pondělí 18. září 2017

Odvzdušnění topení v bytovce

A jako se musíte dobře starat o své srdce, měli byste se také starat o topení (radiátor). Součástí této péče je i odvzdušnění topení. Návod jak odvzdušnit topení v bytě krok za krokem. Když vám nehřeje topení nebo hřeje jen polovina topení , je potřeba ho odvzdušnit.


Stačí povolit šroubek na konci a počkat, až začne kapat voda. Uvnitř topení navíc můžeme slyšet šplouchání a žbluňkání.

Ještě než ventil uvolníme, umístíme pod něj vědro, nebo alespoň držíme v jedné ruce dostatečně velkou nádobu. O plápolajících plamínkách a zvuku praskajícího dřeva v krbu si v bytovce většinou můžeme nechat jen zdát. Zimu ale v bytě nikdo nechce, a tak se důležitou částí rekonstrukce stává úprava panelákového topení. V koupelně a na záchodě je možností více a úprava je poměrně jednoduchá. Bydlíme v posledním (7.) patře cca let starého paneláku a tak máme tu příjemnou povinnost odvzdušňovat topení.


O to by nešlo, dělám to pravidelně při začátku topné sezony a pak vždy, kdy se mi zdá, že těleso je částečně vlažné. Tlak z čerpadla tlačí vzduch v topení zpět a ten nemůže uniknout z topení. Poslední rada- Nechte topení přes noc, lépe řečeno několik nocí otevřené, aby topil co nejvíc.


Jinak tlačte na vlastníka domu, aby zjednal nápravu.

Před vlastním prováděním odvzdušnění zkontroluji tlak vody v otopné soustavě a připouštím doplňovací vodu, dokud tlak v soustavě nepřekročí o cca předepsaný provozní tlak. Poté odvzdušňuji postupně jednotlivé radiátory, a to tak, že začínám s těmi nejníže a končím s těmi nejvýše položenými - všechny mám vybavené odvzdušňovacími ventily. Dobrý den,sleduji dobu tuto debatu,čerpadlo se při odvzdušnění vždy vypínalo,ale má to jeden háček,vypnout ho můžete pokud rozvod topení udělal pravý řemeslník,nikoli diletant ,který dá čerpadlo na horkou vodu hned za kotel a ještě do nesespádovaného místa,potom se v prostoru okolo čerpadla tvoří vzduchové bubliny. Napouštěcí kohout je zpravidla umístěn v dolní části kotle. Při napouštění vody se do trubních rozvodů a také do radiátorů dostává současně s vodou také nepotřebný vzduch.


Jakmile se venku ochladí, na řadu přicházejí radiátory. Odvzdušnit topení – ukážeme vám, jak je to snadné. Uvedené zvukové projevy způsobuje vzduch v radiátorech.


V případě zavzdušnění systému je třeba využití automatických odvzdušňovacích ventilů a doplňování odpařené vody. Odvzdušňovací ventily se nacházejí v rozvaděči a na kotli ústředního topení. Na odvzdušnění jednotlivých větví je nutné vypnout oběhové čerpadlo a větve odvzdušňovat jednotlivě.


Taktéž bude nezbytné dopustit do topení vodu, aby byl celkový tlak v soustavě na požadovaných hodnotách. Optimální výše tlaku by měla být uvedena v materiálech, které vám spolu se zařízením dodal výrobce. Jak odvzdušnit topení ? Asi ho máte v novostavbě, ale může se použít při rekonstrukce staršího objektu.


Podlahové topení není vidět, je laciné na provoz a je nízkoteplotní. Odvzdušňovať by sa malo aspoň raz ročne, ideálne pred začiatkom vykurovacej sezóny. Pokud tedy bydlíte v paneláku, nemusíte se ve většině případů o odvzdušnění topení vůbec starat.


Správná údržba topení se nám vrátí nejen v podobě komfortní teploty v bytě či domě, ale i finančně.

Zavzdušněné topení má totiž mnohem nižší účinnost a protopíme tím pádem více peněz. Těmi se automaticky vypouští vzduch a jednou za čas musíme dopustit chybějící vodu. Pokud doléváme vodu příliš často, může být příčinou problému prasklé topení.


Odstranění plynů z otopné vody a všech zařízení v tepelných soustavách je jedním ze základních předpokladů k jejich správné funkci. Bublinky, které nám v radiátorech a trubkách případně běhají teplo nevedou. Z topení bychom se jich měli zbavit. Podívejme se, jak odvzdušnění (správně odplynění) provést.


Máte puštěné topení naplno, ale přesto je jen vlažné nebo dokonce. Poradíme vám, jak radiátor snadno a rychle odvzdušnit. Jestli jste si v určitém momentě všimli, že topení sice funguje na plný výkon,. Ma behem toho bezet kotel. Sem v tom uplnej laik proto prosim o podrobnej navad.


Jinak sem se vsiml podobneho tematu ale moc mi nerekl. Prosím o informaci jaké topení zvolit v bytě, v bytovce. Jsme zde devět nájemníků,máme společný kotel kde se po týdnu v topné sezoně střídáme. Jelikož mám tři malé děti a do 14hod je teplota v bytě okolo 15stupnů,musím přitápět přímotopy,nejmladší syn má 4měsíce bez tohoto topení by mi tady nachladl. Tento problém mě trápí už dlouhá léta, ale nikdy to nebylo tak hrozné, nebo jsem měl tvrdší spánek.


Chceme rekonstruovat topení v bytě ve staré bytovce. Výměna stávajících kotlů za jeden automatický na tuhá paliva společný pro oba byty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky