čtvrtek 25. dubna 2019

Externí přívod vzduchu komínem

Animace přívodu vzduchu na hoření komínovým systémem CIKO TEC. Vzduch se při průchodu komínem předehřívá a může tak zvyšovat účinnost spotřebiče. Přívod externího vzduchu přímo do topeniště vyřeší nedostatek vzduchu pro hoření. Přívod vzduchu samostatnou větrací šachtou u komínu SCHIEDEL UNI,. Nebo že se výměnou oken můžeme připravit o dobrý tah komínu a ohrozit své zdraví.


Jediným řešením je postarat se o externí přívod vzduchu zvenku.

Krbové vložky a kamna vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření. Kyslík ze vzduchu se zúčastní hoření, přemění se na kouřové spaliny a vyletí ven komínem. Množstvím dodávaného vzduchu regulujeme intenzitu a rychlost spalování dřeva. Pozor na hranaté přívody vzduchu. Pokud pro přívod venkovního spalovacího vzduchu použijete hranatou rouru, tak je potřeba si uvědomit, že proudění v takové rouře neprobíhá v celé rouře, ale že v rozích vzduch skoro stojí a vzduch proudí pouze pomyslnou elipsou, která je vepsaná do obdélníku, viz.


Pro tento případ nabízíme externí rozvody vzduchu. Jak udělat přívod venkovního spalovacího vzduchu (CPV). Využití komínu Schiedel ABSOLUT s přidruženou šachtou pro.

V praxi se tedy budeme s požadavkem na externí přívod vzduchu. Co je externí přívod vzduchu? Má jedinou úlohu, a to dodat kyslík pro hoření v topeništi. Nijak tedy neslouží k rozvádění tepla po místnosti.


Pokud chceme využít externího přívodu, pak si musíme vybrat takový spotřebič. Trendem ve stavebnictví je úsporné bydlení a čím dál víc spotřebičů na tuhá paliva má uzavřenou konstrukci s hrdlem pro přívod vzduchu. Domy se utěsňují, tudíž není jako dříve zajištěn vzduch pro hoření kamen, krbů apo kdy si ho spotřebiče braly z místnosti.


Je nutné tedy vzduch přivést jinou cestou, tedy komínem. Variantně je možné použít kanály pro externí přívod vzduchu zabudované do skladby podlahy. Komunita okolo bydlení, stavění a realit.


Není zde možnost přívodu externího vzduchu spodem, ani z boku. Jediné řešení je dlouhé vedení přes celou místnost nebo vyvedení stropem a střechou. Oboje je technicky i finančně náročné.


Stačí, že se nebudeme snažit o maximální. Kupte komín, který má samostatný průduch pro přisávání vzduchu. Externí přívod JE s rekuperací nutný!


Dojde-li z jakéhokoliv důvodu k podtlaku v domě, bude systém hledat jakoukoliv díru, kterou si vzduch nasaje a komín je jedna z nich. Stává se to mým rodičům, také mají rekuperaci, ale komín bez externího.

Byl jsem proti externím přívodům vzduchu do krbu. Musí být externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům? Zatím nemáme nachystaný externí přívod vzduchu do kamen a přemýšlíme zda jej vůbec máme dělat. Naši rodiče mají krbové kamna bez přívodu vzduchu již let a topí bezproblémově.


Předem děkuji za rady a vlastní. No jo, ale dnes existují normy, že musíš mít externí přívod vzduchu pro krbová kamna a snad i vložky. Jde o to, že dnešní novostavby jsou tak utěsněné, že nemáš šanci do baráku čerstvý vzduch dostat (plastová okna, parotěsné folie, tepelné izolace).


Ven komínem je to sice ještě kujebácky daleko, zato menší lochnó. Krbař mi ke krbovým kamnům nainstaloval na externí přívod vzduchu automatickou. Při rekonstrukci rodinného domu jsme postavili komín na krbové kamna. Já bych se do toho nehrnul. Takže zavedete trubku (nepatrně větší než je komín) a v zimě se vám trubka studeným vzduchem zvenku ochladí, v. Je lepší externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům základovou deskou, nebo komínem ? A Pokud je komínem , kde je ten otvor ve zdi, hned vedle kouřovodu, nebo samostatný otvor někde jinde ve zdi?


Měl bych dotaz, jak nejlépe provést přívod vzduchu ke krbovkám. Obývací pokoj, kde budou krbovky bude nad sklepem,. Doporučuji trubku přivést na chodbu ,kde je kotel. A pokud jde o čistotu vzduchu. Tak spíše když externí přívod nemáte , tak se vám vyměnuje vzduch.


Díře do topeniště je jedno zda jí projde molekula kyslíku nebo dusíku , kysličníku uhličitého atd. Kyslík shoří a ostatní plyny se ohřejí a vyletí komínem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky