čtvrtek 28. února 2019

Čím topit

Čím topit

Naučte se před zimou správně, šetrně a zdravě topit i větrat Jak ušetřit za topení. Vyplatí se vyměnit staré vafky za plynový kotel? Topíte stále uhlím nebo dřevem? Doby kdy dřevo a uhlí byly hlavními možnostmi jak si doma zatopit jsou již pryč. Dnes jsou možnosti jinde a není problém využít i alternativní metody vytápění.


Čím topit

Ideální je vybrat druh topení podle toho, co je v okolí dostupné nebo kde se nacházíte. Jiřího Žemličky, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby napsala, která varianta vytápění je lepší. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce. Uhlí, plyn, dřevo, elektřina nebo biomasa?


Ceny tepla se mění – některá paliva po letech zlevnila, jiná naopak podražila. Podívejte se, jaké palivo je pro vás nejvýhodnější! Při hledání nejlevnějšího způsobu vytápění se zaměřte na obecně platná fakta a zároveň nezapomeňte zohlednit vaši situaci. Budete topit ve starém domě?


Čím topit

Aby bylo možné přímo v kotli využít i teplo ze spalin, které vzniká při jejich kondenzaci, jsou na výrobu výměníku využity ušlechtilé a lehké materiály (ušlechtilá ocel, slitiny mědi, slitiny hliníku a hořčíku), takže se kotle běžně vyrábějí jako závěsné (ale k dostání jsou i stacionární). Pro topení se doporučuje hlavně bukové dřevo. Je ale snadno dostupné a má opravdu vysokou výhřevnost. Dubové dřevo je důležité v první fázi nezakrývat.


Déšť ho totiž nejprve očistí. Dub je skvělý do dlouhodobého ohně nebo třeba na grill. Na topení používejte jen dobře proschlé dřevo, které má velkou výhřevnost. Mělo by vysychat alespoň dva roky, než se s ním začne topit. Kdo není přílišným milovníkem topení dřevem, může.


Důležité je topit v kotli vhodným a kvalitním palivem. Mokré dřevo je nevhodné jak pro staré, tak pro nové kotle. Voda totiž nehoří a pokud přiložíte mokré palivo do kotle, nejdříve se v kotli usuší a až potom začne hořet. Vysušení spotřebuje energii z ohniště, takže teplota ve spalovací komoře se sníží.


Nutno poznamenat, že výpočet specializovaného webu zahrnuje nejen samotné vytápění, ale rovněž další položky: například náklady na ohřev teplé vody, spotřebovanou elektřinu v domě, různé poplatky související s vytápěním, cenu paliva nebo rozpočítané náklady na pořízení daného typu vytápění – například kotle a rozvodů po domě. Teplo domova – slova, která vyvolávají příjemnou představu sálajícího krbu, vyhřátých kachlových kamen, voňavé dobroty v rozpálené troubě či uklidňující pocit bezpečí a rodinné pohody. Aby však bylo teplo, je třeba pečlivě uvážit, čím a jak se bude topit. Volba vhodného způsobu vytápění je jedním z. Většina kamen a krbů nabízených na českém trhu je konstruována výhradně pro topení dřevem a dřevními briketami.


Někteří výrobci ovšem nabízejí i kamna a krby, ve kterých je možné topit uhelnými briketami či dokonce uhlím. Ale taková si do haly či obýváku asi nikdo nepořídí. Pokud si pořídíte jakoukoliv krbovou vložku či krbová kamna, je zapotřebí se v tomto zařízení naučit topit a zvyknout si na chování krbu.


Po čase sami zjistíte, jak nejlépe krb hoří. Otázka je zdánlivě jednoduchá, ovšem snadné a jednoznačné řešení, pokud jde o volbu otopného systému pro dřevostavbu, neexistuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky