pondělí 13. srpna 2018

Jak funguje tepelné čerpadlo

Jak funguje tepelné čerpadlo

Jednoduše, chladivo musí mít teplotu třeba -25°C a teplejším vzduchem s -20°C, ho dokážeme ohřát o několik stupňů výše. Samozřejmě že při takto nízkých teplotách již není tepelné čerpadlo tak účinné, ale princip tepelného čerpadla stále funguje a tepelné čerpadlo stále topí. Tyto teploty jsou naměřeny vždy v brzkých ranních hodinách a málokdy je tento interval delší než několik hodin.


Protože hlavní činnost tepelného. Podstatou je fyzikální vlastnost plynů, kdy při změně tlaku dochází ke změně teploty. C, každá vyšší teplota. Jak funguje tepelné čerpadlo ? Základní princip přírody říká, že teplo se může samovolně šířit pouze z místa teplejšího na místo studenější. V uvedené formulaci je však podstatné slovíčko „samovolně“.


Vhodným dodáním energie umíme totiž tento přirozený, samovolný tok tepla otočit a odvádět teplo z místa studenějšího na místo teplejší. Pokud plánujete stavět nebo rekonstruovat dům, určitě už jste se zamýšleli nad způsobem vytápění. Ceny energií rok od roku rostou, a tak je výhodné vybrat řešení s co nejnižšími náklady. V posledních letech získávají na oblibě tepelná čerpadla vzduch voda.


Jak funguje tepelné čerpadlo

Topný faktor COP ukazuje, jak je tepelné čerpadlo efektivní (úsporné). Je to poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií. Různé typy tepelných čerpadel mají různé topné faktory. Velmi záleží na zdroji, ze kterého tepelné.


Konstruktér prvního tepelného čerpadla na světě byl slovák Aurel Stodola. Princip: jak to funguje ? Rozdíl je pouze v tom, že tepelné čerpadlo pracuje na opačném principu s mnohem větším výkonem. Odebírá teplo vodě, vzduchu nebo zemi, a pomocí radiátorů nebo podlahového vytápění. Tyto systémy jsou většinou konstruovány především jako klimatizace, která ale v zimě může pracovat obráceně, tedy jako tepelné čerpadlo.


Jak funguje tepelné čerpadlo

Jak tedy tepelné čerpadlo konkrétně funguje ? V následujícím textu si popíšeme jeden cyklus. Ale jak silné tepelné čerpadlo pro svůj objekt potřebujete? A je nutné doplnit dům vytápěný čerpadlem o další zdroj tepla?


Jak vybrat tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo : Jak ho dimenzovat. Využití tepelného čerpadla je moderní, úsporný a efektivní způsob vytápění domu.


Jak funguje tepelné čerpadlo

Jak pracují jednotlivé komponenty? První prototyp tohoto zařízení sestrojil koncem 40. Zatímco se odebírá teplo potravinám uvnitř chladničky, tak kompresor z tohoto tzv. Převod tepla na vyšší teplotní hladinu je možný díky stlačení par chladiva v kompresoru, při kterém dojde k jeho zahřátí. Je to stejný princip, jako když pumpičkou foukáte.


Vhodným dodaním energie vieme totiž tento prirodzený, samovoľný tok tepla otočiť a odvádzať teplo z miesta studenšieho na miesto teplejšie. Na úplne rovnakom princípe ako tepelné čerpadlo funguje aj chladnička, kde je teplo tiež odvádzané zo studenšieho miesta (z výparníka) na miesto teplejšie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky