úterý 14. listopadu 2017

Jaderná energie

Jaderná energie je energie vázaná v jádře atomu a lze ji uvolnit pomocí jaderných reakcí. Nadneseně bývá označována také jako atomová energie. Prostřednictvím speciálních zařízení je možné ji využívat, příslušné technické a ekonomické odvětví se označuje jako jaderná energetika. V té době však ještě nešlo o fyzikální vědeckou disciplínu, ale o filozofický směr.


Jaderná energie

Nezkreslená věda - vzdělávací cyklus Akademie věd ČR Odborným garantem tohoto dílu se stal RNDr. Komentář namluvil Pavel. Miniencyklopedie JADERNÁ ENERGIE. Ani masivní státní dotace nedokáží zajistit konkurenceschopnost jaderných elektráren a investoři vyžadují od států celou řadu úlev a jejich skryté několikamiliardové náklady vytváří dluhy do budoucna.


Celkovou cenu jaderné energie neznáme ani po skoro šedesáti letech od jejího nástupu. Fúzní jaderný reaktor - v tomto reaktoru se jaderná energie získává slučováním lehkých jader z deuteria či tritia. Zatím je ve fázi výzkumu a potrvá desítky let, než se bude moci komerčně využít. Z energetických zdrojů mají přijatelné emise pouze obnovitelné zdroje a jaderná energie.


Jaderná energie

Jak můžeme již delší dobu pozorovat na různých fórech, v diskusích a na odborných konferencích, zastánci obnovitelných zdrojů a jaderné energie se opevnili ve dvou nesmiřitelných táborech. Ačkoliv je jaderná energie považována za ekologickou, nejedná se o obnovitelný zdroj energie. Přírodní zdroje radioaktivního paliva jsou omezené a podle současných odhadů nám vystačí přibližně na tři sta let. Do České republiky se navíc uranová ruda musí dovážet ze států, kde probíhá její těžba.


V poslední tři dekády jaderná energie má významnou roly ve výrobě elektrické energie. Momentálně pomoci jaderná energie generujeme kolem celkově vyrobené elektrické energie ve světě. Jaderná energetika Jaderná energetika je odvětví, které přináší řadu zásadních a neřešitelných problémů.


Jaderná energie

Greenpeace od svého počátku usiluje o postupné odstavení stávajících a zákaz výstavby nových jaderných reaktorů. Jsme přesvědčeni, že jaderné elektrárny nemají v rámci udržitelné energetiky žádné. Vědci z MIT považují jadernou energii za nedílnou součást nízkouhlíkové budoucnosti. Dokážou reaktory zabránit oteplování?


Název výukového materiálu: Jaderné reakce, reaktory a elektrárny - 9. Vzdělávací obor: fyzika Tematický okruh: jaderná energie Téma: Druhy jaderných reakcí, řetězová reakce Jaderný reaktor Jaderná elektrárna Stručná anotace: Prezentace shrnující nejdůležitější informace o jaderných reakcích, složení. Začněte můj bezplatný zkušební provoz Nuclear power is the use of nuclear reactions to release energy from the nuclei of atoms. It is used to generate heat, which can be harnessed in the nuclear power plant to generate electricity. Při řízeném procesu štěpení jádra, označovaném i jako „rozbíjení atomu“, dochází k rozdělení těžkých jader uranu nebo plutonia na dvě dceřiná jádra.


Jaderná energie

JADERNÁ ENERGIE Jaderné reakce, které slouží k uvolňování jaderné energie , jsou jaderná syntéza a jaderné štěpení. Jaderná syntéza (termonukleární reakce): Je děj, při němž složením dvou lehkých jader vznikne jádro těžší (za pomocí vysoké teploty nebo tlaku). Co je to jaderná energie. Historie jaderného štěpení. Využití jaderné energie.


Vyhořelé palivo a jeho uložení. Základní škola Kaplice, Školní 226. Na této stránce jsou zpracovány materiály grantového projektu Tvorba výukových XHTML materiálů pro podporu výuky a domácí přípravy žáků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky