pátek 24. srpna 2018

Výkon sluneční elektrárny

Výkon sluneční elektrárny

Sluneční elektrárna je technické zařízení, kterým se přeměňuje energie ze slunečního záření na energii elektrickou. Lze ji získat přímo a nepřímo: fotovoltaická elektrárna (FVE) je tím, co se obvykle označuje jako sluneční elektrárna, solární park atd. Fotovoltaika využívá světlo. Další možností je využití sluneční energie na výrobu elektřiny (fotovoltaika). Kolik energie sluneční elektrárna vyrobí se odvíjí od intenzity slunečního záření.


Když se však obloha zatáhne, sluneční záření je až 10krát méně intenzivní. Pojďme si spočítat, jestli se nákup vůbec vyplatí. Začneme u úplných základů. Napětí, proud a výkon Ve škole jsme se učili, že výkon rovná se napětí krát proud.


Již víme, že výkon elektrárny musí být menší než kWp, pokud chcete žádat o dotaci, chcete se vyhnout nutnosti držet licenci a chcete využít daňové osvobození. Navíc elektrárna by neměla vyrobit více energie, než jaká je stávající nebo plánovaná spotřeba vašeho domu. Mezi tepelné elektrárny se občas zařazují i elektrárny plynové a paroplynové, které jsou vybaveny plynovou turbínou nebo spalovacím. Ale baterie fungují v noci naprosto skvěle! Stále častěji jsou fotovoltaické elektrárny doplňovány o akumulaci energie tak, aby energii vyrobenou během dne bylo možné spotřebovávat i během noci.


Výkon sluneční elektrárny

W Upozornění: Výpočet nehlídá, zda je Vámi vybraný stroj na zvolený spád a průtok vhodný či nikoliv, slouží pouze pro rychlou orientaci. Rozsah použitelnosti naleznete u popisu jednotlivých typů vodních motorů. V Česku jsou v provozu dvě jaderné elektrárny , obě provozuje společnost ČEZ. V areálu elektrárny je umístěna i sluneční elektrárna o výkonu kW, ČEZ zvažoval postavit v blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany rovněž větrnou elektrárnu, ale obyvatelstvo stavbu větrných turbín odmítalo.


Na novém parkovišti u elektrárny by měla být postavena střecha s fotovoltaickými panely. Naleznete u nás jak obecné informace o vlastnostech, východách a možnostech využití sluneční energie, tak konkrétní informace pro firmy, domácnosti i jednotlivce o solárních technologiích a produktech. Výkon solárních panelů se označuje v jednotkách Wp, které (trochu zjednodušeně řečeno) ukazují, jak velký výkon panel poskytne, pokud na něj svítí slunce. Zatímco dříve se tato hodnota u většiny panelů pohybovala okolo 2Wp, dnes už běžně seženete fotovoltaické panely o výkonu 2– 2Wp. Pro menší instalaci domácí solární elektrárny o výkonu KWp.


Stavebnice fotovoltaické elektrárny je určena pro kutily a samouky, kteří si chtějí elektrárnu postavit svépomocí. Dále je tento systém určen pro testování nebo pro výukové účely. Způsob využití sluneční energie. Návratnost fotovoltaické elektrárny.


Ekonomice provozu i návratovosti investice budiž věnován následující text. Tento střídač výkon elektrárny rovnoměrně rozděluje do všech fází elektrického rozvodu domu, čímž je vyrobená elektřina lépe využita pro vlastní spotřebu. Součástí fotovoltaické elektrárny je programovatelné zařízení české výroby s názvem WATTrouter.


Tato řídící jednotka aktivně brání odtoku elektřiny. Je možné sluneční elektrárnu pojistit? Ano, sluneční elektrárny je možné bez problémů pojistit proti živelným pohromám, vandalství, krádeži nebo ztrátám způsobeným výpadky výroby.


Elektrárny na střechách budov se zpravidla zahrnují do živelní pojistky celé budovy, což je nejvýhodnější. Dle informací ČEZ by měla být elektrárna zprovozněna do konce letošního roku. Na rozloze 8ha bude umístěno bloků monokrystalických panelů. Nejvhodnější oblastí je jižní Morava.


Výkon sluneční elektrárny

Kolik se na plochu střechy vejde solárních panelů? Asi kWp (maximální výkon elektrárny ) zabere asi 8–10. Skutečný výkon fotovoltaické elektrárny bude většinou pochopitelně menší než celková hodnota kWp. Pouze za plného slunečního svitu okolo poledne může v našich klimatických podmínkách výkon fotovoltaických panelů jejich nominální hodnotu kWp mírně překročit.


Instalovaná kapacita je tak 3MW. Elektrárny jsou v tomto případě zálohovány plynovými zdroji, takže je efektivita jejich využití nižší. Náklady na výstavbu elektrárny dosáhly částky miliard korun.


Výkon sluneční elektrárny

Fungování své elektrárny můžete kdykoliv sledovat na svém mobilním telefonu, tabletu nebo počítači v rámci monitoringu. Toto je celý proces zprovoznění elektrárny. Pokud se chcete na něco zeptat, popřípadě si s námi chcete sjednat schůzku, neváhejte nás kontaktovat. Průtočné elektrárny se následně dělí na jezové a derivační.


Jezové vodní elektrárny využívají jezu pro vzedmutí hladiny a soustředění spádu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky