pondělí 26. listopadu 2018

Životnost solárního panelu

Jaký typ a velikost solárního systému je pro vaše potřeby nejvhodnější? Je realizace u vás technicky možná a pokud ano, jakým způsobem? Kolik bude solární systém stát a jakou bude mít návratnost? Jak můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám?


Životnost solárního panelu

Kdo vám solární panely namontuje a kdy? Na internetu se občas objeví názor, že panely běžně vydrží maximálně až let, to už však v dnešní době dávno neplatí. Technologie jde stále dopředu, a tak se odolnost solárních panelů postupně zvyšuje. Jaká je životnost fotovoltaických panelů?


Výrobci udávají životnost fotovoltaických systémů delší než let. FV panelů se v průběhu jejich životnosti může snižovat, výrobci však výkonnostní zárukou garantují účinnost po letech a účinnost panelu po letech. Téměř všichni výrobci běžně dostupných krystalických a tenkovrstvých panelů garantují maximální pokles účinnosti o za nebo let a za let.


Většina výrobců udává životnost okolo let. Záruční doba na panely a měniče je obvykle pět let, u měničů napětí se dá připlatit za prodlouženou záruku až na až let. Fotovoltaický panel však průběhu životnosti degraduje, výrobci obvykle garantují účinnost po letech a účinnost panelu po 25.


Oranžové označení vymezuje roční interval (březen až říjen), ve kterém je výkon solárního systému dostatečný. Každý si tak může udělat představu, jaký přínos by pro něho daný systém mohl mít. Ve většině případů by se mělo jednat o rozdíl od 7- °C. Princip je velice jednoduchý.


Životnost solárního panelu

Teplotní čidlo umístěné na solárním panelu indikuje aktuální teplotu na solárním kolektoru oproti čidlu umístěnému ve spodní jímce solárního zásobníku. Pokud teplotní rozdíl dosáhne požadovaných hodnot, dojde k sepnutí. A opět je to druhová různorodost, která komplikuje recyklaci. Přitom plasty mohou tvořit až váhy každého solárního panelu.


Plasty se získávají mechanickým zpracováním, a možnosti jejich dalšího využití jsou v současnosti velmi malé. Hliník se opět odděluje. Kolik stojí energie ze solárního panelu ? Ukázali jsme si, že panel v našich podmínkách vyrobí za rok 1kWh energie. Navíc uvažujme, že panel stárne a během času jeho výkon slábne.


Životnost solárního panelu

V praxi výrobci garantují. Pravidelná údržba zvýší životnost a výkonnost celého solárnímu systému, který je nemalou investicí, proto se k němu chovejme se stejnou péčí, jako ke svému ostatnímu majetku, třeba k autu. Každý z nás raději oželí nějaké to procento účinnosti ve prospěch delší životnosti.


Obecně lze říci, že životnost solárního systému je mnohem důležitější vlastností, než je samotná účinnost kolektoru. Energie nutná na výrobu solárního panelu se v českých podmínkách vrátí do let. Jejich celková životnost je minimálně let. Během nich dojde jen k mírnému snížení účinnosti.


Reálná životnost však bude ještě delší,“ shrnuje hlavní přínosy vývoje fotovoltaiky Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace. Z 24V panelu poteče zhruba 2x menší. Požadované výstupní stejnosměrné nebo i střídavé napětí solárního panelu či malé solární elektrárny se dosahuje polovodičovými DC-DC měniči nebo DC-AC střídači. Ty převádí stejnosměrné napětí na jiné stejnosměrné (např. na V akumulátorové baterie), resp.


Jaký je výkon jednoho solárního kolektoru? Výkon solárního kolektoru není jediná hodnota, je to křivka závislá na klimatických a provozních podmínkách. Na životnost má však také rozsah provozních teplot. U některých baterií je například povoleno nabíjení od -20°C a jiné není dobré nabíjet pod bodem mrazu. Takže životnost počítejte obecně vždy trochu menší než vám tvrdí výrobce či obchodník.


Životnost solárního panelu

Mohu si solární baterie do solární elektrárny přidat sám? Teplota solárního článku stupňů Celsia. Jelikož jde o ideální podmínky, které odpovídají bezoblačnému letnímu dni, v praxi bývá většinu doby výkon článku nižší, protože článek není natočen přesně na slunce a světlo prochází v závislosti na denní době různou vrstvou atmosféry.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky