čtvrtek 10. ledna 2019

Sklon svahu výkopu

Platí to pro svahy, které budou po dokončení prací opět zasypány. Současně je v blízkosti svahu zakázán pohyb strojů a zařízení. Pokud má svah přiléhající k výkopu sklon větší než : a výšku větší než m, je třeba realizovat opatření proti sklouznutí zaměstnanců stavby nebo proti sesutí materiálu. Sklon svahu sa vyjadruje pomerom výšky svahu k jeho pôdorysnej dĺžke.


Niekedy sa uvádza priamo uhol zovretý plochou svahu s vodorovnou rovinou (prípadne vyjadrený tangensom tohto uhla). Sklony svahov predpisuje zhotoviteľ s ohľadom na zistené geologické podmienky a prevádzku. Svahy sa snažíme navrhovať čo možno najviac strmé aby sa nezvyšovali náklady na výstavbu. Stavebné jamy bývajú otvorené pomerne krátko preto môžu byť strmšie. Volba sklonu vychází z hloubky základové jámy, přítomnosti podzemní vody, povrchového zatížení, okolní výstavby a podobně.


Jak sklon svahu vyfotit. Sklon sjezdovek se také velmi těžko fotografuje. Směrem z kopce nebo do kopce se sklon ztrácí nebo splývá. Potřebujeme alespoň nějakou záchytnou linku. Jako ideální kolmice může posloužit strom, stojící osoba nebo stavba.


Odvodňování stavební jámy. Svahovaný výkop (zatímní zajištění stěny výkopu ) je vhodný zejména pro výkopy strojně těžených stavebních rýh a jam, u nichž je po obvodě výkopu dostatek volného místa. Stavební jámu je třeba chránit před povrchovou vodou, někdy i před spodní vodou.


Při výkopu hlubším než 6m je nutno stabilitu svahu při daném sklonu posoudit statickým výpočtem. Dobrý den, předem bych chtěl sice opožděně, ale poděkovat za další kvalitní článek pana Kápla. Pro doplnění povinností ve vztahu k hloubce výkopu bych rád pro čtenáře doplnil důležitý fakt, že hloubka výkopu (ať už v zastavěném nebo nezastavěném území) není rozhodujícím kritériem pro zajištění svislých bočních stěn výkopů.


Pokud převýšení neznáte, můžete si ho změřit. Existují dva obyčejné způsoby měření sklonu povrchu: stupně a procenta. Nejjednodušší způsob je měření sklonu v procentech. Během túry nás kvůli lavinovému nebezpečí zajímá, sklon svahu.


Vykopou se základy do nezámrzné hloubky např. Zdá se mi logické, že by dno výkopu mělo být v rovině, jaké jsou pak možnosti provedení základů? RD 10x10m na 10m je cca 3m.


Důvodů ke zpevnění svahu může být nespočet. Od těch praktických, abychom zabránili ujetí svahu , až po ty estetické, kdy se rozhodneme vyměnit nudný placatý trávník za efektní ozdobné terasy. Při stoupání na lyžích nás svah o sklonu přibližně 30° (nebo prudší) přinutí provádět otočky. Měřit můžeme třemi metodami: holemi (orientačně), buzolou nebo sklonoměrem (přesně).


Tato osoba upřesní při změně geologických a hydrogeologických podmínek oproti projektové dokumentaci sklon stěn svahových výkopů. Dále v případě, že vzniknou pochybnosti o stabilitě svahu , určí a zajistí opatření, která povedou k zamezení sesuvu svahu a zajištění bezpečnosti všech osob. Při špatných geologických podmínkách, jako jsou navážková či jílová podloží, je pod popisované kamenivo nutné na dno zhutněného výkopu dát ještě 10centimetrovou vrstvu štěrkopísku frakce do mm, překrýt ji geotextilií a na ni přidat opět štěrkopísek ve vrstvě centimetrů. Celkově pak bude mít podloží.


Sklon svahu výkopu

Rampy, které nejsou uzavřeny stěnami, musí být opatřeny zábradlím, které se u ramp pro pěší řídí stejnými předpisy jako zábradlí schodišťová, pro provoz invalidních vozíků musí být zábradlí opatřeno vodící tyčí ve výšce 3mm nad podlahou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky