pondělí 19. března 2018

Odvod kondenzátu z vzt potrubí

Nejčastěji kondenzát vzniká při odvodu výparů z kuchyňských digestoří, kdy ventilační potrubí vede skrz střechu. V případě delší přívodní trubky a (nebo) odvodu kondenzátu , se doporučuje. Kondenzát odloučený v cyklónu či ve filtru vstupuje do nádoby odvaděče jedním.


Kondenzační jímky nebo také výpuste kondenzátu slouží pro zachycení a odvod zkondenzované páry mimo potrubní systém. Používá se především proto, aby se předcházelo škodám na elektrickém zařízení (digestoř, ventilátor, světlo, atd.), nebo na samotném objektu a tím i na zdraví člověka (promáčený strop, plíseň, mokré zdi, atd.).

Plastový odvod kondenzátu VKP 1je vhodný jako příslušenství vzduchotechnického potrubí , kde je riziko vzniku kondenzátu. Těsnění odvodu kondenzátu je součástí. Pokud je potrubí nezazděné, doporučujeme využít izolované hadice Isovac z našeho e-shopu. Odvod kondenzátu mimo potrubí. U horizontálního potrubí se odvod řeší spádem potrubí mimo objekt.


V obou případech je ale nutné při ústí odpadního potrubí kondenzátu od čerpadla do kanalizace umístit zápachovou uzávěrku. Za čerpadlo je vždy nutné instalovat zpětnou klapku.

Ta zabrání zpětnému vniknutí splašků z kanalizace, např. VZT rozvody mám vedeny v půdním prostoru nad tou nižší místnosti a do té vedlejší mám udělán vývod pro odtah. Potrubí v půdním prostoru je izolované, do zdi jsem však zabudoval jen plastovou trubku bez izolace. V té trubce dnes pravděpodobně kondenzuje vlhkost a voda mi vytéká z pod ventilu volně po zdi.


U vertikálního potrubí použijte vhodný kondenzační kus s odvodem kondenzátu do kanalizace, který umístíte do potrubí v blízkosti ventilátoru, nebo do vnitřního prostředí (pod izolaci). Je konstruovaný tak, aby se z něho dalo. VZT rozvody se skládají z přímého potrubí , oblouků, přechodů, odboček, nástavců, odskoků, tlumičů hluku a mnoho dalšího. Nejčastěji však potřebujete řešit kondenzátu z již instalovaného potrubí a ventilátoru. LKR přímé čtyřhranné potrubí LBR čtyřhranné koleno s úhly 90° nebo 45°, v pravoúhlém provedení LBXR čtyřhranný oblouk s úhly 90° nebo 45°, v zaobleném provedení.


Vzt potrubí zahrnuje tři kruhové a dva čtyřhranné profily potrubí , které lze s výhodou použít především tam, kde jsme omezeni prostorově (těsné podhledy, prostory nad kuchyňskými linkami apod.). VÝHODY Vzt potrubí PLASTIVENT Snadné spojování, rychlá montáž, nízká hmotnost, estetický vzhled. Sběrač kondenzátu Haco je vhodný pro použití v odvětrávacím systému, kde je velký rozdíl teplot a dochází k tvorbě kondenzátu.


Nejčastějším případem je odvod výparů z kuchyňské digestoře, kdy ventilační potrubí vede skrz střechu. Kondenzační kus MP497K - průměr 1mm pro odvod kondenzátu - v eshopu e-vetrani. Klasifikace se provádí dle normy ČSN EN.

Výpusť kondenzátu pro kruhové vzduchotechnické potrubí slouží k odvodu vznikajícího kondenzátu , který se vytváří uvnitř potrubí. Průměr odvodního otvoru je mm. Pára se sráží například ve špatně izolovaném odtahovém potrubí například při průchodu potrubím nezateplenou půdou. Ale ani v dobře zatepleném (izolovaném) potrubí nemůžete vznik kondenzátu zcela vyloučit. Stačí totiž rozdíl teplot pouhé 3°C.


Chladnější vzduch se dostane do potrubí z vnějšího prostředí. PVC materiál se používá ze všech termoplastů díky své nízké hmotnosti, trvanlivosti a nákladové efektivnosti. Plastové díly od firmy NIBCO vykazují vysoký stupeň chemické i mechanické odolnosti. Vzhledem ke své dlouholeté. Masivní sada šroubení s velkou kónickou podložkou pro montáž do hranatého potrubí nebo do záslepů kruhového potrubí.


Umožňuje elegantní a rychlé řešení odvodu kondenzátu. Díky důmyslné konstrukci dojde k prohnutí materiálu a celá plocha pak. Ukázka z montáže - oprava potrubí k digestoři Výměna chybně provedeného odtahu digestoře Při nešťastně řešeném odtahu digestoře se může tvořit překvapivě velké množství kondenzátu.


Odtok kondenzátu z kondenzačního kotle je tedy nutné ukončit volným výtokem umístěným nad kalichem nebo jiným odvodňovaným zařízením. Vyústění odtokového potrubí nad podlahovou vpust je méně vhodné, protože kondenzát by neměl stékat po podlaze. Použití: Používá se hlavně pro odvod vzduchu z kuchyňské digestoře, nebo pro nucené větrání.


Vnitřní potrubí je vyrobeno z PVC. Výrobek má izolaci z polyuretanové pěny, která zabraňuje vzniku kondenzátu. Cena potrubí je uvedena za metr (odběr min. 2m).


Prosím, pro upřesnění uveďte do poznámky objednávky počet požadovaných metrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky