čtvrtek 21. června 2018

Externí přívod vzduchu zkušenosti

Není zde možnost přívodu externího vzduchu spodem, ani z boku. Jediné řešení je dlouhé vedení přes celou místnost nebo vyvedení stropem a střechou. Oboje je technicky i finančně náročné.


Stačí, že se nebudeme snažit o maximální. Kudy je nejlépe vést přívod vnějšího vzduchu do krbové vložky. V projektu mám přívod udělaný 100mm KG trubkou vedenou v podlahovém polystyrenu.

Pozor na hranaté přívody vzduchu Pokud pro přívod venkovního spalovacího vzduchu použijete hranatou rouru, tak je potřeba si uvědomit, že proudění v takové rouře neprobíhá v celé rouře, ale že v rozích vzduch skoro stojí a vzduch proudí pouze pomyslnou elipsou, která je vepsaná do obdélníku, viz. Externí přívod vzduchu ke kamnům. Neznám nikoho kdy by to měl, ale kamna co si chci pořídit to mají. Krb - externí přívod vzduchu už rozebírají maminky na webu eMimino. Při rekonstrukci rodinného domu jsme postavili komín na krbové kamna.


Zatím nemáme nachystaný externí přívod vzduchu do kamen a přemýšlíme zda jej vůbec máme dělat. Naši rodiče mají krbové kamna bez přívodu vzduchu již let a topí bezproblémově. Přivádět externí vzduch zvenku,je fatální nesmysl,protože se extrémně ochlazuje oheň a následně vlastní hoření.


Z praxe-byl jsem u člověka,který reklamoval velkou spotřebu plynového kotle.

Měl zhotovený z okapových rour přívod studeného vzduchu až ke kotli. Chudák kotel jel stále naplno,téměř bez vypnutí. Pán byl hnusný a chtěl kotel nechat vyměnit,že je nah.


Kupte komín, který má samostatný průduch pro přisávání vzduchu. Dojde-li z jakéhokoliv důvodu k podtlaku v domě, bude systém hledat jakoukoliv díru, kterou si vzduch nasaje a komín je jedna z nich. Stává se to mým rodičům, také mají rekuperaci, ale komín bez externího. Musí být externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům? Předem děkuji za rady a vlastní zkušenosti dík Jenda.


Udává se, že pro spálení. Terciární vzduch zplyňuje emisní částice a plyny vznikající při hoření – vyšší účinnost kamen, méně popela a prodloužení doby mezi přikládáním a šetření životního prostředí. No jo, ale dnes existují normy, že musíš mít externí přívod vzduchu pro krbová kamna a snad i vložky.


Jde o to, že dnešní novostavby jsou tak utěsněné, že nemáš šanci do baráku čerstvý vzduch dostat (plastová okna, parotěsné folie, tepelné izolace). CPV , nebo-li centrální či externí přívod vzduchu , není žádný složitý konstrukční prvek. V podstatě se jedná o hadici, která slouží k tomu, aby přiváděla vzduch - především kyslík, který je nezbytný pro správné hoření krbu či kamen - přímo do krbové vložky či. Já bych se do toho nehrnul.


Takže zavedete trubku (nepatrně větší než je komín) a v zimě se vám trubka studeným vzduchem zvenku ochladí, v. Dobrý den, není podmínka kamna připojit na externí přívod vzduchu. Pokud externí přívod vzduchu nepřipojíte, bude si topeniště brát vzduch (kyslík) z místnosti, kde je umístěné (stejně tak jak všechny ostatní topeniště).

Doporučuji, především v novostavbách, větrat a zajistit tak do místnosti přívod vzduchu. Dnes již velmi vyhledávané technické řešení přívodu spalovacího vzduchu do krbových kamen a krbových vložek. Někdy bývá označován i jako centrální přívod vzduchu (CPV). Krbová kamna nebo krbové vložky vybavená touto technickou vymožeností se hodí především nově zrekonstruovaných domů.


Je možné tyto kamna použít i jen s přívodem vzduchu z intriéru? Spalinová cesta je v legislativních a technických předpisech jasně definována jako dutina určená k odvodu spalin od spotřebiče do volného. Jeden z velmi významných problémů souvisejících s provozem komínů, je přívod vzduchu. U starších domů není externí přísun vzduchu až tak zapotřebí – vzduch potřebný k hoření si kamna berou z místnosti díky netěsnostem oken a dveří.


V takových případech je nutné řešit externí přívod vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky