středa 14. září 2016

Ohřev vody plynem

Nejvýhodnější v tomto směru je kondenzační kotel. Rozhodli jste se pro plynovou variantu? Provoz je relativně levný, navíc šetříte i přírodu.


Ohřev vody plynem

Ale vše není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Plyn je obecně považovaný za levnější zdroj energie než elektřina. Zatímco v minulosti byly jasným trendem plynové průtokové ohřívače, dnes je patrný příklon k plynovým kotlům se zásobníkem. Nebo snad tepelným čerpadlem? Je lepší využívat zásobníkový, nebo průtokový ohřev vody ? A lze dosáhnout úspory pomocí integrace několika funkcí do jednoho zařízení?


Otázek i odpovědí existuje mnoho. Je ale potřeba upozornit na jedno nebezpečí. Pro účinnosti ohřevu u všech způsobů jsou uvažovány hodnoty. Kombinovaný ohřev vody se používá také běžně. Ohřívač (zásobník) je napojen na elektrickou síť a současně se v něm může voda ohřívat pomocí výměníku tepla.


Teplá nebo horká voda do výměníku tepla teče ze zdroje tepla, což bývá nejčastěji kotel. Na zdroje energie pro ohřev vody se podíváme příště. Jinak co se týká plynového kotle se zásobníkem vody , tohle má bábi, na ohřev vody i na vytápění radiátory. V létě to přepne na kohoutek a funguje to jen jako karma, v zimě na vločku a pak to i topí.


Plynové vytápění a ohřev vody Ať už vybíráte nový plynový kotel z důvodu změny způsobu vytápění, nebo je již starý kotel neekonomický a potřebuje výměnu, měli byste vždy pečlivě zvážit, kterému z dnes nabízených výrobků dáte přednost. Byl tady nápa zapomenout na průtokový ohřev a instalovat bojler s výměníkem a ohřívat vodu kotlem přes výměník pomocí topné vody. Určitě by se díky hysterezi bojleru snížil počet startů kotle a teplé vody by byl pořád dostatek.


I když kotel asi bude výrobně počítat se spoustou startů na ohřev vody. Porovnejte energetickou i finanční náročnost různých způsobů ohřevu jednoho litru vody. Jak na to: Vybírejte si postupně z jednotlivých možností, jak ohřát litr vody , a porovnávejte spotřebu elektřiny, čas, za který se dané množství vody ohřeje, a náklady s tím spojené.


Provoz plynového kotle je cenově dostupný a ekologický. Nejefektivnější jsou kondenzační kotle, které zpětně využívají odpadní teplo. Nevýhodou ohřevu vody plynem je nutnost vyšší počáteční investice v podobě. Ohřev plynem se vyplatí až za chvíli Při srovnání s plynovým ohřevem vody vyjdou provozní náklady u elektrického ohřevu až na trojnásobek a nevýhodou je také určitá neflexibilita – voda se totiž ohřívá jen v určitých časech, podle spínání „nočního proudu“, tedy úspornějšího HDO tarifu. Největších úspor dosáhnete, pokud přecházíte z klasického ohřevu vody elektřinou či ohřevu plynem.


Ohřev vody plynem

Ohřev vody solárním systémem je plně automatizovaný a pohodlný. Solární ohřev je nejlevnější možný způsob jak ohřát užitkovou vodu v rodinném domě. Využijte naše kalkulačky, které vám vypočítají nejen objem bojleru, ale i další důležité parametry.


Měrná tepelná kapacita vody. Ohřev teplé užitkové vody pomocí stejnosměrného prou který vyrábí fotovoltaické panely. Zde závisí na počtu obyvatel a způsobu jakým s vodou zacházíte. Samozřejmě, že ohřev vody plynem je oproti elektrice levnější. Nutno říci, že ohřev vody plynem je výhodný až při spotřebě nad 9mza rok.


Ohřev vody plynem

A používat ho výhradně k ohřevu vody v domě, který nemá plynové vytápění, se ukazuje jako dražší než třeba použití elektřiny. Plynové přímo ohřívané zásobníky uchovávají teplou vodu do zásoby a dodávají ji podle požadavku. V případě malého slunečního svitu je bojler dohříván přímo z distribuční sítě.


V případě, že je již nainstalován zásobník TUV nahřívaný plynem nebo tepelným čerpadlem, předřadíme před něj el. Tím v době slunečnho svitu vodu ohříváme zdarma. Zvažujeme, jestli na ohřev vody použít stávající elektr.


Umístění kotlů by bylo stejné, ohřev vody pro 2-osoby. Také je potřeba zvažovat vše komplexně – ohřev vody : boiler je komfortnější než průtoková plynová karma, ale můžete mít plynový kotel se zásobníkem – mít doma elektrický bojler a plynový kotel je trochu netypické, většinou se to řeší jedním spotřebičem. Na ohřev vody se skoro vždy vyplatí - nevyplatí se jen tam kde je malá spotřeba teplé vody.


Vyplatí se ještě tam kde je výkon v létě využíván na ohřev bazénu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky