřejmě každý typ výměníku ZZT má jak své klady, tak i zápory a jde o to najít jejich ideální. Nedochází potom k úniku tepla do okolního prostoru. Ze stejného důvodu je také dobré výměník tepla izolovat (prodáváme k tomu určená pouzdra a izolace). Izolace zamezuje i opačnému jevu: kondenzaci vody ze vzduchu na čelních deskách.


Přestože účinnost sprchového výměníku může dosahovat i přes , úspora energie na přípravu teplé vody se pohybuje mezi až. Zejména pak zanášením a čištěním výměníků tepla. Klíčová slova výměník tepla , teplonosné médium, sdílení tepla.


Nad trubkami je zařízení (žlaby nebo rozprašovače), které rozvádí chladicí vodu na vnější povrch.

Deskové výměníky tepla SWEP. Nabízíme za nízké ceny velmi širokou řadu kompaktních běžných výměníků tepla. Pájené deskové výměníky jsou extrémně účinné pro výměnu tepla : jako výměník voda-voda, tj. TUV, pitné vody, topení, oddělovací výměník, bioplynové. Zpětné získávání tepla (ZZT) je systém používaný v řadě technických oborů.


Důležité je využití ve vzduchotechnických systémech a systémech odpadních vo které získávají teplo z odpadního vzduchu, odpadní vody a jiných látek. Významnou oblastí zpětného získávání tepla je průmysl, výroba a služby. Je to dáno tím, že jako základ účinnosti kotlů se nebere spalné teplo paliva (které vyjadřuje celou chemickou energii), ale jeho výhřevnost, ve které není započtena energie skupenského tepla vodní páry ve spalinách.


Zanášení se projevuje v různých formách u všech typů výměníků a dochází k němu postupně během provozu výměníku. Tepelná účinnost zaneseného výměníku klesá v řádu desítek procent. Základem úspěšného řešení problematiky zanášení je prevence.


Typický příklad takovéto závislosti je například solární systém nebo tepelné čerpadlo. Pokud se do otopného systému s těmito úspornými zdroji instaluje tepelný výměník, který není. Systém triple pass využívá mnohem efektivněji vnitřní teplosměnné plochy trubek výměníku. Může spalinám odebrat mnohem více tepla než výměník standardního řešení.


Celkovou účinnost topidla tak lze zvýšit až o. Nicméně, komín spolu se spalinami unášet poměrně velké množství užitečného tepla , které by mohly ještě sloužit pro vytápění.

Aby se zabránilo úniku tepla cenné komínu může být instalován na speciálním tepelném výměníku , což výrazně zvyšuje účinnost zařízení generující teplo. Rotační výměníky zpětného získávání tepla patří s ohledem ke své konstrukci a způsobu provozu mezi zařízení s největší účinností. U teplotního provedení je účinnost až a vlhkostního provedení je účinnost přenosu tepla až a účinnost přenosu vlhkosti až. Použití rotačních regeneračních.


Protiproudý výměník nepředává vlhkost a ani zápach. Jeho účinnost přesahuje. Právě díky těmto vlastnostem společně s testovanou těsností u každého vyrobeného kusu nachází své využití jak v rekuperačních jednotkách pasivních domů tak v průmyslových aplikacích. Rekuperace voda - voda.


Po letech používání majitel kamna vyměnil za nová, opět Grand Max plus 11. S kamny je spokojen, proto koupil nová kamna stejného typu. Důvodem výměny kamen bylo, že majitel neměl čas na čištění výměníku tepla a čelního skla dvířek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky