čtvrtek 22. prosince 2016

Sluneční elektrarna

Sluneční elektrarna

Sluneční elektrárna je technické zařízení, kterým se přeměňuje energie ze slunečního záření na energii elektrickou. Lze ji získat přímo a nepřímo: fotovoltaická elektrárna (FVE) je tím, co se obvykle označuje jako sluneční elektrárna, solární park atd. Fotovoltaika využívá světlo. Nejefektivnější je její přímá přeměna na elektrickou energii, k čemuž slouží solární (fotovoltaické) kolektory. Naleznete u nás jak obecné informace o vlastnostech, východách a možnostech využití sluneční energie, tak konkrétní informace pro firmy, domácnosti i jednotlivce o solárních technologiích a produktech.


Sluneční elektrarna

Kromě pozitivních dopadů na životní prostředí, v podobě produkce elektrické energie bez emisí oxidu uhličitého, se u tohoto typu elektrárny vyskytují i jistá rizika. Ochránci přírody kladou. Stejně jako u západních sousedů, i v České republice zažila solární energetika v posledních letech obrovský boom. Doposud největší sluneční elektrárnou je Solar Stříbro s výkonem 1MW.


Ve výstavbě je fotovoltaická elektrárna Nová Ves u Mělníka, jež by měla mít po dokončení výkon 3MW. Vzniká jadernými přeměnami v nitru Slunce. Vzhledem k tomu, že vyčerpání zásob vodíku na Slunci je očekáváno až v řádu miliard let, označuje se tento zdroj energie jako obnovitelný. Elektrárna je technologické zařízení sloužící k výrobě elektrické energie.


Sluneční elektrarna

Ta se získává přeměnou z energie vázané v nějakém zdroji. Nejčastěji je tato energie nejdříve přeměněna na energii mechanickou, kterou je následně poháněn elektrický generátor. FVE jsou také nepřesně označované jako solární nebo sluneční elektrárny nebo solární parky.


Solární panely jsou drahé. Vítr vzniká v důsledku nerovnoměrného ohřevu zemského povrchu Sluncem, energie vody se obnovuje také díky slunečnímu záření a konečně i uhlí vzniklo v prehistorických dobách díky rostlinám využívajícím sluneční paprsky k fotosyntéze. Sluneční paprsky soustřeďuje systém natáčivých zrcadel do jednoho ohniska, v němž je umístěn kotel s teplonosným médiem. Vysokou teplotu předává médium vodě, která se mění v. Jednou z velmi dobrých a perspektivních možností získávání elektrické energie pro oblasti s intenzivním slunečním svitem jsou sluneční tepelné elektrárny. V České republice jsou poměrně dobré podmínky pro využití energie slunečního záření, přestože množství sluneční energie v průběhu roku kolísá a největší množství sluneční energie dopadá v období, kdy spotřeba tepla je nejnižší.


Sluneční elektrarna

Na tuto plochu dopadne mezi 80–1MWh sluneční energie. Celková roční spotřeba rodinného domu na topení, ohřev vody a elektřinu se přitom pohybuje mezi 10–MWh. Pro umístění fotovoltaických článků je nejvhodnější jižní orientace a sklon mezi 30–35°. Chcete ušetřit peníze za energii? O soláru a solárních panelech se toho spousta namluví.


Ale jak vlastně solární panely fungují? Sluneční energie převedení díky fotovoltaickým panelům na elektřinu, budoucnost už dnes a podobně. A opravdu budeme jednou topit světlem místo uhlím? Equivalents to UK manufacturers. Please visit our website for more details.


Established over years. Specialists in the manufacture and application of solenoids. S jejich existencí je spojen jediný závažný bezpečnostní probléJak zjistila BIS , teroristická skupina ETA hodlá vyřadit z provozu všechny sluneční elektrárny na Vysočině tím, že by teroristé slunečnicím vysvětlili principy heliocentrického systému, takže pak by se slunečnice přestaly otáčet. V rámci podpory obnovitelných zdrojů energie garantoval stát výkupní cenu elektřiny ze solárních panelů na dobu let a také 15letou návratnost investic.


Majitelé nově postavených solárních elektráren již nemají nárok na žádnou podporu v podobě dotovaných výkupních cen nebo tzv. To platí pro všechny elektrárny připojené do sítě po 1. Tato sluneční elektrárna vyrábí elektřinu výhradně pro pokrytí vlastní spotřeby v domě. Elektrárna napájí třífázově všechny elektrické rozvody a spotřebiče v domě.


Veškeré vzniklé přebytky nejsou posílány do sítě, ale jsou akumulovány. Na krásném rovném pozemku s úrodnou půdou vyrostl nejprve plot. Pak se tady objevily betonové konstrukce, které byly rozmístěny po pozemku tak, že z dálky připomína. Super parta, super přístup! Tuto firmu jsem si vybral na základě doporučení známých, kteří s nimi přišli do styku.


Dneska jsem už i já jedním z těch, kdo doporučuje a nemusím okolí ani moc přesvědčovat, aby udělali stejný krok – směrem k využití sluneční energie, a tak i vlastní úspoře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky