čtvrtek 7. února 2019

Solární vytápění v zimě

Tedy, solární teplo se v tomto velkém domě spotřebovalo na přípravu teplé vody. Bez použití elektrokotle. Velký solární systém špičkových solárních kolektorů, s patřičně velkou solární akumulací, by mohl dokázat vytopit dům.


Solární vytápění v zimě

Pokud vlastníte rodinný dům, solární systém pro ohřev teplé vody a podporu vytápění vám může pomoci ušetřit nemalé náklady na energie. Moderní solární systémy s řízeným napouštěním a vypouštěním kolektorů, takzvanou drain-back technologií, navíc nabízejí vysokou účinnost a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Kapalinové solární systémy vytápění využívají solární kolektory, jejichž teplonosným médiem je obvykle voda.


V případě tepla lze využít tepelná čerpadla, biomasu, uhlí, naftu, plyn i elektřinu. Současným trendem je společné řešení vytápění , chlazení a ohřevu vody. V zimním období, v nepřítomnosti obyvatel, lze s výhodou využít teplo k temperování domu ( v době velkých mrazů bývají často slunečné dny) a ušetřit tak elektřinu.


Podobně jako v případě tepelného čerpadla, je problém s pořizovacími náklady na solární systém (jejich ceny ale v poslední době klesly). Uskladnění stabilní teploty v noci a ve dne je hlavním úkolem zimního skleníku. Nedostatek správného vytápění činí konstrukcí zbytečnou při nástupu chladného počasí. Proto mnoho letních obyvatel, kteří nešetří prostředky, čas a úsilí, se snaží v zimě zorganizovat zahřívání skleníku vlastními rukama. Aby nedošlo k nejasnostem v rozmanitosti možností a. V letním období, horké a jasné slunce poskytuje dostatek energie pro ohřívání vzduchu ve skleníku.


Hlavní věc dělat stavbu na chráněném místě, daleko od stínu stromů. Nevýhodou tohoto způsobu vytápění jenedostatek tepla v zimě , kdy snížení denního světla a slunce již neposkytuje takovou intenzitu. V praxi se potkáváme se třemi základními typy solárních kolektorů, které můžeme využít v našich domácnostech na přípravu teplé užitkové vody (TUV) a podporu vytápění : plastové solární kolektory (tzv. bazénové kolektory), ploché solární kolektory, vakuové trubicové solární kolektory. Celoroční funkčnost - celoroční získávání energie ze slunce je zdarma, funkce systému začíná již od bílé oblačné oblohy!


V zimě nahříváte na 40°C v létě na 70°C, za tuto energii již neplatíte! V zimě přijímá severní polokoule méně energie než v létě, protože dny jsou kratší a Slunce je níže na nebi. Značně kolísající množství solárního záření je příčinou základního problému v technickém využívání solární energie. Pro využití energie v solárních systémech je nutné instalovat akumulační.


Moduly jsou tudíž vhodným. Výběr solárního teplovzdušného panelu odpovídající velikosti je možné orientačně zvolit podle velikosti podlahové plochy kterou požadujete řešit. Solární vytápění ohřev a ventilace. Vaši fotovoltaickou elektrárnu vyřešíme na klíč. Zajistíme projekt, povolení, dotaci, realizaci i připojení.


Solární vytápění v zimě

Spočítat elektrárnu pro můj dům. Získat můžete dotace ve výši až nákladů. V tomto případě se solární systém zapojuje obvykle do kombinované akumulační nádrže, která pak dále zajišťuje přípravu teplé vody a vytápění nízkoenergetických a pasivních domů. Ale v létě už se kompletně stará o zásobování teplou vodou jen solární zařízení.


Vytápění zatím ještě zajišťuje konvenční zdroj tepla. Zatímco v rakouských Alpách mají některá místa až 2slunečných dní v roce, u nás svítí slunce převážně v létě, zimy jsou mírnější, ale pod mrakem. Využívání solární energie je tedy v zimě méně efektivní, v létě je přebytek energie na obtíž.


Solární vytápění v zimě

Za ta léta jsme získali spoustu cenných zkušeností, což se nejvíce asi projevilo v realizaci Inteligentní dům inteligentně. Pokud bych ještě někdy v budoucnu stavěl další skleník, bude to nejspíše opět skleník solární. Miloslav Uhlíř, majitel menší elektrárny o výkonu zhruba 2kilowattů v Lešanech u Benešova, konstatuje, že listopa prosinec, leden a únor jsou z hlediska provozu fotovoltaické elektrárny prakticky mrtvé měsíce.


Pokud prý v tomto období dosáhne elektrárna procent průměrné měsíční výroby, je to úspěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky