pátek 18. října 2019

Únik plynu v bytě

Včerejší mohutný výbuch plynu v centru Prahy vyvolal mezi lidmi, kteří doma využívají plyn obavy i otázky, jak by únik plynu zvládli oni sami. Přinášíme vám zásady, jak se před únikem či výbuchem plynu chránit a jak se při tom zachovat. Pokud nemáte v bytě nebo rodinném domě příslušné detektory, hrozí vám, že nečekaný únik plynu nezaregistrujete a ohrozíte život nejen vás, ale i celé vaší rodiny. Přitom při správné manipulaci, prevenci a znalosti krizových postupů lze rizika naprosto minimalizovat.


Podívejte se, jak poznat únik plynu a jak v nebezpečné situaci správně postupovat. U úniku plynu v bytě zasahovali ve večerních hodinách v ulici Pražská v Náchodě profesionální hasiči z Náchoda. Jednotka zabezpečila místo události a vyčkala do příjezdu technika plynárenské společnosti, který místo úniku plynu opravil.


Rizikem je únik plynu , na který je třeba dávat pozor. Jakékoliv netěsnosti mohou být rizikem a vést až k výbuchu. Zjistit případné úniky může nejenom náš čich, ale může to být také detektor v našem bytě , nebo detektor, který dnes využívají plynaři.


Únik plynu v bytě

Běžně však v domácnostech přístroje pro detekci plynů nemáme, a proto je nutné spolehnout se na čich. S detekcí malého úniku plynu pomůže pohled na plynoměr. Pokud budou všechny plynové spotřebiče vypnuté, včetně plynového kotle, plynoměr nesmí. Osvědčená praktická kontrola při vyšší koncetraci je rozsvícením světel v bytě. Pokud koncentrace byla vysoká, byt vybuchne.


Takže zavřít přívod plynu , vyvětrat a raději s elektrikou do vyvětrání nemanipulovat. V rekonstruovaném bytě bytového domu v centru Mladé Boleslavi unikal plyn. Do bytovky v Erbenově ulici spěchali dnes odpoledne hasiči z Mladé Boleslavi. Začal tam unikat plyn a vzhledem k tomu, co se odehrálo na Slovensku, nechtěl nikdo nic ponechat náhodě. Oxid uhelnatý je zákeřný plyn, který v bytě jen tak neodhalíte.


Drží se při zemi, není vidět, cítit a nijak vás nerozkašle. Přesto lidé celkem často podceňují pravidelné revizní prohlídky plynových spotřebičů a kotlů v domácnosti. Někdy se mluví o tom, že v takové situaci může pomoct detektor plynu.


Co a jak musíme dělat, když uniká plyn? Do šestého patra bytového domu v Buzulucké ulici ihned vyjela pohotovostní hlídka, jednotka hasičů a také Zdravotnická záchranná služba, neboť byl předpokla že starší obyvatelka bytu se nachází uvnitř. U tohoto alba je zakázáno přidávat komentáře.


Únik plynu v bytě

V bytě unikal plyn ze zapnutého sporáku 5. Profesionální jednotka z hradecké centrály vyjela ve středu ráno do bytového domu v Baarově ulici v Hradci Králové, byl zde hlášen únik plynu. Jak poznám únik plynu ? Mám strach z toho, že v plynové kotelně nebo z hlavního uzávěru plynu v domě, kde mám byt, začne unikat plyn. Mohl by mi někdo popsat, jak je plyn cítit? Poznal by to člověk, kdyby jen tak šel kolem té kotelny? Dá se případně někde zjistit, kdy byl kotel naposledy kontrolován?


Požadavek na revizi elektrických rozvodů v bytě mívají spíše rozvodné podniky, které požadují revizní zprávu např. Obdobné pravidlo platí i pro revizi plynu v bytových jednotkách. Zde detektor vykázal nepatrné hodnoty. Dalším měřením hasiči našli zdroj úniku, a to karmu v bytě vedlejším. Obyvatelé tohoto bytu byli vyveden.


Evakuace obyvatel ani pomoc lékaře nebyly potřeba. Nesmrdí některá vypouštěcí díra, smrad ze syfonu někdy plyn připomíná. Hasiči poté ještě změřili množství jedovatého plynu.


Nejsi-li si jistá z plynem, zavolej plynárny, mají na to prostředky, kterými únik zjistí. V pondelok podvečer sa na Laboreckú ponáhľali plynári. Zavolali ich k drobnému úniku plynu v skrinke hlavného uzáveru plynu. Plynári tvrdia, že ľudia sú po vlaňajšej decembrovej prešovskej tragédii obozretnejší a počet volaní o podozrení na únik plynu stúpol štvornásobne.


Únik plynu v bytě

Přechod z lokálního topení na etážové je usnadněn tím, že nový kotel je možno po tlakové zkoušce a kontrole revizním technikem napojit na dosavadní přívod plynu pro vafky. Celkové náklady s tím spojené (bez kotle) vyjdou zhruba na tisíc korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky