pátek 30. června 2017

Intenzita osvětlení v luxech

Jednotkou osvětlení je lux (lx), což je osvětlení způsobené světelným tokem lm dopadajícím na plochu m². Podle Evropské normy pro osvětlení nesmí být v. Osvětlenost, intenzita osvětlení (E) je podíl té části světelného toku, která dopadá na plošku povrchu tělesa, a této plošky. Tabulka uvádí doporučené. Lux (lx) je jednotka intenzity osvětlení.


Jedná se o osvětlení způsobené světelným tokem lm dopadajícím na plochu m². Při zatažené obloze se intenzita osvětlení pohybuje okolo. Je tedy podílem světelného toku ( v lumenech) a plochy ( v metrech čtverečních). Umělé osvětlení na pracovišti by mělo být minimálně 2luxů. Pokud se jedná o uzavřené prostory, které nejsou kombinované s přirozeným denním světlem, doporučujeme pak hodnotu osvětlení udržet alespoň na 3luxech.


V kancelářích je pak intenzita umělého osvětlení normována na 5luxů. V případě tenisu je doporučovaná míra osvětlení 3luxů v případě tréninku, 5luxů u běžných zápasů a 7luxů během vrcholových soutěží. Nicméně pokud jde čistě o hygienu (pokud jí do osvětlení tenisového kurtu v případě soukromého kurtu vůbec něco je), tak snad není problém tam zavolat. Pokud tedy známe svítivost zdroje ( v luxech ), můžeme si podle výše uvedených vzorců vypočítat, jaká bude intenzita osvětlení v určité vzdálenosti od zdroje.


Příklad: 60W žárovka má světelný tok 7lm. Při řešení vhodného interiérového osvětlení je nutné podotknout, že jednotlivé. Intenzita osvětlení se měří v luxech (lx) a v interiéru se běžně. Platí, že jeden lumen nám na ploše mdává lux.


Pokud je však Slunce v létě (za jasného červencového dne) v nejvyšší poloze a je jasná obloha, bez oblak. Osvětlenost neboli intenzita osvětlení je fotometrická veličina, která vyjadřuje množství světla dopadajícího na určitou plochu. Osvětlenost má hodnotu lux, když na čtvereční metr rovnoměrně dopadá světelný tok o hodnotě lumenu. Lidské oko se dokáže přizpůsobit.


Světelný tok zdroje budeme potřebovat pro výpočet, stejně jako údaj o výměře osvětlované plochy v m². Doporučení ČSN uvádí průměrné hodnoty intenzity osvětlení v lx (Lux), výňatek je uveden v tabulce níže. Pravděpodobněji se rozhodnete podle dostupného počtu vývodů elektrických kabelů, které už v kuchyni máte. Volí se podle účelu osvětlení. Například na pracovní plochu by mělo dopadat světlo s intenzitou alespoň 3lx, při odpočinkových činnostech postačí intenzita podstatně menší.


Potřeba intenzity osvětlení také stoupá se zvyšujícím se věkem. Požadovaná intenzita umělého osvětlení Svítidla a světelné. Dbejte na to, aby kuchař pracující v kuchyni nezastiňoval svým tělem stropní.


Směrné hodnoty pro intenzity osvětlení : - schodiště, sklepy, půdy. Od tohoto faktu jsou potom doporučeny hodnoty intenzity osvětlení pro. Tok záření je charakterizován distribucí energie v čase a prostoru. Ve většině případů, když mluví o rozložení toku záření v čase, neberou v úvahu kvantovou povahu výskytu záření, ale chápou to jako funkci, která dává časovou změnu okamžitých hodnot toku záření Ф (t). To je přípustné, protože počet.


Standardně se intenzita osvětlení vypočítává vzhledem k pracovní výšce stolu. V našem případě (obrázek č. 7) je výška stolu m od země. Hodnoty osvětlení v luxech (znázorněno v obrázku č. zelenou) jsou také vypočteny na tuto výšku.


Intenzita osvětlení v luxech

Konkrétně uvádí, že na osvětlení pracoviště včetně spojovacích cest se užívá denní, umělé nebo sdružené osvětlení. Osvětlení pracoviště a spojovacích cest mezi jednotlivými pracovišti denním, umělým nebo sdruženým osvětlením musí odpovídat náročnosti vykonávané práce na zrakovou činnost a ochranu zdraví v souladu s normovými hodnotami a požadavky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky