pátek 15. června 2018

Účinnost otopné soustavy

Účinnost otopné soustavy

Proč se snižuje účinnost otopné soustavy ? V průběhu času dochází v topení ke vzniku různých nečistot, kalů, pevných minerálních úsad a koroze. Rychlost a množství vzniku nečistot závisí na kvalitě přípravy systému na běžný provoz a kvalitě vody, kterou byl systém napuštěn. Energetická účinnost v každé vytápěné místnosti bude maximální. To znamená, že budou plně využívány tepelné zisky a dodávka tepla z otopné soustavy nastane pouze tehdy, když si to vyžádá momentální deficit tepla v tepelné bilanci dané místnosti.


Současný stav je značně nepřehledný. Parametry otopné soustavy v průběhu topného období. Pro tuto oblast měrných výkonů by měla být účinnost zdroje i otopné soustavy rovněž. Zanášení je velmi nežádoucí proces, neboť snižuje výrazně účinnost otopné soustavy , kromě vytváření nánosu na ploše výměny tepla při něm. TEPLOVODNÍ OTOPNÉ SOUSTAVYOTOPNÉ SOUSTAVY Ing.


VUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prost ředí Roman. Průtok otopné soustavy v době musí být vždy roven nebo menší než průtok přes regulační ventil. Pohon by měl být v poloze menší než 1 , aby byl aktivní regulátor tlakové diference, který na sobě zmaří přebytek tlakové diference od dodavatele tepla. Výpočet začínáme nejnepříznivějším okruhem. Stanovíme předběžný tlakový spád soustavy.


Dvoutrubková OS s nuceným oběhem Pohyb vody v otopné soustavě (OS) zajišťuje přirozený vztlak vody a oběhové čerpadlo. Ten je reprezentován teplotou vnitřního vzduchu, na kterou jsou nastaveny hlavice termostatických ventilů na otopných tělesech. Otopné soustavy jsou termické a nikoliv hydraulické – a tak už konečně přestaňme v čistě „hydraulickém vyregulování“ vidět spásu, která nás zbaví problémů s vytápěním a na různých seminářích zasvěceně přednášet o hydraulice, jako o nosném řešení oboru vytápění.


Teoretická část je doplněna o popis současného stavu otopných soustav v bytových domech, se kterými se odborná veřejnost setkává. V článku jsou uvedena doporučené data pro správnou aplikaci výpočtových a návrhových postupů pro hodnocení energetické. Každá místnost má jiný.


Odstraňování plynů z otopné soustavy se provádí prostřednictvím klíče speciálně k tomu účelu vyráběného nebo pomocí automatických ventilů. Snižují nejen účinnost systémů, ale též omezují průtok médií, a tak se zvyšují energetické ztráty, zvyšuje se poruchovost, čímž se postupně zhoršuje ekonomika provozu i výkon zařízení. Menší účinnost otopné soustavy má vliv na vyšší spotřebu energie.


Význam údržby je v tomto případě zřejmý. Aby se účinnost vytápění pohybovala na dohled té správné hranice, vyžaduje to po správci objektu nejenom přehled o stavu soustavy , ale i rozhodnost při řešení zjištěných nedostatků. Konkrétně těchto: Ekvitermní regulace otopné soustavy nemá otopovou křivku odpovídající parametrům objektu.


Správné seřízení otopné soustavy po zateplení budov projektované průtoky prakticky nemění a průtoky jsou stejné u budov zateplených i nezateplených. Stejné je proto i nastavení všech armatur a je lhostejné, zda úprava otopné soustavy byla provedena v budově zateplené nebo nezateplené. V obou případech zajišťuje. Po deseti letech provozu je tloušťka znečištění a úsad obvykle až mm, tedy snižuje účinnost v průměru o. Tyto úsady se nejčastěji vyskytují tam, kde není zajištěn dostatečný průtok. Například ve spodních částech otopných těles.


Moderní topné zdroje ke svému provozu potřebují odpovídající topnou soustavu. Rozmístění otopných těles, jednoduché vykreslení přívodního a zpětného potrubí, automatické vytvoření schémat celé otopné soustavy , podlahové topení atd. To vše s návazností na výpočty (tepelné ztráty, výkony, dimenzování potrubí) od společnosti PROTECH a zabudovaný výpočet podlahového vytápění.


Autor článku velmi podrobně popisuje problémy s hydraulikou otopné soustavy staršího bytového domu, které souvisí se zanedbáním péče o tuto soustavu, a které se ještě zvýšily po zateplení objektu. Uvádí velmi otevřeně podrobnou analýzu situace, vysvětluje příčiny a důsledky opatření, která byla provedena. V těchto souvislostech se ústřední postavou stává konstruktér, protože na základě simulací by se mohly ukázat určité jevy, relevantní pro reálné zhodnocení vlastností otopné soustavy. Věříme, že právě toto by mohlo být odrazovým můstkem a materiálem pro budoucí legislativu, týkající se výpočtů vlastností.


Otopná soustava a zdroj tepla se definuje pomocí účinností, resp. Membrána musí být konstruována tak, aby při vyplnění celého prostoru nebyl potřeba uvnitř přetlak. Jinak by totiž vlivem pružnosti vznikal přetlak i při nulovém tlaku v hrdle expanzky, o který by se snižoval tlak vody, t. Soustavy s kondenzačními zdroji tepla mělo přinést zejména odpovědi na otázky, zda tyto zdroje v provozu opravdu dosahují normativní účinnosti 1 často uváděné výrobci (vztažené k výhřevnosti H u) a zda je možné použít průměrnou roční provozní účinnost zdroje tepla jako jediný ukazatel, týkající se otopné soustavy , při hodnocení. Měníte kotel a chcete zachovat účinnost do nejdéle? Klesá účinnost systému a každý rok musíte z výměníku kotle čistit vodní kámen?


Pomůžeme vám s kvalitou topné vody! V odborných kruzích se čím dál více diskutuje o problémech malých teplovodních topných soustav. Dříve přece topení v bytech a rodinných domcích nevykazovalo téměř žádné poruchy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky