úterý 6. června 2017

Výměna vzduchu v místnosti

Výměna vzduchu v místnosti

EU odpovídají: Dobrý den, žádná hygienická norma netvrdí, že potřebná výměna vzduchu v místnosti musí být zabezpečena prostřednictvím oken. Naopak okna dle platných ČSN musí zabezpečit maximální těsnost, tj. Celkové množství větracího vzduchu se ur čuje podle nejvyššího počtu osob současně užívajících prostor. Celková průvzdušnost obálky budovy Celková průvzdušnost obálky budovy nebo její ucelené části se ověřuje pomocí celkové intenzity výměny vzduchu npři tlakovém rozdílu Pa,.


Výměna vzduchu v místnosti

N je doporučená hodnota celkové intenzity výměny vzduchu při. Těsná okna výměna vzduchu h-Žáci začínají být nesoustředění, vzrůstá únava, chybovost a nespecifické zdravotní problémy. Neodváděná vlhkost se za čas projeví růstem plísní v prostorách budovy školy. Mimo otopné období může být vhodné intenzitu větrání zvýšit. Pro pobytové místnosti legislativa udává požadavky na větrání a na vytápění s možností regulace vnitřní teploty.


Pro větrání je dáno minimální množství vyměňovaného venkovního vzduchu na osobu, nebo minimální intenzita větrání a jako ukazatel kvality vnitřního prostředí slouží oxid uhličitý CO2. Pokud nocují v místnosti osoby, řekněme rodiče a dítě, je požadováno vyměnit celý objem vzduchu už za minut. Jeho jedinou nevýhodou je, že centrální větrání obytných místností nakládá se všemi pokoji stejně a nedokáže rozlišovat různé potřeby jednotlivých místností. Výměna vzduchu je potřebná nejen ze zdravotního hlediska, ale napomáhá také udržovat v místnosti vhodné klima. Otevřít okno dokořán ale mnohdy není nejlepší cestou.


V průmyslových oblastech to často není možné kvůli smogu, alergiky pak zase trápí agresivní pyly. Při běžných energetických výpočtech se v ČR běžně užívá zadání konstantní výměny vzduchu u bytových prostor na - násobnou výměnu vzduchového objemu místnosti za hodinu. Málo se však odborná veřejnost zabývá tím, zda-li tento předpoklad skutečně odpovídá skutečnosti. Hygienická norma stanoví, že polovina vzduchu v místnosti se musí za hodinu vyměnit.


Jinak jsou dospělí unavení, děti nemocné, šíří se plíseň. Dříve s tímto nebyl problém. U dnešních moderních těsných oken již tento problém může nastat.


Výměna vzduchu v místnosti

Požadavky na minimální výměnu vzduchu v budovách jsou dány normovými a hygienickými požadavky. Dobrý den pane Vacku, otopné těleso by se mělo vždy navrhovat na základě tepelné ztráty místnosti. Přepočítávat však tepelné ztráty bývá časově i finančně náročné, takže se při výpočtech vychází z původní projektové dokumentace, resp. Objem místnosti spo čítáte jako délka x ší řka x výška. V tabulce si m ůžete jednotlivé prostory upravit podle skute čnosti.


V záv ěru práce uve ďte celkový objem vzduchu m ěřených prostor a spo čítejte: 1. Kolik balonk ů bychom nafoukli tímto vzduchem? Tepelná výměna vedením probíhá zejména v pevných látkách. Citlivý element teploměru nesmí být velkých rozměrů, aby tepelná výměna mezi tělesem a teploměrem neovlivňovala příliš původní teplotu tělesa.


Vzduchový výkon nám udává, jak veliký objem vzduchu v místnosti daný přístroj vyčistí za hodinu. Je dobré, pokud přístroj zvládne vyčistit objem vzduchu v místnosti 2x za hodinu. Pokud jste alergik, model by měl zvládnout objem vzduchu vyčistit alespoň 3x až 4x za hodinu. S prouděním čerstvého vzduchu nám z bytu odchází také pracně vyrobené teplo.


Tady je dobrá rada drahá. Větráme především podle počtu osob v místnosti. Pokud větráme dle počtu osob, stačí tato výměna vzduchu i na odvedení všech dalších běžných zátěží, tedy pocení, uvolňování škodlivin z nábytku atd.


Při vaření, koupání nebo využívání toalet jsou požadavky na větrání vyšší. This feature is not available right now. Please try again later.


Základním požadavkem je zajištění minimální intenzity trvalého přívodu čerstvého vzduchu v závislosti na typu místnosti a počtu osob. Konkrétní čísla jsou uvedena níže v tabulce 1. Přesněji lze vycházet přímo z koncentrací CO 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky