úterý 25. února 2020

Topeniště pod udírnou

Na topeniště udírny pro náročné stačí čtvercová plocha třicet na. První, co jsem zjistil, byl název oboru, pod který stavba udíren patří. Pochlubte se se svojí udírnou v komentářích pod článkem.


Stavba udírny - topeniště , kouřovo udírna. Dříve se udilo v řeznických udírnách, které mají topeniště pod masem. Buď to bude topeniště přímo pod prostorem na uzení, nebo topeniště vedle udírny.

Pokud je topeniště mimo udírnu, bude mít vzhled ve tvaru písmene L. Kouř se do udírny dostává komínovou rourou, spojující topeniště s udírnou. Topeniště s regulací vzduchu vyrobeno z plechu mm. Udírna je opatřena žáruvzdorným nátěrem.


Možno udit až kg masa. Potrubí je nasměrované do rozrážeče kouře, který zajistí rovnoměrné roznesení kouře po. Kouřovod spojující ohniště s udírnou je z kameniny, litiny nebo ocele o průměru cca cm. Dobrý tah udírny zajistí výškový rozdíl mezi ohništěm a horním koncem komínu min.


Mrazuvzdornou dlažbou jsem pokryl všechny odkladní plochy.

Všestranný velký komfortní Gril VeGA 3s udírnou na dřevo, dřevěné uhlí a brikety slouží pro pohodlné grilování, pečení, vaření a uzení. Zahradní gril má dvě topeniště a tři. Výběr ohnišť je dnes poměrně široký a proto je potřeba vybírat s ohledem na Vaše očekávání a upotřebení samotného ohniště. Můžete koupit od základní plechařiny až po velmi kvalitní kovová ohniště vyšších hmotností s mnoha funkcemi navíc. Více naleznete pod nabídkou ohnišť.


Kouřovod propojující topeniště s udírnou je možné udělat z komínového ocelového potrubí, příp. Kutilové, kteří si udírnu staví svépomocí, si vždy. V prostoru nad kouřovodem vytvořte přípravnou plochu pro snadnou úpravu potravin. Výška topeniště pod roštem i roštu je individuální.


Při použití zadního topeniště nedochází k přepalování odkapávajícího omastku z pokrmu, neboť ohřev kuřat je prováděn ze zadní části grilovacího prostoru. Omastek je zachycován na porcelánový talíř či pod. Pod litinovou deskou se topí samostatně, stačí pod ni vhodit malé množství žhavých uhlíků z hlavního ohniště a přiložit trochu třísek. Kouř z topeniště pod plotýnkou (kde se zchladí na požadovanou teplotu) lze pak, než odejde do komína, využít ještě jednou v udírně. Tak jako u většiny našich krbů lze zde nabídnout možnost grilování, rožnění a uzení.


Tento zahradní krb se nabízí k přípravě jídel na jehle a na roštu ve stoje. Zděný zahradní krb s udírnou bude vážit i několik set kilogramů. Velmi důležité jsou pod ním poctivé základy.


Ta by měla udržet i velkou váhu.

Základy rozhodně nepodceňujte. Hotové dílo by si mohlo „sedat“ a praskat. Popis: Prodám starší používaný zahradní krb s udírnou.


Grilování lze provádět pomocí jehly, nebo na plochém rožni. Obojí je součástí zahradního krbu. Po třetí položené vrstvě, jsem začal zazdívat topeniště udírny s kouřovodem.


Vnitřek topeniště včetně stropu jsem vylepil šamotovou maltou a šamotovými deskami. Po dosažení požadované výšky spodního dílu krbu, jsem si udělal šalování z vypodložených dřevěných desek, na které jsem položil drátěné rošty a pak celé vylil betonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky