úterý 5. prosince 2017

Princip fotovoltaického článku

Princip fotovoltaického článku

Množství materiálu, použitého pro výrobu tenkovrstvého fotovoltaického článku , je nižší, než u tlustých vrstev, takže články jsou levnější. Nevýhodou současných tenkovrstvých fotovoltaických článků je nižší účinnost a nižší životnost. Napětí křemíkového fotovoltaického článku je cca V. Na přechodu P-N se vytvoří elektrické napětí, které dosahuje u křemíkových článků velikosti zhruba V. Energie dopadajícího světla se v článku mění na elektrickou. Podstatou fotovoltaického jevu ve fotovoltaických článcích je vznik volných elektronů a „děr“ osvětlením přechodu PN.


Princip fotovoltaického článku

Tímto způsobem se světelná. Energie vložená do výroby fotovoltaických panelů je těmito panely získána. Zjednodušený princip funkce fotovoltaického článku. Po dopadu slunečního záření na. Další možností, jak zvýšit účinnost fotovoltaického článku je modifikace spektra záření dopadajícího na P-N přechod konverzí vysokoenergetických fotonů nebo nízko-energetických fotonů na fotony o energii, která nejlépe odpovídá fyzikálním vlastnostem P-N přechodu.


V poslední části si ukážeme na VA-charakteristice fotovoltaického článku jeho základní parametry. Princip fotovoltaického článku zná člověk už od dob průmyslové revoluce. Jeho větší využití nastalo v západním světě v 50. Jeho základem je tenká křemíková destička s vodivostí typu P. Na ní se při výrobě vytvoří tenká vrstva polovodiče typu N, obě vrstvy jsou odděleny tzv.


Na horní ploše se difuzí fosforu vytvří asi 5nm silná vrstvička polovodiče typu N. Na této vrstvé jsou sítotiskem vytvořeny úzké vodivé kontakty. Z článku o polovodičích víme, že ve vrstvě typu N je přebytek záporných elektronů a ve vrstvě P je jich nedostatek, který se projevuje jako kladné díry. Solární neboli fotovoltaické článek si lze představit jako polovodičovou diodu. Základem slunečního článku je křemíková destička, na kterou navazuje tenká vrstva polovodiče. Technické riešenie na rodinnom dome.


Princíp činnosti fotovoltaického článku. Najrozšírenejšie fotovoltaické panely sú v súčastnej dobe kremíkové. Polovodičová struktura článku pak uspořádává pohyb elektronů na využitelný stejnosměrný elektrický proud.


Princip fotovoltaického článku

V teoretické ásti je rozebrán samotný princip fotovoltaiky, druhy fotovoltaických panel, typy fotovoltaických systém a jejich základní komponenty. Výsledkem praktické ásti je návrh fotovoltaického systému v etn její elektroinstalace a následné ekonomické zhodnocení projektu. Bakalářská práce se zabývá nabíjením akumulátorů pomocí solární energie. Velký důraz je kladen na maximální využití získané energie.


Je zde popsán vývoj, princip a vlastnosti fotovoltaického článku. Další kapitola je věnována olověným akumulátorům. Jsou zde uvedeny jejich vlastnosti a zásady jejich nabíjení. Během provozu se fotobuňka a celá baterie postupně zahřívají.


Princip fotovoltaického článku

Veškerá energie, která nešla na výrobu elektrického proudu, se přemění na teplo. Osvětlením článku vznikne v polovodiči vnitřní fotoelektrický. Fotovoltaický (sluneční, solární) článek je v podstatě polovodičová dioda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky