pondělí 25. června 2018

Místní ztráty v potrubí

Místní ztráty v potrubí

Výronek v potrubí představuje proudící tekutině překážku, důsledkem které část energie disipuje. Tato disipace energie vyvolá pokles statického tlaku ve směru proudění. V současnosti nejsou k dispozici data, která by zahrnovala celkovou škálu součinitele místní ztráty spoje pro normalizovaně vyráběné potrubí. Při dimenzování potrubí je třeba více než dříve pamatovat na tlakové ztráty v tvarovkách.


Při použití tvarovek s menším průměrem než trubka je třeba přesně stanovit tlakové ztráty vlivem tření a místních odporů. V případě, že průtok přes potrubí A je m3. B, zanedbejte při tom místní ztráty , a předpokládejte teplotu vody 15°C. Dokažte, že proudění je plně turbulentní a třecí koeficient není závislý od Reynoldsova čísla. Tyto výpočty obvykle uvažují se souměrnou tvarovkou.


Bohužel v praxi podstatnou část přechodů tvoří tvarovky, které takto jednoduše tvarově definovat. Hydraulické ztráty v potrubí v anglickém jazyce: Hydraulic losses in pipes Stručná charakteristika problematiky úkolu: Při proudění tekutin v potrubích dochází k přeměně části mechanické energie na energii tepelnou, kterou již nelze technicky využít. Zřejmě nejčastějším případem výpočtu tlakového ztráty je jeho výpočet v potrubí kruhového průřezu, ale je nutné také řešit potrubí jiných tvarů a tlakové ztráty v místních odporech (armatury a potrubní tvarovky).


Místní ztráty v potrubí

Z výše uvedených vztahů pro viskozitu lze snadno odvodit vztah pro výpočet tlakové ztráty pro. Výpočet lze použít ke zjištění tlakové ztráty třením v potrubí v závislosti na tvaru a rozměrech potrubí , drsnosti a délky potrubí , hustoty a kinematické viskozity proudící tekutiny. Zadává se průtok potrubím nebo rychlost proudění. RF - tlakové ztráty vlivem tření a místních odporů v potrubí (kPa), viz odstavec 3. Jak je ze vztahu (1) patrné, velký podíl zde mají tlakové ztráty v potrubí a zařízeních. Tlakové ztráty v potrubí.


Je zde také objasněn termín ekvivalentní délka potrubí. Praktická část se zabývá srovnáním velikostí tlakových ztrát. Tento studijní text vznikl v rámci projektu ESF Nové formy výuky s podporou ICT, reg. Ztráty v potrubí – místní ztráty.


Součinitel z závisí především na geometrickém tvaru odporové části potrubí a zjišťuje se převážně experimentálně. Pro nejčastější druhy vřazených odporů jsou hodnoty součinitele z uvedeny v. Přesto bude jistě užitečné uvést zde základní vztah, ve kterém se tyto součinitelé používají. Je to vzorec pro výpočet hydraulické ztráty při proudění teplonosné kapaliny. V níže uvedené tabulce můžete zadat Vaše vlastní hodnoty pro výpočet tlakové ztráty. Výsledek se automaticky přepočítá.


Proud se v uzlu dělí na dvě větve, kterými se přivádí do otevřených nádrží. Hladina v první nádrži je o výšku h na hladinou v druhé nádrži. Vypočítejte průtoky v obou větvích. Místní odpory a kinetickou energii zanedbejte. NÁVRH POTRUBÍ METODOU RYCHLOSTI Metoda spo čívá ve volb ě vhodné rychlosti proud ění v hlavních a vedlejších v ětvích vzduchovodu podle doporu čovaných hodnot (Tab. a Tab.


3). Standardně se používá v rámci výpočtů tlakových potrubí , v případě otevřených koryt slouží hlavně k teoretickým úvahám. Pro jeho určení existuje několik vzorců různých autorů, v praxi se též často používá speciální.


Sám jsem v minulosti absolvoval několik školení různých výrobců. Velmi často jsem slyšel doporučení, abychom se nebáli vyšších rychlostí v potrubí , které je dokonale hladké. Vždy jsem se v diskuzi zeptal, jak je to vlastně s odpory tvarovek. Převážně jsem dostával odpovědi v tom smyslu, že se jedná o místní odpor.


Pro potrubí či koryto konstantních parametrů jsou přímo úměrné délce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky