úterý 8. října 2019

Výměna kompresoru tepelného čerpadla

Provozní zkouška potvrdila, že výkon tepelného čerpadla odpovídá štítku zařízení, příkon nového elektromotoru kompresoru odpovídá údajům, které uvádí výrobce. Teploty a tlaky chladiva jsou na úrovni odpovídající mé představě o správném fungování tepelného čerpadla ZEMĚ - VODA. Dobrý den, zajímalo by nás, jak nákladný je pravidelný servis tepelného čerpadla Nibe FIGHTER 640P. Tepelné čerpadlo je složeno z výparníku, kondenzátoru, kompresoru a expanzního ventilu. Okruh tepelného čerpadla je naplněn chladivem.


Nízkopotenciální teplo vnějšího prostředí je za pomoci chladiva odebíráno z výparníku a přiváděno do kompresoru. Výměna stojí do tisíc korun. Scroll kompresory mají dvojnásobnou životnost než pístové kompresory.


Navíc jsou tišší a mají vyšší účinnost. Ostatní díly tepelného čerpadla slouží dál. Jak náročný je servis a údržba? Servis a údržba u kvalitních tepelných čerpadel není nikterak náročná, přesto se vyplatí svěřit tyto úkony odborníkům. Nemrznoucí směs je vedena do tepelného čerpadla , kde ve výparníku předá získané teplo chladivu, které má velmi nízký bod varu, a proto se změní v plyn.


Výměna kompresoru tepelného čerpadla

V kompresoru jsou páry chladiva stlačeny, čímž se podstatně zvýší jeho teplota a pak je v kondenzátoru teplo předáváno vodě v topném systému domu. Základním prvkem tepelného čerpadla je kompresor, který zajišťuje koloběh chladicího média. Nejčastěji se používají dva typy rotačních kompresorů, kompresory scroll a dvojité rotační kompresory.


Uvedené kompresory se odlišují svojí konstrukcí a principem stlačování média. Výkon tepelného čerpadla určují vždy odborníci s přihlédnutím k typu zařízení, respektive k oblasti, z níž budete čerpat potřebné teplo – vzduch, země a voda. Tato hodnota je stanovena na základě několika faktorů, mezi něž patří vaše běžná teplota v pokoji nebo i to, zda tepelné čerpadlo bude ohřívat vodu v zásobníku. Zde je nutné zajistit, aby hluk tepelného čerpadla neobtěžoval vás ani vaše sousedy: Neumisťujte venkovní jednotku tepelného čerpadla poblíž oken obytných místností. Umístění tepelného čerpadla ke stěně nebo do rohu domu jeho hlučnost zvyšuje, protože navíc.


Výměna kompresoru tepelného čerpadla

Každopádně Vám chci moc poděkovat za to, že jste se ve věci (zajištění posouzení správnosti návrhu tepelného čerpadla ) angažovali a pomáhali nám s řešením, netušila jsem, že by to mohlo zafungovat a jsem překvapená a taky moc vděčná! Bez kompresoru to zkrátka nejde, je totiž hlavní funkční mechanickou složkou celého zařízení. Právě díky kompresoru dokáže tepelné čerpadlo přečerpávat tepelnou energii z jednoho prostředí do druhého. Proč je nutný a jak má být prováděn servis tepelných čerpadel vzduch voda.


Ukázka pravidelného servisu u tepelného čerpadla Panasonic Aquarea. Pravidelným servisem prodloužíte. Další nevýhodou může být v případě pořízení nekvalitního tepelného čerpadla nadměrná hlučnost kompresoru nebo ventilátoru. Nesprávné umístění venkovní jednotky může být také problém – ačkoliv lze umístit jednotku prakticky kamkoliv (i na fasádu do výšky), může to být někdy omezující pro použití tepelného čerpadla. Dodávka tepelného čerpadla ACOND MONOBLOK – EVI zahrnuje venkovní jednotku s kompresorem scroll EVI, trubkový výměník, pomocný elektrokotel (6kW) a regulaci ACONDTHERM.


Tyto hodnoty lze ovlivnit správným dimenzováním výkonu čerpadla a využitím vhodné akumulace systému (čerpadlo s předimenzovaným výkonem častěji spíná a kompresoru se zkracuje životnost). Princip fungování tepelného čerpadla. Venkovní jednotka nasává venkovní vzduch, kde se jeho tepelná energie předává chladivu. V okolním vzduchu je obsaženo relativně velké množství tepla. Vzhledem k nízké teplotní hladině ho však nelze zcela přímo využít pro vytápění nebo ohřev vody v objektu.


Musíme ho přivést na vyšší teplotu. Po ohřátí se tato látka tepelného čerpadla začne odpařovat a míří ke kompresoru , kde je mechanicky stlačena. Bude Vás zajímat: Vyplatí se solární ohřev vody? Tepelná čerpadla alpha innotec umí vyrobit teplou vodu až do °C. Nejširší výkonová řada na trhu.


Výměna kompresoru tepelného čerpadla

Pro každý dům najdeme přesně takové tepelné čerpadlo, jaké se k němu hodí. Díky vyjímatelnému modulu netrvá výměna porouchaného kompresoru celý den, ale maximálně hodiny. Námi prodávaná tepelná čerpadla mají koeficient účinnosti (COP) od až po 05. S výběrem vhodného typu tepelného čerpadla Vám rádi pomohou naši odborníci. Energii získanou při nízké teplotě přečerpají na vyšší a předávají ji do otopné vody.


Elektrická energie je spotřebovávána jen na pohon kompresoru a ventilátoru tepelného čerpadla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky