čtvrtek 11. července 2019

Salamandra škvrnitá

Salamandra škvrnitá

Veľkosť i sfarbenie sa výrazne mení podľa niekoľkých poddruhov (pozri nižšie). Dospelý jedinec je dlhý – cm. Najčastejšie sa objavujú salamandry s čierno. Je to najrozšírenejší európsky zástupca čeľade rozšírený v Západnej Ázii, juhozápadnej Afrike a najmä v Južnej a Strednej časti Európy.


Salamandra škvrnitá patrí do čeľade salamandrovité. Jej sfarbenie a kresba na chrbte sa však líši podľa miesta výskytu,príležitostne môže byť aj červené alebo oranžové. Upozornenie: Jedovatá tekutina - salamandrín nie je pre človeka nebezpečná, a salamandra v žiadnom prípade nie je škodca. Naopak stále je jej menej a to hlavne u závislosti na kvalitu čistoty vôd a celkového životného prostredia.


Tento krásny živočích si zaslúži našu pozornosť a ochranu. U nás je zákonom chránená ako ohrozený druh, kým v Českej republike je kriticky ohrozeným druhom. Stredne veľký druh obojživelného plazu z čeľade salamadridae je z tohto druhu najrozšírenejším. Osobne salamandry stretávam najčastejšie, keď chodievam na huby a sú poriadne upršané, mokré a vlhké dni.


Vtedy akoby sa najradšej špacírovali po celom lese. Poznávacie znaky: Telo má nemotorné, zavalité, mlokovitého vzhľadu. Maximálna dĺžka je do 2mm.


Hlava je široká, pysk zaokrúhlený. Nápadné sfarbenie salamandry je výstrahou, pretože na pokožke živočícha býva produkt jedových žliaz, ktorých vývody sú v dvoch radoch pozdĺž stredu chrbta, na bokoch tela a za hlavou. Samička znáša mladé larvy práve do horských potokov a studničiek. Tu začína život mladej salamandry, ktorá sa v potoku postupne. Vyskytuje sa pri lesných potokoch, pri ktorých má vhodné podmienky na rozmnožovanie.


Slovenský názov: salamandra škvrnitá. Poslať e-mailom Stiahnuť PDF Vytlačiť Čierne telo s výraznými žltými škvrnami robí tohoto obojživelníka v našich končinách jedinečným a nezameniteľným s inými druhmi. Maly koment na temu salamandra salamandra , čo sa týka jej. Mladej rodine sa v záhrade udomácnila salamandra škvrnitá.


Má výrazné čierno-žlté výstražné zafarbenie tela. Charakteristické je pre ňu najmä žltočierne nepravidelné sfarbenie kože. U nás žijúci obojživelník salamandra škvrnitá má nápadné žlté škvrny. Nápadně žlutočerně zbarvený obojživelník ukrývající se nejčastěji pod kameny, kůrou stromů nebo ve skalních štěrbinách a chránící se tak před slunečními paprsky.


Salamandra škvrnitá

Výstražným zbarvením dává ostatním druhům najevo, že cíl ukořistit ho se pro ně může stát smrtelným. Má širokú hlavu a robustné valcovité telo ukončené chvostom. Hladká koža má množstvo pórov, v ktorých vyúsťujú jedové žľazy, na ktoré upozorňuje výstražné sfarbenie – čierne telo s množstvom.


Mums svarbiausia profesionalumas, todėl mes darome tai, ką mokame geriausiai – prekiaujame firmine avalyne, galanterija ir aksesuarais. Náhle oteplenia uprostred zimy, akými sme svedkami už pár rokov, mýlia nielen rastliny, ale aj živočíchy. Fotografie húb a rastlín s diskusiou a možnosťou hodnotenia. Birdphotoworld Vitajte na stránke Birdphotoworld.


Salamandra škvrnitá

Táto stránka je venovaná fotografiám najmä vtákov z krajín celého sveta. Atlas živočíchov obsahuje 1vybraných druhov živočíchov, ktoré v programe Na túru s NATUROU mapujú prieskumné skupiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky