pátek 6. května 2016

Sluneční elektrárna princip

Sluneční elektrárna princip

Sluneční elektrárna je technické zařízení, kterým se přeměňuje energie ze slunečního záření na energii elektrickou. Lze ji získat přímo a nepřímo: fotovoltaická elektrárna (FVE) je tím, co se obvykle označuje jako sluneční elektrárna , solární park atd. Fotovoltaika využívá světlo. Princip funkce fotovoltaické elektrárny. Jak bylo zmíněno výše, fotovoltaické elektrárny využívají k přeměně slunečního záření na elektřinu fotovoltaický jev.


Sluneční elektrárna princip

Ta obsahuje dvě vrstvy příměsových. Majitelé nově postavených solárních elektráren již nemají nárok na žádnou podporu v podobě dotovaných výkupních cen nebo tzv. To platí pro všechny elektrárny připojené do sítě po 1. Další možností je využití sluneční energie na výrobu elektřiny (fotovoltaika). Kolik energie sluneční elektrárna vyrobí se odvíjí od intenzity slunečního záření. Když se však obloha zatáhne, sluneční záření je až 10krát méně intenzivní.


Elektřina se tak vyrábí pomocí parní turbíny. Pára se však produkuje pomocí slunečního záření. Počítačem řízená zrcadla vhodného tvaru odrážejí. Nejefektivnější je její přímá přeměna na elektrickou energii, k čemuž slouží solární (fotovoltaické) kolektory.


Sluneční elektrárna princip

Naleznete u nás jak obecné informace o vlastnostech, východách a možnostech využití sluneční energie, tak konkrétní informace pro firmy, domácnosti i jednotlivce o solárních technologiích a produktech. Sluneční paprsky soustřeďuje systém natáčivých zrcadel do jednoho ohniska, v němž je umístěn kotel s teplonosným médiem. Vysokou teplotu předává médium vodě, která se mění v. Díky instalovanému výkonu se.


Uhelná elektrárna je soubor technologických zařízení, umožňujících přeměnu chemické energie uhlí na elektrickou energii prostřednictvím spalovacího procesu a parního cyklu. V uhelných elektrárnách se spalováním uhlí získává tepelná energie, která se předává vodě protékající trubkami uvnitř kotle. Jeho základem je tenká křemíková destička s vodivostí typu P. Na ní se při výrobě vytvoří tenká vrstva polovodiče typu N, obě vrstvy jsou odděleny tzv.


Největší sluneční elektrárna se systémem žlabových sběračů je vybudována v Mojavské poušti v Kalifornii. Celkový výkon elektráren je 3MW. Solární ohřev vody je jednoduchý princip , používaný k ohřevu vody za pomocí solárních kolektorů. Při průchodu slunečních paprsků skleněným krytem kolektoru (bývá bezbarvý) jsou sluneční paprsky pohlcovány do absorbéru, to je množství černě natřených trubek vedle sebe, který se nachází uvnitř kolektoru.


Mrkneme se trošku do fyziky: fotony slunečního záření dopadající na přechod P-N svou energií vyrážejí z krystalické mřížky elektrony, které se stávají volnými a jsou zárodkem elektrického proudu. Je jisté, že ne všechny fotony uvolní elektrony. Podívejme se na to, jak taková sluneční tepelná elektrárna vypadá, jaké jsou její výhody a nevýhody a jaké jsou ve světě zkušenosti s jejím provozem.


PRINCIP JADERNÉ ELEKTRÁRNY. Základní princip všech elektráren je vlastně stejný: elektřina vzniká v generátoru, jehož rotor se velmi rychle otáčí. Ve vodních elektrárnách otáčí rotorem turbína poháněná energii vodního proudu, u větrných elektráren je to vítr. Věžová sluneční elektrárna funguje na principu mnoha stovek otočných zrcadel, která směřují sluneční paprsek k jedné hlavní věži, ve které se ohřívá voda, jenž se vypařuje a pohání parní turbínu a ta následně opět vytváří elektrický proud.


Tento cyklus se jmenuje Rankieův-Clausiův a je uplatňován i v. FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA – zařízení pro přeměnu slunečního záření na. Přímá přeměna využívá fotovoltaického jevu, při kterém se v určité látce působením světla uvolňují. Tyto panely jsou připojeny na.


Sluneční elektrárna princip

Tento typ solárních kolektorů je tedy vhodný k celoročnímu provozu. Vodní toky skýtají nezměrný potenciál energie. Vodní elektrárny jsou výhodné zejména pro svou operativnost – na rozjezd či zastavení potřebují jen něco kolem minuty a mohou proto dodat elektřinu takřka okamžitě.


Elektrárna je technologické zařízení sloužící k výrobě elektrické energie. Ta se získává přeměnou z energie vázané v nějakém zdroji. Nejčastěji je tato energie nejdříve přeměněna na energii mechanickou, kterou je následně poháněn elektrický generátor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky