pondělí 6. března 2017

Klima podnebí

Klima podnebí

Podnebí neboli klima je dlouhodobý stav počasí, podmíněný energetickou bilancí, cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a patrně i člověkem. Změny probíhají v dlouhodobých časových úsecích. Podle měřítka rozsahu, v němž se podnebí uplatňuje, se rozeznává makroklima, mezoklima, místní klima a mikroklima. Středozemní podnebí je klima podobné klimatu ohraničující Středozemní moře. Mimo tuto oblast mají oblasti s podobným klimatem malé rozlohy.


Klima podnebí

Obecně se tento druh klimatu nachází na západním pobřeží kontinentů, zhruba mezi 30° a 45° severní nebo jižní šířky. Podnebí Světa je možno rozdělit do několika oblastí, ve kterých převládá specifické klima. Klima neboli podnebí je dlouhodobý stav počasí, který vyjadřují dva základní meteorologické a klimatické prvky a těmi jsou průměrná teplota vzduchu a srážky, přesněji srážkové úhrny za jednotlivé měsíce roku i za rok. Rubriky: Klima a podnebí Příroda Čína zvyšuje produkci energie z uhelných elektráren Zatímco většina evropských i dalších zemí se snaží vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám zmenšovat svou uhlíkovou stopu, ČLR postupuje opačným směrem. Podnebí na celém území České republiky je mírné, přechodné mezi oceánským a kontinentálním s typickým střídáním ročních období (stejně jako v celé střední Evropě).


Pro podnebí České republiky je charakteristické západní proudění s převahou západních větrů, časté střídání jednotlivých. Oceánické podnebí , případně oceánské klima , je typ podnebí , které se vyznačuje malými denními rozdíly teploty vzduchu v průběhu ročních období. Rozdíly mezi nejnižší a nejvyšší průměrnou měsíční teplotou v roce jsou do °C. Klima Český ráj,klimatické poměry Českého ráje,Český ráj podnebí ,rekordní teploty Český ráj klima. Podnebí v Česku je mírné a vyznačuje se kontinentálními vlivy.


Norsko je nejsevernější zemí Evropy, která je obklopena nezamrzlým mořem. Zásluhu na tom mají teplé proudy, které kolem Norska proudí. Teplota těchto proudů nedosahuje subtropických teplot, ale i přesto dostačuje k tomu, aby přístavy nezamrzly. I přes severní polohu Norska je zde obecně podnebí.


Tropický deštný les, též tropický deštný prales, je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Nevznikl působením člověka. Zatímco klima získává svůj název od Středozemního moře, tito jsou obvykle nachází na západním pobřeží kontinentů, mezi zhruba až stupňů severně a jižně od rovníku, typicky mezi oceánské podnebí směrem k pólům (kde mají tendenci být vlhčí a chladič), a polosuchých a suchých podnebí směrem k rovníku. Podnebí ( klima ) je dlouhodobý (průměrný) režim počasí na daném místě.


Klima podnebí

Abychom mohli mluvit o podnebí , musíme mít k dispozici dlouhou souvislou řadu měření, ideálně let a více. Věda o podnebí se nazývá klimatologie. Klasifikací podnebí je několik. Nejčastěji ho rozdělujeme do pěti pásů – tropický, subtropický, mírných šířek, subpolární a polární.


Charakterizujme si jednotlivé pásy alespoň ve stručnosti. Tropický podnebný pás Tropický podnebný pás se nachází mezi obratníky Raka a Kozoroha. Jde o souvislý pás kolem rovníku. Pokrývají ho pouště, savany a deštné. Můžete prozkoumat podnebí pro jakékoli místo jako například Amazonský prales, Západoafrické savany, Saharskou poušť, Sibiřskou tundru nebo Himaláje.


Stáhněte si faktory, jako je teplota, vítr, oblačnost a srážky. Vnitrozemí má podnebí kontinentální, s velkými teplotními rozdíly v průběhu roku. V Madridu je průměrná teplota v zimě 5°C, v červenci 24°C. Belgie má mírné oceánské podnebí , které charakterizují mírné zimy, nepříliš teplá léta a vysoký úhrn srážek po celý rok. V Köppenově klasifikaci podnebí Belgie spadá do oblasti Cfb.


Průměrná roční teplota v Bruselu činí °C a roční úhrn srážek je 78mm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky