pondělí 31. července 2017

Sluneční elektrárna referát

Sluneční elektrárna Elektrárna měnící energii slunečního záření na energii elektrickou. Přeměnu lze uskutečnit dvojím způsobea) fotoelektrickou (fotovoltaickou) přeměnou, kdy účinnost přeměny je teoreticky asi (běžně dostupné fotoelektrické články však mají účinnost kolem ). Mluvil jsem zde již o sluneční elektrárně fotovoltaické. Bohužel je toto zařízení zatím velmi nákladné. Mnohem levnější je sluneční elektrárna tepelná, ve které se elektřina získává nepřímo, přes teplo a pohybovou energii. Je to vlastně obyčejná tepelná elektrárna , ale k ohřívání vody se zde používá.


Obrovskou nevýhodou těchto slunečních elektráren je, že ke stavbě větší sluneční elektrárny tohoto typu o výkonu jen asi 5MW je potřeba plocha přes km 2. Na stejném principu fungují Sluneční pece, neboli Solární tavící pece, které teplo místo na zahřívání vody používají v laboratoři ke zkoumání látek za vysokých teplot. Jsou zdrojem stejnosmerného elektrického proudu o napetí obvykle V. Další soucástí systému. Jednou z mála je experimentální elektrárna na Dlouhých Stráních v Jeseníkách.


Elektrárny sluneční , měnící energii slunečního záření ve fotovoltaických článcích přímo na elektrickou energii nebo využívající sluneční záření k ohřevu vody nebo k výrobě páry. Taková elektrárna je u nás také na Dlouhých. Naleznete u nás jak obecné informace o vlastnostech, východách a možnostech využití sluneční energie, tak konkrétní informace pro firmy, domácnosti i jednotlivce o solárních technologiích a produktech. Lze ji získat přímo a nepřímo: fotovoltaická elektrárna (FVE) je tím, co se obvykle označuje jako sluneční elektrárna , solární park atd. Fotovoltaika využívá světlo.


Kolik energie sluneční elektrárna vyrobí se odvíjí od intenzity slunečního záření. Když se však obloha zatáhne, sluneční záření je až 10krát méně intenzivní. Státního fondu ŽP v Čr.


Elektrárny sluneční mění energii slunečního záření ve fotovoltaických článcích přímo na elektrickou energii nebo využívající sluneční záření k ohřevu vody nebo k výrobě páry. Vytisknout referát Přidat referát do záložek. Nejefektivnější je její přímá přeměna na elektrickou energii, k čemuž slouží solární (fotovoltaické) kolektory. Jediná sluneční elektrárna první desítky, nacházejí se mimo území Spojených států, konkrétně v Číně, je fotovoltaická část hybridní elektrárny na přehradě Longyangxia. Jeho základem je tenká křemíková destička s vodivostí typu P. Na ní se při výrobě vytvoří tenká vrstva polovodiče typu N, obě vrstvy jsou odděleny tzv.


Rozvoj fotovoltaiky nastává v šedesátých letech s nástupem kosmického výzkumu, sluneční články slouží jako zdroj energie pro družice. Přesné číslo už pak hodně závisí na konkrétních projektech. Ale v každém případě jak jaderná elektrárna , tak i zmíněná tepelná sluneční elektrárna vyrobí během své životnosti mnohem více energie než je potřeba na jejich.


Elektromagnetické záření Radiové vlny, infračervené záření IR, ultrafialové záření UV, rentgenové záření RTG, záření gama - jejich charakteristika, využití. Solární elektrárna Gemasolar nevynechá, ani když se nebe zatáhne mraky. NAŠE STRÁNKY JSOU DOČASNĚ NEDOSTUPNÉ Právě pracujeme na modernizaci úložišť, na kterých máme naše stránky, za nové a modernější. Vodní elektrárny se řadí mezi obnovitelné zdroje energie, což je dáno využíváním hydrologického cyklu, neboli stálého koloběhu vody na Zemi.


Původem této energie je sluneční záření dopadající na naši planetu. Neprodukují při výrobě elektřiny žádné emise a jsou tedy vhodným energetickým zdrojem v moderním. O Slunci se dá říct, že je to opravdu primární nevyčerpatelný zdroj energie. Primární proto, že kromě využití přímého slunečního záření je v pozadí i mnoha jiných druhů energií využívaných člověkem pro svou potřebu. Veškeré nevyčerpatelné zdroje jako sluneční nebo větrné je velice dobrá a ekonomická věc, ale má jeden drobný nedostatek.


Pokud je zamračeno nebo zrovna nefouká vítr byli bychom bez elektrické energie. Proto nevyčerpatelné přírodní zdroje jsou naprosto. Větrné a sluneční jsou pouze alternativní,jejich využitím se pokryje jen malá část potřeby.


Tak to stručně je tak vše. Sluneční energie se dá využít nejen na výrobu tepla, ale i elektrické energie. Proto se mohou používat ohniskové kolektory, což je zařízení které soustředí sluneční záření do malé plochy a umožní takto vyrábět páru potřebnou k pohonu turbín. Jejich nevýhodou je, že musí neustále sledovat slunce během jeho.


Tepelná elektrárna Výroba elektrické energii přeměnou z chemické energievázané v palivu prostřednictvím tepelné energie. V tepelných elektrárnách se spalováním paliva (uhlí, plyn,.) získává tepelná energie ve formě páry, která se v parní turbíně přemění na energii mechanickou. Tepelné elektrárne Tepelná elektráreň je typ elektrárne, ktorá na zabezpečenie pohybu rotora využíva silu pary. Paru získa zohrievaním vody v kotly využívaním paliva ( tuhého, plynného, kvapalného ). Do ovzduší nevypouští žádné chemické ani neekologické látky. Jaderná elektrárna je velice ekologická.


Naše dve jaderné elektrárny Dukovany a Temelín produkují rocne el. Ceské Republice, což je velká cást vyprodukované el. Jejich snad jedinou nevýhodou je to, že z provozu jaderné elektrárny. Jednofázová hybridní fotovoltaická elektrárna 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky