pondělí 3. prosince 2018

Těžba uranu v čr

Největšího rozmachu se však dočkala v období po druhé světové válce, kdy s rozvojem jaderné energetiky a zejména masivní produkcí nukleárních zbraní prudce vzrostla celosvětová poptávka po uranu. První uranové doly byly otevřeny už v průběhu 19. V historii probíhala v horských oblastech těžba rašeliny. Současně se těží především Čechách – v Abertamech v okrese Karlovy Vary, na území obce Lenora u Soumarského mostu a dále v přírodní rezervaci Borkovická blata u Borkovic.


Těžba uranu v čr

Nicméně nepokrývá zdejší poptávku, takže se i přesto do země dováží. Masarykovou univerzitou v Brně ovšem v tom případě. V České republice nejsou s výjimkou uranového ložiska Rožná těžena žádná ložiska rud. S výjimkou některých ložisek zlata, příp. Uran je v horninách často rozptýlen a netvoří souvislá ložiska.


Z jedné tuny vytěžené uranové rudy se získá asi jeden kilogram uranu. Uran lze získat dvojím způsobedůlní těžbou nebo chemickým. Ve čtvrtek se uzavře uranový důl v Rožné na Žďársku – poslední svého druhu ve střední Evropě. Stát se však přesto těžby vzdát nechce a hledá nová potenciální ložiska.


Dolní Rožínka - Ve čtvrtek 27. Rožná na povrch vůz s poslední várkou vytěžené rudy. Po šedesáti letech těžby se tak uzavírá poslední.


Uran netvoří souvislá ložiska, jeho obsah v uranové rudě je velmi nízký, pohybuje se obvykle mezi a. Těžba a úprava uranové rudy v ČR. Je to zatím jediná oblast, kde se radioaktivita neprojevila na povrchu. Podle prezidenta Miloše Zemana by stálo za to prověřit možnost obnovy těžby uranu v Jáchymově. Jeho cena podle něj za poslední léta vzrostla. V současné době je těžba uranu ve fázi útlumu.


Horníci se včera s těžbou uranu rozloučili symbolickým ceremoniálem,. Poptávka po uranu pak převyšuje nabídku. Potvrdil to i ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež.


V současné době pokrývá naše roční produkce uranu zhruba polovinu potřeb českých jaderných elektráren,“ uvedl Jiří Jež. This feature is not available right now. Please try again later. Další těžba uranu v ČR nebude.


Těžba uranu v čr

Ministerstvo průmyslu a obchodu nebude dále navrhovat těžbu nového ložiska uranu v ČR. Zaznělo to na veřejném projednávání koncepce surovinové politiky ČR na Ministerst. V Rožné na Žďársku vyvezli horníci poslední vozík uranové rudy.


V dolech teď bude probíhat výzkum pro úložiště radioaktivních odpadů a později budou zasypány. Zahájení těžby uranu v Jáchymově. Otázkou je, jakou koncepci se rozhodne prosazovat nové vedení ministerstva, které nastoupí na podzim. Poslední vozík s vytěženou uranovou rudou dopoledne vyjel z podzemí na povrch dolu Rožná.


Tradičním hornickým ceremoniálem tak symbolicky skončila šedesátiletá éra těžby uranu na Žďársku. Rožná je posledním aktivním uranovým dolem nejen v Česku, ale v celé střední Evropě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky