pátek 8. února 2019

Počet startů kompresoru tepelného čerpadla

Dobrý den, můžete mi ze zkušenosti nastínit, jaký může být průměrný počet startů kompresoru a doba provozu za den při následujících parametrech? TČ země-voda IVT Greenline HE C, nádrž na TUV 2litrů. Chci se zeptat, jaký je optimální denní počet startů kompresoru u tepelného čerpadla vzduch-voda a kolik je už moc. Ten počet startů je opravdu vyšší, takže to má smysl řešit.


Domluvte se se servisem IVT na kontrole nastavení regulace, tím se to dá částečně upravit.

Poloha venkovního tepelného čerpadla vzduch-voda nemá žádný významný vliv na jeho. Jak často by mělo normálně během dne či roku docházet ke startu kompresoru ? Podobně, pokud je počet startů nižší, bude provozní doba vyšší. Inverterové tepelné čerpadlo snižuje.


Tyto hodnoty lze ovlivnit. Z hlediska počtu startů kompresoru je to takto: Ochrana proti cyklování kompresoru je většinou nastavena na minut. Pokud se doba chodu na jedno zapnutí pohybuje u této hranice, něco je v instalaci tepelného čerpadla hodně špatně a je nutné to řešit.

Počet startů kompresoru závisí především na počtu provozních hodin, ale také jiných parametrech, které mohou ovlivnit počet startů. U vzduchového tepelného čerpadla bychom měli dbát především na čistotu výparníku, nesmí se zanést listím, prachem či semeny dřevin. Rovněž tvorbu ledové krusty na výparníku či nedostatečné odtávání. To lze ovlivnit akumulací tepla a správným dimenzováním výkonu čerpadla (čerpadlo s vyšším výkonem častěji spíná a kompresor dříve odejde).


Jednak jde o zásobu tepla pro cyklus odtávání a jednak jde v časech mimo odtávání o zásobu tepla pro vytápění tak, aby byl omezen počet startů tepelného čerpadla. Způsoby realizace tepelných čerpadel Alpha-InnoTec - venkovní realizace - přístroj celého tepelného čerpadla je umístěna mimo domov. Důležitá je i kvalitní regulace, která minimalizuje počet startů kompresoru.


Naše tepelná čerpadla dosahují životnosti více než let. Je možná kombinace tepelného. Kolik startů kompresoru je přípustných za jeden rok? Dobrý den, jsem majitelem tepelného čerpadla vzduch voda teprve pár týdnů, takže to ještě nemám vysledované jako vy. Ale čekal bych větší úsporu, protože přes den by mělo čerpadlo vzduch voda jet s podstatně lepším COP než v noci, který by měl přebít i to odmražování výparníku jak píšete vy.


Při návrhu tepelného čerpadla je třeba respektovat tato kritéria: Poměr úspory energie je závislý na velikosti tepelného čerpadla (jeho celkovém příkonu). Pro zvýšení životnosti tepelného čerpadla je nutné minimalizovat počet startů kompresoru. Cena tepelného čerpadla je závislá především na typu čerpadla , na jeho výkonu a na vybraném dodavateli.

Opět se jedná o kompromis mezi velikostí akumulační nádoby a mírou kolísání teploty v ní, resp. Vhodná regulace = vyšší účinnost Existují i systémy, které topí na konstantní teplotu (např. 50°C) do akumulační nádoby. Instalace tepelného čerpadla vzduch voda je totiž pro instalační firmu rychlá, jednoduchá a zvládne ji i během jednoho až dvou dní. To je důvo proč jsou tepelná čerpadla vzduch – voda provozována výhradně v bivalentním provozu.


Správná dimenze zásobníků zaručuje omezení počtu startů kompresoru na minimum. V tomto bodě obvykle začíná povídání o skvělé technologii, která spočívá v plynulé regulaci otáček kompresoru , tedy inverter. Snaha snížit náročnost investice (posouzení pořizovacích a provozních nákladů).


Obratem se mi ozval pán, který mi poslal log, který mi sbírá záznam z tepelného čerpadla. Poté budou tato data vyhodnocena a bude rozhodnuto, jak se bude pokračovat. Zatím mi napsal, že na daný počet startů a motohodin se jedná o startu na hodinu a že to v tomto počasí není nic neobvyklého, ale že více uvidí ze zaslaných informací.


Topný systém s nadřazenou regulací, která může skokově měnit průtoky vody v topném systému nebo uzavřít najednou všechny topné okruhy. To je velmi důležité, protože životnost tepelného čerpadla je dána počtem startů kompresoru. Tato hodnota je stanovena na základě několika faktorů, mezi něž patří vaše běžná teplota v pokoji nebo i to, zda tepelné čerpadlo bude ohřívat vodu v zásobníku.


Výkon tepelného čerpadla určují vždy odborníci s přihlédnutím k typu zařízení, respektive k oblasti, z níž budete čerpat potřebné teplo – vzduch, země a voda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky