čtvrtek 8. září 2016

Vsakovací jímka

Vsakovací jímka funguje stejně jako vsakovací boxy, ale za třetinovou cenu. Do vsakovací jímky se nasype 70cm plavenů frakce 50. Výhodou může být její nižší pořizovací cena. Konstrukce vsakovací jímky s perforací v dolní třetině zajištuje potřebnou kapacitu.


Zmínky o vsakovací jímce jsou uvedené ve stavebním zákoně č. Po osazení jímky na vodorovný podklad provedeme napojení gravitační kanalizace.

Následně provedeme rovnoměrné obsypání tělesa jímky štěrkem v. Jsou ideálním řešením v místech, kde je nutné vodu vsakovat. Retenční nádrž a vsakovací jímka jsou stavby, které se nekolaudují, proto by problém při kolaudaci být neměl. RUBRIKA Rozvody a sítě Komentáře komentářů Města a obce nemají rády, když jim pouštíte dešťovou vodu do kanalizace – odpadní voda se tím totiž ředí a pak se jim v čističce hůř čistí.


Levné plastové jímky, septiky, čističky odpadních vo vodoměrné šachty, čerpací jímky, filtry pro dočištní vody. Když se rozhodnete pro vsakovací jímku, začnete uvažovat nad tím, jak má být veliká, hluboká a jak daleko od domu má být umístěna. Při návrhu vsakovací jímky je třeba dodržet vzdálenost od budov, hranic pozemků a studní.


Dno vsakovací jímky navíc musí být od hladiny podzemní vody vzdálené alespoň metr.

Z čeho vsakovací jímka sestává? Jímka je vyrobena z pevných polypropylenových desek, které zaručují její dobrou odolnost a dlouhou životnost. Pod úrovní horní hrany. Námi nabízené vsakovací jímky se usazují snadno a bez betonáže. Všechny starosti s betonem odpadávají.


Díky tvaru nádrže a žeber se můžete spolehnout na maximální stabilitu. Naše vsakovací jímky jsou navrženy speciálně za tímto účelem, jsou ověřeny léty. Jímka se instaluje jako podzemní a díky navrtaným otvorům v samonosné konstrukci je schopna vsakovat velké množství vody. Základní systém je takzvaný vsak, jindy nazývaný podmok.


Jde o výkop vyplněný štěrkem, který funguje jako vsakovací jímka vody. Musí být dostatečně dimenzován a jeho řešení musí být technologicky zvládnuté tak, aby nedocházelo k odvodu vody na sousední pozemky. Pak by zakročil stavební úřa který by vyzval. Pro výpočet objemu vsakovací nádrže PLATÍ OD 1. Uvedený výpočet vychází z německé normy ATV-DVWK-A 13 která u nás byla obecně přijímána v době, kdy česká norma ještě nebyla. Ponecháváme jej zde například pro posouzení dříve provedených.


Propustnost půdy se zjišťuje provedením vsakovací zkoušky, založené na principu objemu vody vsáknuté za specifikovaný časový interval. Zkouška se provádí vždy na pozemku, kde bude umístěn vsakovací objekt. Jímky Betaxo mají díky otvorům v plášti optimální odvod nahromaděné dešťové vody.

Uzazují se bez betonáže a manipulace je díky jejich nízké hmotnosti velice snadná. Skladem ihned k odběru- na počkání se vrtají otvory Porovnat. Při delších mrazech likviduji jen vodu z ČOV, což naštěstí vsakovací jáma celkem zvládá.


Problémy jsou hlavně při oblevě (a letos jich bylo) a v létě při deštivějším období - během několika hodin spadne tolik vody, že to nepobere nic - vsakovací jámy jsou plně do 15ti min. Nerozumím tomu, jak Vám mohl geolog navrhnout vsakování šachtou (studnou), pokud už dnes vystupuje voda tak vysoko, že lze vidět hladinu. Takové řešení je v rozporu s normou. Podle normy musí být vsakovací plocha min.


Samonosná jímka může být usazena v jakémkoliv prostředí bez spodní vody nebo jílovité půdy. Není vhodná do míst, kde bude staticky zatěžována. Jímka (žumpa) je vhodná na zadržení odpadní vody.


Používá se v oblastech, kde není možné se napojit na kanalizaci např.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky