pondělí 8. července 2019

Optočlen zapojení

Optočlen slouží ke galvanickému oddělení dvou obvodů. Další zapojení obsahuje dvě spínací tlačítka navíc spojená jedním vývodem na zem. Na začátku proud LED neteče, tranzistor OC je zavřený, výstupní tranzistor také, na výstupu je stav L. Stiskem tlačítka „zapnout“ proteče proud LE otevře se tranzistor OC a udrží LED pod proudem i po puštění tlačítka.


Schematické zapojení tranzistorového optočlenu.

Ukážeme si tři méně obvyklá ideová zapojení , v nichž hraje optočlen klíčovou roli. Obvody zajišťující bezzákmitové spínání respektive. Průběh napětí U KE výstupního fototranzistoru je sledován na osciloskopu. Druhý kanál osciloskopu použijeme ke sledování průběhu napětí z generátoru.


Chci dostávat informace o slevách a akčních nabídkách Pokud nechcete aby Vám unikly informace o novinkách, slevách a akčních nabídkách, udělte nám souhlas k jejich zasílání. Fotografie výrobků jsou pouze ilustracemi na ukázku a někdy se mohou lišit od skutečného vzhledu předmětu. Avšak toto nemění jejích základní vlastnosti.


Problém je ale v tom, že vstupních napětí je víc a nebezpečné přepětí se může objevit na kterémkoli z napětí, odpojení musí reagovat vždy.

Některá napájecí napětí mohou být kladná, některá záporná. Potřebuju pinem MCU přes optočlen sepnout relé. Našel jsem na netu tři zapojení , která přikládám a chtěl jsem vás poprosit, jestli byste mi neobjasnili, které z nich je správné, případně, jakým způsobem vypočítat hodnoty odporů. Treba tohle muze zpusobit jeden parametr Propagation Delay Time (naleznete v datasheetu), diky kteremu v driveru ve stejne dobe mohou byt sepnute horni a spodni klic najednou.


Nejdříve upravíme zapojení obvodu a to tak, že vyřadíme P2. UCE nastavíme přímo na stabilizovaném zdroji. Při měření si na zdroji nastavíme UCE=konstantně. Zjistíme maximální hodnotu IF tak, aby nebylo překročeno ICmax. Nastavujeme IF a odečítáme IC.


Dobrý den, poradil by mi prosím někdo, jaký OPTOČLEN bych měl v GM objednat, abych oddělil obvody? Jedná se o snímání velice měkkého napětí až 20V (solární panel) a na výstupu bych potřeboval tu samou napěťovou hodnotu a nebo ještě lépe až 5V, abych to mohl vyhodnocovat v PC. Pár slov k zapojení : impuls se přivádí přes rezistor Rna optočlen OK1. A pokud jsem sepnul optočlen , tak jsem přizemnil pin, takže zde to bylo OK. Ale tvoje řešení je jako kdyby zapojení s otevřeným kolektorem.


Nebo-li, pokud není optočlen sepnut, je na výstupu napětí toho pinu PS_ON. Ale pokud optočlen sepnu, tak na výstupu bude nula.

Prakticky se to chová pod zátěží dost podobně, jako miniaturní železná trafíčka, ale je to možná levnější na výrobu. Odrušení skoro žádné - leda by ho dělal ten samokmitající spínač. Na následujícím obrázku je uvedeno kompletní schéma zapojení ve verzi 2. Vstupy a výstupy zůstaly shodné s verzí 1. Vzhledem k výše uvedenému je značně odlišná i deska plošných. Telefonní číslo neslouží pro technické dotazy!


LED svítí) je výstupní tranzistor sepnutý, při vstupní. Jako vysílač bývá použita infračervená GaAs – dioda. Zapojení jako proudová smyčka: Otevřený kolektor, max.


Má vysokou účinnost a trvanlivost. Vysílač i přijímač jsou umístěny opticky proti sobě a od okolí světlotěsně odstíněny. Elektronika - polovodičové součástky a základní zapojení - učebnice elektroniky Motto: Dobrá kniha (příručka) s příklady je vždy nejlepší manuál (učebnice).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky