úterý 6. prosince 2016

Jak často spíná tepelné čerpadlo

Jak zamezit opotřebení kompresoru? Důležité je zajistit, aby se kompresor nespínal tak často. Toho docílíme správným dimenzováním výkonu tepelného čerpadla a samotnou konstrukcí (principem).


Pokud je tepelné čerpadlo příliš výkonné, dokáže vodu ohřát rychle a následně vypne. Proč nám často spíná čerpadlo ?

To je vodárna, nebo tepelné čerpadlo , či snad u kotle? Jak rychle a efektivně vyškrábat. Poddimenzování délky kolektoru - ať již svisle (vrtu) nebo vodorovně uloženého, znamená nedostatek energie pro tepelné čerpadlo.


Jak často spíná tepelné čerpadlo Dobrý den, cyklování obecně značí stav, kdy tepelné čerpadlo. Příliš časté zapínání a vypínání je ale nežádoucí, neboť snižuje životnost kompresoru. Ale jak silné tepelné čerpadlo pro svůj objekt potřebujete?


Tepelné čerpadlo : Jak ho dimenzovat.

A je nutné doplnit dům vytápěný čerpadlem o další zdroj tepla? Jen se mi zdá, že často spíná. Dá se nějak odhadnou jak by mělo často spínat. Nebo se mám vrátit k továrnímu nastavení. Pokud plánujete stavět nebo rekonstruovat dům, určitě už jste se zamýšleli nad způsobem vytápění.


Ceny energií rok od roku rostou, a tak je výhodné vybrat řešení s co nejnižšími náklady. Doporučujeme minimálně jednou za dva roky nechat prohlédnout tepelné čerpadlo servisním technikem. U běžných kotlů jsou výkony často voleny 2krát vyšší než je tepelná ztráta objektu, u tepelných čerpadel je většinou hospodárnější navrhnout zdroj na přibližně tepelných ztrát objektu. Je to dáno především cenou za výkonnější tepelné čerpadlo a také například cenou za vrt. Z tohoto důvodu se tepelné čerpadlo dimenzuje na - výkonu k tepelné ztrátě objektu a zbytek energie dodá přídavný zdroj tepla.


Tím klesnou pořizovací náklady jak na tepelné čerpadlo , tak i na jeho vlastní provoz. Takové chlazení se také často nazývá „ active cooling “ nebo reverzační chlazení. Je vhodné především tehdy, když potřebujete rychlý nástup chlazení , a hodí se tedy zejména pro horké letní dny.


Hlučnost tepelných čerpadel. I když se prospekty dodavatelů tepelných čerpadel hemží přívlastky tiché, nejtišší apod.

Jako každé zařízení i ono má své výhody a nevýhody. Každý argument pro či proti tepelnému čerpadlu je nutné taktéž posuzovat z osobního hlediska požadavků a finančních možností investora. Je tedy tepelné čerpadlo vhodné do starého domu?


Výhodou je, že ve starších domech je již ve většině případů vybudováno vytápění, např. Díky stejné technické koncepci jako mají klimatizační jednotky a masové produkci těchto zařízení v Asii, je cena poměrně příznivá. Akumulační zásobník slouží pro hydraulické oddělení otopné soustavy od tepelného čerpadla a umožňuje provozovat tepelné čerpadlo při stálých podmínkách, tepelné čerpadlo nemusí často spínat (prodloužení životnosti).


A čtenářka Eva se zase rozhodla pro tepelné čerpadlo , které doplnila krbovými kamny s teplovodní vložkou, a to jen proto, že tepelné čerpadlo už několik let spokojeně používá její kamarádka a krbová kamna se dala snáz instalovat, než kdyby se rozhodla pro krb. Elektroměry mi zapojil elektrikář nezávisle na firmě, která dodávala tepelné čerpadlo. Byl to můj výmysl, abych mohl sledovat, jak se chová TČ - v průběhu realizace mne totiž strašil jiný projektant, že víc budu topit přímotopně, než pomocí TČ.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky