úterý 27. srpna 2019

Ohřev vody v karavanu

Ohřev vody v karavanu

Rozvod vody v karavanu se provádí hadicemi o průměru mm, méně často mm. Pro propojení můžete použít spojky, propojky a rozdělovače. Spojky jsou rovné pro nastavení délky hadice, nebo 90° zahnuté, které jsou velmi důležité pro spojení rozvodu teplé vody v rozích. Ohřev vody - geniální, levné, prosté.


Ohřev vody v karavanu

Po přečtení spousty článků a nápadů na doinstalování rozvodu teplé vody do starších karavanů jsem se i já rozhodl - za tuhle cenu NE. Drahé bojlery, výměna nebo instalace rozvodu a čerpadla které snese velkou teplotu, směšovací baterie. U novějších modelů ve vyšší výbavě naleznete i elektrický ohřev.


Německé karavany běžně nemají žádný bojler a nebo pouze malý elektrický. Před zapnutím ohřevu se ujistěte, že voda teče z kohoutku. Nejlevnější ohřev vody je samozřejmě přes solářní panel - gelovou baterii, ale dlouhodobě je to únosné jen v létě. Ohříváme vodu přes Trumu (300W) a také rozvod teplého vzduchu.


V zimě, na jaře a na podzim přes centrálu, v lété někdy i přes solár. Plynový ohřev je výkonnější, ale problém nění v ceně. My jsme měli v karavanu již zmiňovaný el bojler Truma 300W a ohřev vody přez.


Caravan- Diskuzní fóruJak udelat rozvod a zapojeni. Bojler do karavanu posts 4. Popis: Mixventil pro nízkotlaké bojlery Truma a Elgena. V kombinaci s ním je nutné použít expanzní nádobu pro vyrovnání tlaku v bojleru, jinak hrozí poškození bojelru.


V případě kempování nadivoko bez jakéhokoliv přístupu elektřiny je nejlepším řešením pro ohřev vody v karavanu použít plynový bojler. Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jestli jste někdo náhodou neřešili ohřev vody v karavanu na 12V. Nevím jestli to má cenu řešit, vzhledem ke spotřebě a potřebné době ohřátí vody. Mám nádrž 45l, baterie 80A dobíjená solárem 80W.


Je vybaveno vlastním zdrojem energie pro svícení, vaření, topení, ohřev vody. Vaše věci a vše potřebné budete mít stále u sebe a kdykoliv po ruce. Zastavte si tam, kde se Vám to líbí a poznávejte krásy světa. Pro příjemné chvíle strávené v přírodě je auto vybaveno campingovým nábytkem a markýzou. Nezávislost na připojení.


Voda je ohřáta cca za min. Toto zařízení je v karavanu opravdu důležité. S ohřevem vody na plyn dostanete z karavanu úplně jiný požitek a teplou sprchu si dopřejete kdekoliv cestou k cíli Vaší dovolené. Oba dva velmi výkonné zdroje energie nabízí mnohem širší škálu použití zejména pro uživatele, kteří kombinují kempování nadivoko s parkováním v kempech - těm zajistí mnohem delší výdrž plynové bomby a přitom neustále teplou bombu.


Přesto i tyto ohřevy mají své uplatnění. Klasické bojlery do karavanu jsou od nejlevnějších, které postačí do karavanů, pokud potřebujete ohřev jen pro umytí nádobí, nebo k umyvadlu. Má regulaci na tělese a při ohřátí vody na plný výkon dá až litrů vody kolem 35°C. Topný element vyrobený z polovodičového topného vodiče.


Ohřev vody v karavanu

Navíc při příkonu 660W dochází poměrně. Robustní konstrukce a odolný. Vodu v koupelně čerpám z 10ti litové nádrže. Dám do ní cca 7l, na tříploténkový sporák dám hrnce s 1l vody , uvařím a doliji do nádrže. Ideální parťák pro dlouhodobé cestování!


Karavan Hobby 30C se pyšní nadstandardně velkou 80L nádrží na vodu a bojlerem na ohřev vody - v koupelně karavanu se tak v klidu všichni osprchují, aniž by bylo třeba vodu do nádrže stále doplňovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky