čtvrtek 15. března 2018

Ohřev vody elektřinou

Ohřev vody elektřinou

Nebo snad tepelným čerpadlem? Je lepší využívat zásobníkový, nebo průtokový ohřev vody ? A lze dosáhnout úspory pomocí integrace několika funkcí do jednoho zařízení? Otázek i odpovědí existuje mnoho. Plynofikace stále není v řadě okrajových čtvrtích samozřejmost.


V takovém případě vám nezbyde nic jiného než se rozhodnout pro elektřinu. Nicméně odsoudit šmahem elektřinu by bylo hloupé a krátkozraké. Ohřev vody tepelným čerpadlem, solární energií. Při nepříznivém počasí zejména v zimě by tyto zdroje tepla provozované samostatně vodu neohřály. Málokdo z nás si připouští, že náklady na ohřev vody tvoří přibližně čtvrtinu z celkových nákladů na provoz objektu.


Proto je při výběru systému ohřevu vody nutné zvážit ekonomiku a hospodárnost jednotlivých řešení. Využijte naše kalkulačky, které vám vypočítají nejen objem bojleru, ale i další důležité parametry. Ohřev teplé užitkové vody (TUV) je technologie, která patří částečně do oboru vytápění a částečně do oboru obvykle označovaného jako sanita.


Posuzování nákladů na ohřev vody stojí proto dost často mimo pozornost různých úvah a rozborů kde ušetřit. Projektant, v častějším případě dokonce montážní. Měrná tepelná kapacita vody.


Největších úspor dosáhnete, pokud přecházíte z klasického ohřevu vody elektřinou či ohřevu plynem. Solární ohřev je nejlevnější možný způsob jak ohřát užitkovou vodu v rodinném domě. Ke stále nejoblíbenějším způsobům ohřevu vody v rodinných domech se řadí elektrické bojlery. Na druhou stranu, zvyšuje se i počet bojlerů, které ohřívají vodu s využitím zemního plynu.


Jejich výhodou jsou zejména nižší provozní náklady. Kolik stojí ohřev vody v bazénu. Celková cena za ohřev vody v bazénu závisí jednak na celkové spotřebě energie, ale především na ceně za energii. V tabulce níže je uveden orientační výpočet nákladů na ohřátí vody o 15°C v bazénech různých objemů. Uvažujeme s ohříváním vody elektřinou a zemním plynem.


Kombinovaný ohřev vody se používá také běžně. Ohřívač (zásobník) je napojen na elektrickou síť a současně se v něm může voda ohřívat pomocí výměníku tepla. Teplá nebo horká voda do výměníku tepla teče ze zdroje tepla, což bývá nejčastěji kotel.


Ohřev vody elektřinou

Na zdroje energie pro ohřev vody se podíváme příště. Kupříkladu ohřev vody pro čtyřčlennou rodinu zajistí dvě vysokovýkonnostní vakuové trubicové kolektory o velikosti m pro ohřev a přitápění do 1mužitné plochy poslouží kolektory o velikosti 1matd. Metr čtvereční plochého kolektoru je schopen ročně vyrobit mezi 5až 5kWh energie, stejně. Bez teplé vody by to doma nešlo, nicméně ani ta není zadarmo. Možná jste to doposud netušili, ale na ohřev vody „padne“ zhruba čtvrtina z celkové spotřeby energie.


Což je dost na to, abyste se zamysleli nad efektivním způsobem ohřevu. Stačí mi to pouze přibližně. Cenník plynárni v kWh je priamo porovnateľný s cenou elektriny.


Ohřev teplé vody byl odjakživa problém, který stál obyvatele domů nemalé množství peněz. Když se objevily první fototermické systémy, bylo zřejmé, že se zde otevírá nadějná cesta k levnější teplé vodě. Navíc čas ukázal, že naděje vkládané do ohřevu vody sluncem nebyly falešné.


Jak můžete na získávání teplé vody ušetřit? Z peněz vložených do energií jde na ohřev vody v průměrné domácnosti 20– výdajů, u pasivních domů to může být i přes. Bude-li ohřev vody fotovoltaikou levnější než třeba ohřev elektřinou , rozšíří se bez podpory státu, či naopak přes úřednický odpor.


Karel Srdečný je energetický auditor. Působí v poradenské společnosti EKOWATT, s. Jinak co se týká plynového kotle se zásobníkem vody , tohle má bábi, na ohřev vody i na vytápění radiátory. V létě to přepne na kohoutek a funguje to jen jako karma, v zimě na vločku a pak to i topí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky