čtvrtek 17. května 2018

Rekuperace vzduchu nevýhody

Občas slýchám názory typu: „rekuperaci bych si nikdy nepořídil” anebo naopak „bez ní se nedá žít”. Nevýhody rekuperace vzduchu. Bylo by nespravedlivé vyjmenovávat jen výhody, které větrání s rekuperací a rekuperační jednotky mají a tak se zaměříme i na druhou stranu této mince. Za nevýhodu lze považovat vysoké investiční náklady spojené s pořízením a instalací rekuperační jednotky a vzduchového potrubí. Výhody a nevýhody rekuperace.


Dostatek čerstvého vzduchu po celý rok.

Abychom měli doma dost čerstvého vzduchu , nemusíme každé hodiny větrat. O vše se postará rekuperační jednotka. Jednoduchým principem, kdy se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu předá teplo čerstvému přiváděnému vzduchu , je do objektu přiváděn čerstvý vzduch již předehřátý. Kdo má doma vzduchotechnické zařízení, které zajišťuje nucenou výměnu vzduchu , má instalovanou i rekuperaci vzduchu.


Jsou ale dva typy rekuperací – aktivní a pasivní. Která z nich je účinnější? Pro úpravu teploty čerstvého vzduchu lze zvolit i tzv.


Větrací vzduch je přisáván právě skrze toto potrubí a poměrně stabilní teplota země (během roku cca – °C) zaručuje, že v zimě dojde k předehřátí nasávaného chladného vzduchu , v létě se naopak teplý vzduch ochladí.

V režimu odsávání vzduchu prochází vzduch keramickým výměníkem, který v sobě akumuluje jeho tepelnou energii. V režimu přívodu vzduchu pak opět přijme příchozí čerstvý vzduch tuto uloženou energii a vrátí ji zpět. Provozní režimy lze nastavit pohodlně pomocí dálkového ovladače. V manuálním režimu lze vybrat. Ale budu do přívodu k rekuperaci i do kuchyně dávat elektroměry, abych měl přesná čísla.


Využití rekuperace v rodinném domě. Zpětné získávávání tepla z odpadního vzduchu v současné době nachází velké uplatnění v rodinných domech a bytech. Způsobují spousta potíží včetně těch zdravotních.


Drží se hlavně ve vlhkém a nevětraném prostředí, takže rekuperace s nimi snadno a rychle zatočí. Fórum Zateplenie a izolácie. Prosim Vas o vase skusenosti. Pořízení rekuperace s sebou nese určité náklady.


Jednodušší u rekonstrukcí a snadné při realizaci novostavby. Rekuperácia vzduchu - výhody a nevýhody. Stačí dodržet několik základních pravidel, tak aby nemovitost dodržela požadavky na neprovzdušnost obálky, což zabezpečí maximální účinnost.


Spotřeba elektřiny bezpotrubní rekuperace je velmi nízká.

A to je velmi zajímavé. Obecně lze říct, že nejčastěji zmiňovanou předností nuceného větrání s rekuperací tepla je výrazné omezení tepelných ztrát objektu, což je zajímavé především pro majitele nízkoenergetických a pasivních domů. U starší zástavby je toto kritérium významné pro domy, které mají. Princip rekuperace spočívá ve využití teplého, znečištěného vzduchu z místnosti pro získání tepla a ohřev nově přiváděného vzduchu.


I v případě, že za rekuperátorem není instalován žádný dohřev, vzduch přicházející z venkovního prostoru se ohřeje od odpadního vzduchu na teplotu velmi blízkou teplotě odpadního vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky