pondělí 30. března 2020

Revize komína jak často

Ale co si pod tímto pojmem vlastně představit? Kontrolována jsou plynová zařízení společných prostor (HUP, uzávěry ležatého a stoupacího vedení) a kontrola těsnosti pomocí detektoru. Minimálně tak často je potřeba kontrolovat, čistit a vybírat zase ze spalinové.


Kdo může provádět revizi komína ? Uživateli tedy většinou bohatě stačí udělat si několik málo vykřičníků v kalendáři.

Lidé by si měli začít uvědomovat, že kontrolou chrání především svůj majetek, zdraví a život,“ popisuje situaci s podvodníky Petr Dušek, mluvčí Společenstva kominíků ČR, a upozorňuje, že správná kontrola spalinové cesty trvá kolem minut, ne pár vteřin, jak je u falešných kominíků zvykem. Jak se zbavit „meluzíny“ v komíně? Zde bohužel není možná jednoznačná odpověď.


Příčin tady může být více a obvykle je nutno postupovat metodou „pokus – omyl“. Jak často provádět revizi a servis plynových zařízení? Provozovatelé plynových zařízení, jimiž jsou i domácnosti používající plynový kotel, jsou povinni dle vyhlášky č. Dále se revize provádí při.

Revize spalinové cesty se provádí. Pravidelná kontrola komínů je často chybně zaměňována s revizí komína a spalinových. V čem je odlišná revize spalinové cesty od pravidelné roční kontroly? Komín je často majiteli podceňovanou součástí.


Jak tedy vyplývá z výčtu situací, kdy je potřebná revize , jde víceméně o jednorázovou záležitost. Jakmile máte například u nového komína provedenou revizi, stačí sledovat a dodržovat stanovené lhůty pro čištění a kontroly. V ostatních situacích, které nejsou uvedeny výše, stačí provádět kontrolu.


Bez ohledu na druh použitého paliva platí nařízení provádět jeho pravidelnou revizi. Riziko požáru je sice minimální, ale zákon ukládá povinnost kontroly nejméně 1× za rok. Revizi potřebují jak staré kotle, tak nové. Protože se revize nově vztahují i na starší typy kotlů, které jim dříve nepodléhaly, museli výrobci zajistit dodatečné proškolení techniků.


Týká se to i kotlů zcela nových, ještě v platné záruce. Nařízení“), a to konkrétně § tohoto Nařízení. Při kontrole odborník prohlédne stav komína a připojení kouřovodu a případně opraví drobné závady, dodává Švantner s tím, že pokud ale objeví nějaká závažnější poškození spalinových cest, může vás vyzvat k jejich odstranění a třeba i provoz kotle či kamen dočasně zakázat.


Po nápravě závad je pak nutná revize komína.

Víme, jak předejdete rizikům. Každý rok objednávám na revizi plynového kotle v rod. Je nutná každoroční revize ,nebo by nám stačilo technika volát třeba co druhý rok.


Kotel máme kondenzační a máme ho roky. A co kominik jak často se vyžaduje revize komínu? Když jsme dávali kondenzační plynový kotel tak nam ti montéři po revizi komínu řikali že kominika nemusime volát že v tom. Zákon udává, že revizi komína musí provádět specialista – kominík v těchto pěti případech. A pokud není komín delší jak metrů, lze jej čistit i zdola, tedy z komínových dvířek v přízemí.


Před čištěním komína je třeba odmontovat komínovou stříšku či hlavici a ucpat všechna dvířka kromě těch, která využíváme k čištění (pokud komín nebudeme čistit ze střechy). V prípade, že je napríklad nutné vyvložkovanie komína , počítajte s nákladmi okolo € za každý meter. V prípade, že by sa náklady vyšplhali už príliš vysoko, kominár vám pravdepodobne odporučí jeho celkovú opravu, a to napríklad zabudovaním nového nerezového komína. Nezabudnite tiež na jarnú revíziu strechy a. Zatímco kontrola komína stojí například 3korun, revize může být i pětkrát dražší.


Na druhou stranu je ignorování kontrol a čištění velkým riskem. Nejenže se tak zvyšuje riziko požáru nebo otravy, ale v případě, že se opravdu něco semele (třeba bouchnou saze v komíně), hrozí vám tučná pokuta. Na otázku, jak často provádět čištění, jsme se zeptali odborníka, který působí jako kominík v Plzniuž od 90. Pan Hacaperka, majitel firmy CONEX – Zdeněk Hacaperka, nám řekl: „Pokud doma máte kotel na tuhá paliva a používáte jej celoročně, připravte se na to, že jej budete muset čistit alespoň 3x do roka.


Instalací nevyhovující současným požadvkům na zatížitelnost, průřez středního vodiče atd. Ať již topíte plynem či tuhými palivy, před topnou sezónou byste měli pečlivě zkontrolovat kotel. Pozornost věnujte jak kotli samotnému, tak i odvodu spalin a případně bezchybné funkci přikládacího mechanismu.


V případě plynových a nově i kotlů na tuhá paliva platí, že by měli projít revizní kontrolou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky