středa 10. října 2018

Druhy energie

Druhy energie

V některých případech jsou jisté druhy energie zaváděny jako teoretický koncept a současná fyzika zatím neumí vysvětlit jejich podstatu ani zákony jejich přeměny (např. tzv. temná energie ). Není ani jasné, zda lze zachování energie či druhý termodynamický zákon vztahovat na vesmír jako celek. Známe tyto druhy energie : 1. Zakroužkuj správnou odpověď: ANO NE a) Ze Slunce nepochází žádná energie. Druhy a přeměny energie Pod obrázky doplň druhy energie (elektrická, jaderná, chemická, mechanická, světelná, teplo) tak, aby šipka znázorňovala nejvýznamnější přeměnu energie na obrázku.


Druhy energie

Energii nemůžeme vytvořit. Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály. Pre zmenu vnútornej energie DU platí 1. Zákon zachovania energie : Zmena vnútornej energie DU sústavy sa rovná súčtu práce W vykonanej okolitými telesami, ktoré pôsobia na sústavu silou, a tepla Q odovzdaného okolitými telesami v sústave. Výpočet množstva využiteľnej energie. Z fyzikálneho hľadiska je pri využití energie vody rozhodujúci predovšetkým prietok Q, t. H (m), vyjadrujúceho tlak padajúcej vody.


Když se ve zúženém místě zvětší rychlost kapaliny, získá větší kinetickou energii. Obnovitelná energie je energie vyrobená z obnovitelných zdrojů, které se v lidském časovém měřítku přirozeně obnovují, na rozdíl od neobnovitelných zdrojů energie jako jsou například fosilní paliva, která se neobnovují v lidském časovém měřítku a jsou tedy vyčerpatelné, a mimo to jejich spalování přispívá ke změně klimatu. Vazebná energie – energie , která se uvolní při vzniku vazby, čím větší je její hodnota, tím pevněji jsou atomy k sobě vázány.


Druhy energie

Vyjadřuje se v jednotkách energie , nejčastěji v elektronvoltech. V telese alebo sústave sú rôzne druhy energie , čo súvisí s časticovou štruktúrou látky. Ich spoločný názov je vnútorná energie U. Vnútorná energia U je určená energiou pohybovou a vzájomným silovým pôsobením častíc sústavy.


Závisí len od stavu ktorý je daný stavovými veličinami a nezávisí od toho ako sa do. Rozmanité druhy duší, které dokáží vnímat větší celek, jehož jsou součástí (Tvůrce prostředí - přírodu jako bytost), násobit s ním energii a tvořit z této energie dál. Mají vyživující, životodárnou a léčivou energii. Mají mezi s sebou těsnější vazby než jiné typy duší a spoluvytvářejí tak stabilní. Najdôležitejším zdrojom energie sú dnes prevažne fosílne palivá (uhlie, zemný plyn a ropa).


Ich zdroje sú však obmedzené, vyčerpateľné a preto sú považované za tzv. Navyše pri ich spaľovaní sa do ovzdušia uvoľňujú znečisťujúce látky a skleníkové plyny. V súčasnosti sa preto stále. Téma energetickej účinnosti v našom byte či dome sa týka nás všetkých. Zastarané vykurovacie zariadenia spotrebúvajú spravidla zbytočne veľa energie.


Kto hľadá nové vykurovanie, má veľa možností. Obnoviteľné zdroje energie (OZE) sú také zdroje, ktoré sa prirodzene obnovujú v priebehu ich využívania. Ide o energetické toky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v blízkosti zemského povrchu, zásoby, ktoré sa obnovujú aspoň tak rýchlo, ako sú spotrebuvávané.


Druhy energie

Vodní elektrárny se řadí mezi obnovitelné zdroje energie , což je dáno využíváním hydrologického cyklu, neboli stálého koloběhu vody na Zemi. Původem této energie je sluneční záření dopadající na naši planetu. Neprodukují při výrobě elektřiny žádné emise a jsou tedy vhodným energetickým zdrojem v moderním. Druhy energie a ich premeny - maturitná otázka 1. Mechanická energia je súčtom kinetickej energie hmotného bodu a potenciálnej energie hmotného bodu vzhľadom na sústavu teleso - Zem. Další druhy obnovitelných zdrojů.


Přílivové vlny získávají svou energii na úkor setrvačné energie rotace Země - její rotace se díky nim zpomaluje a den se prodlužuje zhruba o 2. Elektrárna je technologické zařízení, které významně slouží k výrobě elektrické energie. Pokud vás zajímají druhy elektráren, přečtěte si tento článek. Q je jakostní faktor, který umožňuje určit pro různé druhy záření množství absorbované energie. V závislosti na druhu záření je efektivní dávkový ekvivalent číselně až 25x vyšší než dávka.


Rozdiel medzi cenou vyrobenej energie v sedle a špičke využívajú prečerpávacie elektrárne, ktoré ukladajú prebytočnú energiu do potenciálnej energie vody a umožňujú lepšie využitie iných elektrární. Pri špičkovom odbere premieňajú energiu späť na elektrickú, takže nie je potrebné získavať energiu z drahých.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky