pátek 12. ledna 2018

Nejlepší dřevo do krbu

Nejlepší dřevo do krbu

Dřevo do krbu – které je nejlepší ? Většina krbů a kamen je navržena pro spalování dřeva a dřevěných briket, volba dřeva je však důležitější než jste si mysleli a používání správného dřeva vám lépe ohřeje domácnost nebo ušetří spoustu času, pojďte se na jednotlivé dřeva podívat s námi. Nejvhodnějším dřevem pro topení je dub, buk nebo akát. Větve menších průměrů je možné v lese sbírat zcela zdarma. Nejenom, že musíte mít zajištěný neustálý přísun dřeva na topení, ale také by mělo být dobře proschlé.


Dnes existuje mnoho firem, které se zpracováním a prodejem palivového dříví zabývají a jejichž stránky najdete i na internetu. Když venku padá sníh nebo štípe mráz, každý si rád zaleze do tepla k topení nebo ke krbu. Aby krb pořádně hřál a vytopil celou místnost nebo dům, je potřeba vhodné dřevo. Nejlepší volbou jsou tvrdá a vyschlá dřeva, například dub, buk nebo dřevo z ovocných stromů.


Kdo má doma plynové, elektrické či dálkové topení, nemusí si až tolik lámat hlavu, čím zatopit. Ti ostatní, kteří topí v krbu a kamnech, musí pro dřevo. Pro přikládání do krbu je tak nejlepší dřevo tvrdé - buk, jasan, dub či habr.


Nejlepší dřevo do krbu

I měkké dřevo jako smrk, borovice či modřín vám však prokáže důležitou službu. Hodit se vám bude při rozdělávání ohně, protože hoří rychleji a pro podpal je tak ideální. Do krbu , ale ani do kamen rozhodně nepatří dřevo , které je chemicky ošetřované, barvené, lisované dřevotřísky, staré palety, překližky, různé dřevěné odpadky, dřevo , které je navoskované či naolejované. Jak rozdělit dřeva podle tvrdosti.


Neobyčejně tvrdé – eben cejlonský, africký grenadil a jiné exotické. Roli totiž hraje i typ krbu jako takového. Podívejte se s námi na rady, jaké dřevo do krbu používat.


Nejlepší dřevo do krbu

Základem je správná velikost I když to zní jako samozřejmost, ne každý má v tomto směru jasno a tak je dobré připomenout, že hlavní důraz při výběru dřeva klademe na jeho velikost. Ta se odvíjí od velikosti našeho krbu. Jaké dřevo je nejlepší pro topení v krbových kamnech? Každý, kdo se rozhodl pořídit krbová kamna nebo krb řeší otázku, jaké dřevo bude tím nejoptimálnějším palivem. Pokusíme se následujícími řádky trochu osvětlit problematiku druhů a jakosti topného dřeva.


Zpět na hlavní stránku. Upozorňujme všechny zákazníky, že sušené palivové dřevo s vlhkostí - stojí vždy výrazně více, než běžně dostupné syrové dřevo s vysokým obsahem vody - , které pak nehoří, dehtuje komín, čelní sklo krbu nebo krbových kamen. Ideální je dřevo z břízy, dubu, jasanu, buku či javoru. Měkké dřevo hoří rychle a je tak skvělé na podpal.


Roste hojně od pahorkatin do hor, vytváří významná společenstva – bučiny. Má vysoce ceněné středně tvrdé a snadno štípatelné dřevo hnědé až narůžovělé barvy. Bukové dřevo je nejvhodnějším palivovým dřevem pro topení v krbu , je také velmi dobře použitelné k topení v kotlích a na uzení. Oproti vytápění na černé uhlí se jedná o ekologičtější způsob topení, neboť je surovina v krátké době nahraditelná. Kdo však má za sebou již několik topných sezón, rozhodně ví, že proces, než se nasekané dřevo vloží do kotle, nebo krbu , rozhodně nepatří mezi nejsnazší.


Zásadní pomoc však může přinést. Několik dešťů může zhoršit kvalitu krbového dřeva. Sníh je ještě horší, díky pomalému táni se voda může dostat přímo do struktury dřeva. Také mokrá zem na, které dřevo leží mu neprospěje. Proto vždy ukládejte dřevo ne přímo na zem, ale dejte pod.


U tvrdého dřeva snad s výjimkou břízy je doba schnutí delší, obvykle roky. Nejdéle by mělo schnout dřevo dubové, i déle než roky. Ořech musí schnout až čtyři roky, ale na polena do krbu se nevyplatí, jde o velmi drahé dřevo.


Nejlepší palivové dřevo je naopak buk, má vysokou výhřevnost a odhořívá pomalu. Dle vašeho požadavku vám dodáme štípané dřevo vhodné jak pro váš krb, do kotle nebo jen k táboráku. Samozřejmostí je i jeho odvoz, při plném vytížení vozu a do vzdálenosti km zdarma.


Když už máme dřevo vyskládané v hranici pod stříškou dřevníku, měli by jsme ho tak nechat alespoň jeden rok (ideální doba vysychání jsou roky u tvrdého dřeva) odpočinout, vyschnout a pak šup do krbu … Délka skladování palivového dřeva se ale po dobu jeho sušení liší podle druhu dřeviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky