pátek 27. května 2016

Jak udělat vsakovací jámu

Retenční nádrž a vsakovací jímka jsou stavby, které se nekolaudují, proto by problém při kolaudaci být neměl. AS-RIGOFILL je vsakovací blok určený pro vsakování a využívání srážkových vod. Příprava stavební jámy a podkladu. Standardní metodou pro vsakování dešťové vody je drenáž (trativod),.


Divím se, že máte v PD předepsánu vsakovací jímku. Velikost střechy je cca 160m2. Vykopala se jáma , vyložila se geotextilií a nasypalo se tam kamenivo.


Dobrý den, nechali jsme si udělat vsakovací jímku pro vsak vody z. Ahoj,nyní řeším vsakovací jímku. Nyní je dle jejich vyjádření vsakovací jímka hotova. Zvažovali jsme plastové vsakovací boxy, akumulační jímku, ale nakonec. Když se vám nechce kopat tak velkou jámu , můžete si pomoct tím,.


Jak velkou a hlubokou jámu musíme vykopat, kolik štěrku a jaké frakce do ní. Promýšleli jsme několik cest, jak s vodou chytře naložit. Nejběžnější řešení u našich stavebníků je tzv.


Prosím o radu, potřebujeme svést dešťovou vodu na vlastní pozemek, chceme udělat trativod a jámu na dešťovou vodu vysypanou štěrkem. Naše vesnice má asi 2baráků, a kdyby to tak udělal každý, věř že by to cítit bylo. Takže septik s trativodem povolen není. A podle toho projektant navrhne plochu a objem vsakovacího zařízení,“ vysvětluje Ondřej Samek ze společnosti Nicoll, která se prodejem a návrhem vsakovacích zařízení zabývá.


Před návrhem by se měla udělat vsakovací zkouška, protože jinak se voda vsakuje v písčité a jinak v jílovité půdě. Není zahrnuta cena přívodního potrubí. Funkční vsakovací objekt zastupují štěrkem vyplněná jáma , vsakovací zářez, drenáž se štěrkovými žebry, vsakovací tunel apod. Drenáž bungalovu v jílovité půdě - Diskuze.


Dno jámy pro vsakování se zarovná vrstvou štěrkopísku (cca cm),. Minule jsme si řekli, jak hospodařit s dešťovou vodou. Jak velký objem musí vsakovací box mít, aby zvládl odvést vodu z rodinného domku? Vezměme jako příklad vsakovací box Rainbox II (nebo tunel) o objemu m(3l). Na rodinný domek jich bude potřeba přibližně až v závislosti na velikosti domku, a také vsakovatelnosti zeminy.


Pro výpočet objemu vsakovací nádrže PLATÍ OD 1. Uvedený výpočet vychází z německé normy ATV-DVWK-A 13 která u nás byla obecně přijímána v době, kdy česká norma ještě nebyla. Ponecháváme jej zde například pro posouzení dříve provedených. Zachytávat dešťovou vodu má mnoho dobrých důvodů. V našem případě například ten, že svádět dešťovku do veřejné kanalizace je přímo zakázané.


I když ale nemáte přímo zákaz, vyplatí se zamyslet se nad tím, kolik spotřebujete vody třeba na zálivku zahrady, nemluvě o tom, že na děšťovku se dá připojit např. Stále častěji se setkáváme a budeme setkávat s tím, že dům nebude moci být napojen na veřejnou kanalizaci , a to ani splaškovou ani dešťovou a budeme řešit otázku co s vodou. Nicmene,vsakovani nemusi nutne byt jen vsakovaci studna (jimka) do hloubky, ale muze to byt i vsakovaci prikop neco jako ne moc hluboky vykop s drenazni trubkou a zasypany sterkem, rpekryty geotextilii a zahrabnuty hlinou. Pokud je situace se psodni vodou a podlozim takovahle, asi bude nutne to udelat naplacat do delky. Ta geotextilie má tu funkci že se do štěrku nedostane drobná zemina.


Předpokladem pro stavbu okrasného zahradního jezírka je vhodný prostor. Je jen na vás, zda chcete mít vodní hladinu v centru dění, tedy před stavením, v blízkosti terasy a zahradního sezení, nebo ji raději ukryjete v zeleni v koutě zahrady, kde vás při rozjímání nebude nikdo rušit. Potřebuji s ohledem na stavební povolení zpracovávat dešťovku na vlastním pozemku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky