čtvrtek 11. ledna 2018

Jak nastavit manuální klimatizaci

Klimatizace v autě: Je lepší manuální nebo automatická? Jak ji správně nastavit ? V posledních letech se stala klimatizace prakticky standardním prvkem výbavy nových automobilů. Zákazník má však stále možnost spokojit se s tou základní manuální.


Ať už máte ve svém voze manuální nebo automatickou klimatizaci , anebo pokud zvažujete koupi nového modelu, měli byste o klimatizaci vědět některé podstatné informace.

Využijete tak naplno možnosti doplňku, který sice již dnes tvoří samozřejmou součást prakticky každého modelu značky ŠKODA, ale který je současně komplikovaným technickým zařízením s širokou. Pokud máte manuální klimatizaci , je nutné sledovat jaký vzduch proudí, zda li studený nebo teplý: Studený vzduch takový vzduch nastavíme na proudění z horních průduchů, ale je také nutné mechanicky tyto průduchy nastavit , tak ať studený vzduch proudí směrem ke stropu nikoliv do oblasti kolem hlavy. Ze všeho nejdůležitější je ale údržba. Ahoj, zajímala by mne jedna věc.


Jakmile máme vyvětráno, je ideální nastavit klimatizaci nejprve na nízkou teplotu. To znamená u manuální klimatizace zcela modré pole a středně rychlý větrák, u automatické třeba až stupňů a automatický režim. Okna samozřejmě jsou již zavřená a oběh vzduchu přepnutý na vnitřní okruh, kdy klimatizace.

Manuální kliatizace reguluje stálou teplotu v autě. Zatímco v letních parnech běží často klimatizace auta naplno, v zimě je její použití diskutabilní. Ti, co mají manuální verzi, klimatizaci (či přesněji její kompresor), vyřadí z činnosti prostým zmáčknutím tlačítka „econ“ nebo prostě nezmáčknou „AC“, případně ovladač se symbolem sněhové vločky. Stále fungují na stejném principu a stále mají stejné problémy, nebo je to již úplně o něčem jiném a jediný rozdíl oproti automatické (digitální) je rozdíl v tom, že se tam nedá nastavit přesná teplota tlačítkem? Některé automobilky si za automatickou klimu.


Jenže v jedničkové Fabii nikdy nebyla manuální klimatizace. To je docela rozdíl, mít Climatic (F1) a manuál (Rapid). Climatic totiž umí udržet nastavenou teplotu (třeba těch 22°C) za měnících se podmínek, zatímco manuální klima ti dává stejnou teplotu pořád a nereaguje na změny (osvícení interiéru sluníčkem, stín, atd.). Nedávno jste se mohli seznámit s tím, jak náročným vývojem musí projít ventilační soustava každého nového vozu značky ŠKODA. Obecně je ale automatická vnitřní cirkulace zapnutá v průběhu roku, vypíná se při zamlžování a systém se pak sám snaží nastavit hodnoty, aby zabraňovala rosení oken.


Pomáhá vám například i při jízdě tunelem, kde je množství znečištění nadměrně vysoké. O klimatizaci je nutné se starat. Pro provoz klimatizace je důležitá i její údržba a pro její správný provoz je dobré, když budete její kompresor (tlačítko AC) zapínat minimálně jednou za čtrnáct dní. Jednou ročně by měl být vyměněn kabinový filtr a provedena kontrola, zda nic nebrání odtoku kondenzátu od.


Samozřejmě né vždy to lze takto provést – hlavně když se dostanete a stojíme v koloně.

Toto jsou tři základní věci jak správně postupovat a zacházet v letních dnech s klimatizací. Pokud tedy uvažujete o tom, že si klimatizaci pořídíte domů, nechejte si poradit od zkušeného odborníka, který vám řekne, kam přístroj umístit tak, aby například při spánku nikoho neobtěžoval. A nebo můžete zpočátku vyzkoušet pár triků, jak místnost ochladit i bez klimatizace. O tomto tématu jsme psali zde. Rostoucí obliba klimatizací s sebou přinesla i rostoucí počty pacientů v ordinacích praktických lékařů s dosud nevídaným onemocněním - nachlazením v tropických dnech.


Obvykle by měla trvale udržovat vnitřní teplotu kolem °C. Rozdíl teplot mezi vnitřní obývanou místností a venkovním prostředím by nicméně nikdy neměl přesáhnout °C. Relativní vzdušná vlhkost by pak klimatizací měla být udržována na rozmezí až. Teploty stoupají, jak správně používat klimatizaci ? Rostoucí poptávka po klimatizačních jednotkách odráží častější výskyt tropických dní a také zvyšující se požadavky na životní komfort.


Samotná instalace klimatizace je ponechávána na odborných firmách. Její provoz i údržba jsou pak ale na jejím uživateli. Zdravím, narazil jsem na Alfu, která by měla mít manuální klimatizaci. Dá se podle ovladačů nějak poznat, zda má auto manuální , nebo automatickou klimatizaci ? Myslel jsem si, že ovladač úplně nalevo, patří jen k automatické klimatizaci.


Ošklivých kašlů a angín z klimatizace v autech jsem viděl už opravdu hodně,“ říká ředitel jihočeské letecké záchranné služby MUDr. Platí to především pro manuální , kde nelze nastavit „cílovou“ teplotu v autě. Před konecm jízdy klimatizaci vypnout!


Ani samotné používání klimatizace není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Poloautomatické a automatické klimatizace již dokáží samy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky