čtvrtek 23. ledna 2020

Revize komínu povinnost

Kdo může provádět revizi komína? Nařízení“), a to konkrétně § tohoto Nařízení. Dále platí povinnost provádět tuto kontrolu pravidelně každé dva roky.


Kontrolu musí provést proškolený technik , nejlépe doporučený přímo výrobcem kotle. Protože se revize nově vztahují i na starší typy kotlů , které jim dříve nepodléhaly, museli výrobci zajistit dodatečné proškolení techniků. Tato povinnost se týká všech typů kotlů na pevná paliva a za její nedodržení mohou úřady uložit pokutu až do výše tisíc korun, za topení zakázanými palivy pak hrozí pokuta až tisíc korun.

Legislativně neexistuje dokument „ revize komínu “, ale pouze „revizní zpráva spalinové cesty“, jejíž základní podmínkou je finální osazení spotřebiče. V případech, kdy je v rámci kolaudace stavby proveden komín, ale není osazen spotřebič, může stavební úřad požadovat zprávu o stavu komínu. Revize spalinové cesty se provádí. Nezapomeňte na revizi komínu , hrozí malér „Nejvíc požárů vznikne přímo v nevyčištěném komíně, kde se vznítí saze.


Jen během loňského roku bylo takových požárů více než 7z celkového počtu 881. Podle výše zmíněných předpisů by se dalo usuzovat, že povinnost provádět revize a kontroly se vztahuje pouze na právnické osoby (organizace) a fyzické osoby provozující podnikatelskou činnost tj. Povinnost revize komínů.


Dle platné legislativy tedy existuje povinnost revize komínů.

Kontrolou by měly projít všechny spalinové cesty. Spousta uživatelů kotlů na plyn žije v domnění, že kontrola a revize spalinových cest se týkají jen těch, kteří používají kotle na tuhá paliva. Už několik let let ale platí nařízení, které ukládá povinnost pravidelné kontroly všech komínů bez ohledu na druh paliva. Kolik stojí povinná revize komínu ? Provádíme revize komínů ( revize spalinové cesty) dle vyhlášky č. Plynové kotle - pravidelná roční revize.


Majitelé plynových spotřebičů mají jedinou zákonnou povinnost : provést jednou za tři roky takzvanou provozní revizi, při které odborný technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojených zařízení. Toto nařízení se však vztahuje pouze na právnické osoby a fyzické osoby. Nemůže ji přitom provádět jen tak ledajaký kominík.


Musí to být buď revizní technik komínů či spalinových cest nebo specialista bezpečnosti práce (revizní technik komínových systémů). Navíc se zákonem stanovená povinnost revizí netýká servisních kontrol některých zařízení, která je vyžadují, třeba tepelných čerpadel. Dobrý den, zajímalo by mě, je-li povinná roční kontrola komínu , pokud vytápíme elektrokotlem a krb máme spíš na okrasu (nevytápíme s ním) a. Ted navazu na prispevek, ktery je nekde v hloubi tohoto fora a nemuzu ho najit.


V podstatě všechny technologie výstavby komínu umožňují v teoretické rovině posun sopouchu, a to zejména v případě posunu nahoru. V prvé řadě je ale nutné ověřit, zda stávající provedení komínu (vložky) vyhovuje předpokládanému spotřebiči a platné ČSN. To se provádí výpočtem a měl by to zvládnout každý.


Revizní zpráva je potřebná pouze při připojení odběrného místa či při požadavku na navýšení příkonu.

Doporučovaná je ale také revize jednou za let, která je v zájmu nájemníka či majitele bytu. Mezi elektrická zařízení je počítán též hromosvod (bleskosvod). I na něj se vztahuje povinnost pravidelných. Kontrola a čištění komínů se provádí pravidelně, zatímco revize jen v určitých případech.


Kdy je povinné zajistit revizi komínu ? S pohodou plápolajícího ohně v krbu souvisí i méně příjemné činnosti. První revizi komínu už máme za sebou a při její realizaci jsem zjistil několik zajímavých věcí. Tedy zajímavých asi pro toho, kdo to nikdy nemusel řešit. Předně, pokud revizi neuděláte, riskujete celkem logicky různé. Kontroly spalinových cest jsou povinné při prvním uvádění spalinové cesty do provozu, tedy před kolaudací objektu, dále při rekonstrukci (například pokud budete provádět vložkování komínu ), při výměně spotřebiče nebo po uplynutí jednoho roku od předchozí revize.


Od začátku letošního roku platí nová úprava týkající se kontrol a revizí komínů. Zatímco dosud byla povinnost kontrol so. Práva a povinnosti v oblasti čištění, kontroly a revizí spalinových cest jsou nově od. Vypalování komínu smí provádět pouze oprávněná osoba.


Kromě samotných kotlů mají jejich majitelé povinnost nechat odborně zkontrolovat také komíny neboli spalinové cesty. I když se za nejvhodnější období pro revize komínu považuje jaro, tedy po topné sezóně, nic se. Praha - Nyní je podle kominíků nejvyšší čas na kontrolu spalinových cest. Důležité je provést kontrolu do zahájení topné sezony.


TK to sdělil mluvčí Společenstva kominíků Petr Dušek. Vyhláška stanovuje povinnost objednat kontrolu spalinové cesty jednou do roka. Výjimkou jsou plynové kondenzační kotle, které stačí kontrolovat jednou za dva roky. Vyvložkováním komínu zamezíte prosakování vlhkosti do konstrukce komínu , ale také do vašeho kotle.


Tím zamezíte ničení komínové konstrukce, ale také předejdete poškození samotného kotle. Jak zjistím, že je potřeba vyvložkovat? Nejčastěji se to dozvíte od kominíka, ale i sami můžete zjistit, jestli je něco s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky