pondělí 24. února 2020

Spotřeba dřeva v krbových kamnech

Spotřeba dřeva v krbových kamnech

Dřevo je v České republice stále oblíbeným palivem. Ať už se letos chystáte topit v krbu nebo v krbových kamnech, je nejvyšší čas pořídit si zásobu dřeva. Jak na to, když nemáte s výběrem dřeva žádné zkušenosti, vám poradíme díky odborníkům na slovo vzatým. Nízkoenergetické domy jsou úspornější a spotřeba pelet se v jejich případě pohybuje kolem až tun ročně s náklady do tisíc Kč. TIP: Kde a kdy sehnat levnější pelety?


Spotřeba dřeva v krbových kamnech

Předpokládám, že v dobře zatepleném domě by člověk topil třeba jednou za dva dny nebo by spotřeba dřeva byla ještě menší? Pokud by byl tento dům dobře zateplený, tak na stejné ploše m² , by bylo potřeba menší množství dřeva. A i ta kamna by byla o něco menší.


Pokud domácnost využívá dřevo pouze k přitápění například v krbových kamnech, měla by na jeden rok vystačit se zásobou 5-PRM. V minulém díle našeho miniseriálu o krbových kamnech se naším čtenářům dostalo užitečných rad potřebných ke koupi kamen. Nyní, když už máme kamna odborně a dle platných předpisů nainstalovaná a netrpělivě čekáme na první plískanice, abychom se k nim mohli s horkým čajem a knihou v ruce posadit si povíme, jak v. Pokud máte volbu mezi druhy dřeva , pak pro použití v krbech a kamnech jsou lepší tvrdá dřeva.


Výborným palivem jsou rovněž ekobrikety lisované z pilin. Ahoj rádcové, budeme se stěhovat do domku, kde je plynové topení a krb. Proč ovšem v krbových kamnech s účinností protopím dvakrát až třikrát více dřeva ? Protože „nikdo neměří účinnost toho celku, tedy že nikoho nezajímá, kolik toho jde do komína a kolik se toho udrží v chalupě.


Vysvětluje Honza Křivonožka v rozhovoru s Jakubem Gajdou pro videoblog Přírodní bydlení. Děvčata kdo doma topíte krbovkama. BYdlíme ve starém cihlovém baráku pro rodiny,kterej není zateplenej,takže je tu chladněji, v září jsem koupili kubíků dřeva ,je to směs všeh druhů stromů,, V září jsme moc netopily,spíš nárazově. Jak správně topit dřevem , aby mělo co největší účinnost? Může být v něčem měkké dřevo na vytápění lepší?


Spotřeba dřeva v krbových kamnech

A proč není dobré v topeništích příliš omezovat přívod. Při vysokých teplotách vzniká i minimum zbytkového popela. Hlavní výhodou pro vás, jako pro zákazníka, je u těchto krbových kamen rovnováha mezi vzhledem, kvalitou, výkonem a cenou. Různá dřeva totiž mají rozdílné chemické složení, jinou vlhkost, a proto také jinak hoří a mají jinou výhřevnost. Vlhkost dřeva je velmi důležitým parametrem.


Těžká akumulační kamna zvládnou obvykle vytopit celý dům. Spotřeba dřeva v akumulačních kamnech. Nadto se v nich odehrává spalovací proces s vysokou účinností přes.


Ohniště je sice bezroštové, ale díky vysoké učinnosti kamen a minimální potřebě dřeva zůstává v kamnech ve výsledku pouze minimum polela a tak stačí z kamen vynést popel většinou jen 1x až 2x za topnou sezónu. Tento způsob spalování se nazývá pyrolýza. Díky vysokým teplotám se spaluje většina nečistot obsažených v kouři a emise dosahují pouze povolené normy. Pomocí této technologie se navíc snižuje spotřeba dřeva , v kanadských krbových kamnech je spotřeba oproti běžným kamnům nižší o až.


Průměrná spotřeba dřeva za zimní období je v cca kubíků dřeva (6-10- Kč). Protože v akumulačních kamnech Nunnauuni stačí topit třeba jen dvě hodiny, aby celých hodin sálaly teplo, snižuje se výrazně spotřeba dřeva. Teplotní intervaly je možné měnit podle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky