čtvrtek 27. prosince 2018

Montážní poloha vodoměru

Některé typy vodoměrů mohou být určeny k montáži výhradně do vodorovné polohy, jiné jen do svislé polohy, pro jiné montážní poloha není výrobcem předepsána. Poloha vodoměru má vliv na přesnost měření. Montážní polohy vodoměrů jsou dány jejich schválením typu.


Naše vodoměry Kaden jsou schváleny jak pro horizontální, tak i pro vertikální montáž. Základní polohou je poloha horizontální s číselníkem nahoru. V této poloze vodoměr pracuje s přesnějším měřením na. Zatím jsem nestudoval vyhlášky ani normy, ale ze školních lavic si pamatuji, že vodoměr může být umístěn horizontálně i vertikálně a vždy musí být plně zaplaven. U vertikálního osazení musí být vždy vstup media do vodoměru zespodu směrem nahoru.


Zjistil jsem, že majitel OPS v našem domě má na této stanici. Správná montážní poloha čidla je pokud kabel vychází z jeho spodní části ( 2.)! Po zacvaknutí čidla jeho kabel upevněte pomocí úchytů kolem počítadla.


Montážní poloha vodoměru

Kabel zpočítadla vychází výřezem, který je umístěný u držáku krytu počítadla ( 3.). Osaďte a zacvakněte zpět plastový kryt počítadla dle 4. Pouze dbejte na to, aby nedošlo k poškození plomby prokazující úřední ověření vodoměru a montážní plomby na jeho šroubení. Největším nepřítelem vodoměru jsou však zima a mráz, které ho mohou poškodit a Vám způsobit zbytečné nepříjemnosti.


Abyste se jich vyvarovali, rádi bychom Vám poskytli několik. Záruční list a montážní podmínky. EHS certifikát schválení typu. Prohlášení o shodě ČR kpl. Certifikát ČR pro pitnou vo.


Repasované vodoměry jsou vodoměry, které již byly demontovány z nějakého objektu, byly doručeny na státní zkušebnu, která vodoměry přezkoušela a opět uvedla do oběhu. Po instalaci vodoměru vždy otvírejte ventily před a za vodoměrem velmi pomalu, dokud není z vodoměru odveden veškerý vzduch. Vodoměr chraňte před mrazem.


Vysoké teploty mohou poškodit některé součástky vodoměru. Nikdy proto neprovádějte svařování, či jiný ohřev potrubí, když je vodoměr připojen. Různé štítky na vodoměrech, které vypovídají o jejich metrologickém ověření. Pozor na montážní polohu vodoměru.


Důležitá je rovněž správná montáž vodoměru , kterou by měla provádět proškolená firma vlastnící osvědčení o registraci, jež bylo vydáno Českým metrologickým institutem. Obecně lze říci, že ve ve vertikální poloze je vodoměr až 2x méně přesný než v horizontální poloze. Jelikož všechny mechanické vodoměry obsahují lopatkové kolo a podle montážní polohy vodoměru se mění i tření v uložení lopatkového kola.


Proto ve vertikální poloze dochází k vyššímu tření v uložení. Bez nároků na uklidňující délku potrubí. Výhody vodoměru Flostar: Přesná registrace nízkých průtoků a úniků vody. Vysoká přesnost v širokém rozsahu průtoků.


Možnost velkého přetížení po dobu dvou hodin (požární odběr), 5x Qmax! Před instalací zkontrolujte, že informace uvedené na vodoměru jsou čitelné a technické parametry vodoměru odpovídají požadovaným hodnotám (typ, průtok, montážní poloha , atd.). Zkontrolujte těsnící plochy potrubí a vodoměru , které musí být hladké a bez poškození (zářezy, drážky, atd.).


Je osazena montážní deska (držák vodoměru )? Pokud chybí montážní deska, má se osadit později při opravách. Je instalováno obtokové potrubí k zajištění zásobování vodou během výměny vodoměru ? Pokud ano, je třeba neprodleně zajistit, aby bylo demontováno. Trvale instalované obtokové potrubí není z hygienického. Tento typ vodoměru se používá k měření kolísajících průtoků v přípojných napájecích potrubích pro studenou vodu. Přednosti: montážní poloha horizontální číselníkem nahoru.


Montážní poloha vodoměru

Nabízíme bytové a domovní vodoměry a měřiče tepla. Zajišťujeme prodej náhradních dílů na dobírku. Zabýváme se poradenskou, projektovou i montážní činností.


Více o společnosti RENOVA s. Poskytované služby a produkty. Provádíme ověřování a servis vodoměrů a měřičů tepla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky