pondělí 22. května 2017

Oceanické klima

Oceánické podnebí, případně oceánské klima , je typ podnebí, které se vyznačuje malými denními rozdíly teploty vzduchu v průběhu ročních období. Rozdíly mezi nejnižší a nejvyšší průměrnou měsíční teplotou v roce jsou do °C. An oceanic climate, also known as a marine climate or temperate oceanic climate, is the Köppen classification of climate typical of west coasts in higher middle latitudes of continents, and generally features cool summers (relative to their latitude) and cool but not cold winters, with a relatively narrow annual temperature range and few. Spanning the eastern and western hemispheres, Oceania has a land area of 529square kilometres (299sq mi) and a population of over million. Situated in the southeast of the Asia-Pacific region, Oceania, when compared to continental regions, is the smallest in land area and the second smallest in population after Antarctica.


Pro tento typ podnebí je rovněž typická vysoká oblačnost s velkým množstvím. Podnebí neboli klima je dlouhodobý stav počasí, podmíněný energetickou bilancí, cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a patrně i člověkem. Změny probíhají v dlouhodobých časových úsecích. Podle měřítka rozsahu, v němž se podnebí uplatňuje, se rozeznává makroklima, mezoklima, místní klima a mikroklima. Vlhké kontinentální podnebí má horká léta a studené zimy.


Ve všech místech tohoto podnebí v zimním období sněží a sněhová pokrývka se udrží alespoň několik dní. Středozemní podnebí je klima podobné klimatu ohraničující Středozemní moře. Mimo tuto oblast mají oblasti s podobným klimatem malé rozlohy. Obecně se tento druh klimatu nachází na západním pobřeží kontinentů, zhruba mezi 30° a 45° severní nebo jižní šířky.


Köppenova klasifikace podnebí je konvenční klasifikace podnebí, která je zároveň nejrozšířenější a nejpoužívanější klasifikací podnebí. Jejím autorem je rusko-německý klimatolog Wladimir Köppen. Pro klima střední Evropy je stejně důležitá teplota oceánu, jako intenzita západních větrů, které k nám toto teplo (a vlhko) transportují. Na to se dá okamžitě namítnout, že síla větrů pochopitelně závisí na teplotě mořské hladiny, ale tím opět vstoupíme do světa kauzálních vztahů, na který jsme chtěli. Tectonically induced changes in oceanic seaways had profound effects on global and regional climate during the Late Neogene.


The constriction of the Central American Seaway reached a critical. Klima je pomìrnì stálý jev, který je nad ur-èitou oblastí nemìnný po staletí až tisíciletí. Jedan od najdramatičnijih vremenskih oblika javlja se iznad oceana: tropski cikloni (poznatiji kao tajfuni i harikeni ovisno gdje se sustav stvara). Morske struje uvelike utječu na Zemljinu klimu prenoseći topao ili hladan zrak i padaline prema obalnim područjima gdje ih dalje u unutrašnjost mogu prenositi vjetrovi.


NASA’s Climate Kids website brings the exciting science of climate change and sustainability to life, providing clear explanations for the big questions in climate science. Targeting upper-elementary-aged children, the site includes interactive games, hands-on activities, and engaging articles that make climate science accessible and fun. I když oceánické klima obecně vede k rozptylu znečišťujících látek, při anticyklonálním počasí se škodliviny hromadí a zvyšuje se hladina oxidů dusíku a pevných částic. Letní podmínky (vysoké teploty a sluneční svit) podporují zvyšování koncentrace ozonu.


Dalším problémem je vysoká hladina hluku. Podnebí je celkově chladné, ale dost se liší v závislosti na zeměpisné šířce a expozici. Největší teplotní extrémy se vyskytují na sušší Yukonské plošině (-55°C až 25°C). Denne by har et tropisk klima.


Det er en stor nedbør i Kuala Lumpur, selv i de tørreste måned. Dette klima anses for Af efter klima klassificering Köppen-Geiger. Den gennemsnitlige temperatur i Kuala Lumpur er 27. The springtime humidity linked to the oceanic climate ensures good growth of the vines.


Proljetna vlažnost, povezana s oceanskom klimom, jamči dobar rast vinove loze. A regional climate which is under the predominant influence of the se. However, there is a gradual change from polar to tropical climates across the middle latitude temperate zones. Léta jsou dosti teplá a směrem na sever se stávají chladnějšími. Velký vliv na klima má i členitost reliéfu.


Se stoupající nadmořskou výškou klesá teplota i atmosférický tlak a jsou ovlivňovány i další klimatické faktory. Oblast Beskyd podle klimatického členění České republiky patří do kategorie oblastí chladných. Pouze malá oblast v jižní části Valašska náleží do kategorie mírně teplé oblasti. Pro jachting je to též zajímavá destinace. Chybí Vám v PSH nějaké heslo, máte dotazy, připomínky, či návrhy?


Shetlandy mají až dní v roce teplotu. Buk je dřevina, které vyhovuje mírně oceanické klima. Berlins klima er klassificeret som varm og tempereret.


Selv i den tørreste måned er der en masse regn. Ifølge Köppen og Geiger, er dette klima klassificeret som Cfb. Den nedbør her gennemsnit 5mm. Temperaturen her gennemsnit 9.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky