čtvrtek 19. května 2016

Kogenerace princip

Umožňuje zvýšení účinnosti využití energie paliv. Z obrázku je patrné, že kogenerační jednotky mohou využívat mnoho druhů paliv přes uhlí, zemní plyn, biomasu, topné oleje až po různá biopaliva. Tím se dosahuje velmi vysoké účinnosti využití energie v palivu. Zároveň se minimalizují ztráty, ke kterým dochází při tradiční výrobě elektrické energie.


Kogenerace princip

Oproti klasickým elektrárnám, ve kterých je teplo vzniklé při výrobě elektrické energie vypouštěno do okolí, využívá kogenerační jednotka teplo k vytápění. Pístové motory mají při své jednoduchosti velmi vysokou účinnost výroby mechanické, potažmo elektrické energie a využíváním odpadního tepla se dá reálně počítat s celkovou účinností výroby v rozmězí -. Je zde představen princip kogenerace a její výhody. Hlavní částí kogenerační jednotky je spalovací motor. Nejstručněji řečeno: kogenerace je sdružená výroba elektřiny a tepla. Proces přeměny energie z paliva je proveden tak, že nejprve se.


Jak funguje kogenerační jednotka. Jak je již uvedeno výše, hlavním rozdílem mezi konvenčními zdroji elektrické energie a zdroji fungujícími na principu kogenerace je efektivní využití tepla, které je při klasické. Většina naší tepelné energie vzniká v elektrárně Mělník I. Kogenerace znamená společnou výrobu elektřiny a tepla v jednom zařízení. Tepelná energie zde vzniká tzv.


Kogenerace princip

Během kogenerace je maximálně využita účinnost. Kogenerační jednotka je zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. V procesu kogenerace je smysluplně využito odpadní teplo, jež vzniká při výrobě elektřiny. Elektrická energie vzniká ve všech elektrárnách roztočením elektrického generátoru pomocí turbíny.


Princip funkce mikrokogenerační jednotky. Teplo nutné k výrobě páry, která turbínu pohání, se většinou získává spalováním uhlí nebo štěpením jader uranu. Velká část tepla však není využita a je bez užitku. Jaký je princip kogenerace ? Proč se kombinovaná výroba tepla a elektřiny vyplatí?


Kombinovaná výroba elektřiny a tepla oproti klasické výrobě energií umí teplo využít efektivně a zužitkovat ho na teplo do otopné soustavy a na ohřev teplé užitkové vody s nižšími požadavky na vstupní palivo. Jejívýhodoujezvýšení celkovéúčinnostioprotioddělenévýrobě. Stirlingův stroj může pracovat reverzně jako tepelné čerpadlo pro chlazení a topení.


Další použití zahrnuje: kogenerace elektřiny a tepla, solární kolektory, Stirlingovy kryogenické generátory, tepelná čerpadla, námořní motory a motory pro malé tepelné spády. Spíše jako doplnění či vylepšením systému o technolo. Plynovými spalovacími turbínami. Tyto kogenerační jednotky tvoří kompresor, spalovací komora, plynová turbína a generátor.


Stlačený vzduch z kompresoru je veden do spalovací komory, kde je přidáno palivo a následně vznikají spaliny o vysoké teplotě a tlaku. Trigenerace je specifický druh kogenerace , kde se společně vyrábějí nejen teplo a elektřina, ale i chla což umožňuje další zvýšení účinnosti využití energie paliv nebo sluneční energie. Chlazení na absorpčním principu nevyžaduje elektrickou energii, ale méně ušlechtilou energii tepelnou, kterou lze tímto způsobem.


Použití odpadního tepla dělá turbínu velmi efektivní, protože nejdřív produkuje elektřinu, pak teplou vodu a nakonec klimatizuje, proces zvaný kogenerace nebo trigenerace. Energie uvolněná během spalovacího procesu pohání generátor elektřiny (podobně jako dynamo na kole). Nejen o tom jsme si povídali s Ivanem Tůmou, projektovým manažerem společnosti E. Zavedl nás přitom do moderní potravinářské firmy Eligo a. Brně, kde teplo z kogenerace využívají při sušení mléčných produktů.


Kogenerace princip

Vysoká cena a každoroční růst energií v současné době stále více vedou podniky k tomu, aby hledaly alternativní řešení dodávek energie. Její výhodou je vysoká energetická účinnost, její nevýhodou poměrně vysoké. Výhody kogenerace Šetření paliva a snížení emisí COFinanční úspora díky vysoké účinnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky