středa 30. října 2019

Dimenzování potrubí otopné soustavy

Rozmístění otopných těles, jednoduché vykreslení přívodního a zpětného potrubí , automatické vytvoření schémat celé otopné soustavy , podlahové topení atd. To vše s návazností na výpočty (tepelné ztráty, výkony, dimenzování potrubí ) od společnosti PROTECH a zabudovaný výpočet podlahového vytápění. Jediným ochlazovacím místem je otopné těleso. Výpočet začínáme nejnepříznivějším okruhem.


Stanovíme předběžný tlakový spád soustavy. Dvoutrubková OS s nuceným oběhem Pohyb vody v otopné soustavě (OS) zajišťuje přirozený vztlak vody a oběhové čerpadlo. Na p řívodním potrubí číslujeme úseky sm ěrem od zdroje až po nejnep řízniv ěji položené otopné t ěleso čísly od 3…. Na zp ětném potrubí pak čísly 1´,2´,3´…. U zadaného RD nadimenzujte potrubní rozvody otopné soustavy (tj. navrhněte profily potrubí ) a. Naučíte se principy dimenzování potrubí.


Pochopíte princip dimenzování potrubí. Určí se základní okruh, tvoří jej ta část sítě,na kterou je napojené nejvzdálenější a nejvýše položené otopné těleso. Mrázek ohledně dimenzování potrubí je to věda, která se studuje a nelze vůbec dát všeobecnou odpověď leda v tom smyslu, že je dobré dodržet rovnici kontinuity. Do jakéhokoliv návrhu vstupuje tolik faktorů, které mají vliv na dobře fungující oběh s malými odpory téměř laminárního proudění s malým nárokem na přídavnou energii a téměř nehlučné. Značky pro kreslení dokumentace ve vytápění obsahují tabulky užití čar na výkresech s grafickým značením potrubí při jedné teplonosné látce, potrubí při několika teplonosných látkách, značení na potrubí a zařízení, značky pro kreslení otopných těles, značky armatur a uložení potrubí a písmenná označení armatur.


Tento úkon nemusí být pro laika obvykle snadný, a proto je výhodné jej spojit s každoroční prohlídkou otopné soustavy a zdroje kotle servisním technikem. Nevhodný postup odplyňování Začít s odplyňováním se má u otopných těles umístěných nejblíže ke kotli a postupovat se má ve vyšších budovách od nejníže položených OT. Provádím si výpočet vyvážení otopné soustavy a chtěl jsem se zeptat, když mi na radiátorovém ventilu a přípojném šroubení vychází tlak na. Tepelně-technický výpočet podlahových otopných ploch. Při návrhu otopné soustavy se připouští.


Dimenzování (návrh průměru) potrubí se provádí hydraulickým výpočtem. Souástí otopné soustavy je zdroj tepla, potrubní síť a otopné plochy. Návrh vodní otopné soustavy se provádí ve dvou krocích.


V prvním kroku se provede návrh otopných ploch, návrh tras a parametrů potrubní sítě. Tento článek se zabývá vlivem tepelných ztrát rozvodů (dále TZR) na dimenzování dvoutrubkové nízkoteplotní protiproudé otopné soustavy (dále OS). Poukazuje na vliv tepelné izolace rozvodů, která má vliv na chladnutí otopné vody v potrubí , a s tím spojené důsledky pro dimenzování OS. Otopná voda proudící z otopné soustavy do vratného potrubí musí být vychlazena natolik, aby její celková teplota ve vratném potrubí z předávací stanice do horkovodní soustavy nepřesáhla °C. Obecně se dá doporučit teplota zpátečky z otopného systému °C a méně.


Potřebujete-li provést kompletní návrh otopné soustavy , která je tvořena kotlem, rozvody, otopnými tělesy, akumulační, expanzní nádobou, armaturami a oběhovými čerpadly, budete potřebovat podrobný výpočet tepelného výkonu domu. Parní otopné soustavy Parní vytápění je takové vytápění, kdy v rozvodném potrubí a otopných tělesech jako teplonosná látka použita pára. Pro vytápění se nejčastěji používá pára sytá. Za sytou páru považujeme takovou, která je v termodynamické rovnováze se svou kapalinou. Re a dle typu proudní na pomrné drsnosti.


Hodnotu R urujeme z tabulek i diagram (pro dané teplotní rozmezí a materiál potrubí ). Ve výpočtu program navrhne dimenze potrubí , vypočítá tlakové ztráty v úsecích a nastaví škrcení ventilů na otopných tělesech. V případě návrhu vyvažovacích ventilů a regulátorů diferenčního tlaku, je výsledkem výpočtu i vyregulování otopné soustavy s nastavením škrcení na vyvažovacích ventilech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky