pondělí 29. dubna 2019

Odvzdušnění topení v bytě

Odvzdušnění topení je nutné především před začátkem topné sezóny, kdy do našeho topného systému znovu napustíme vodu. Napouštěcí kohout je zpravidla umístěn v dolní části kotle. Při napouštění vody se do trubních rozvodů a také do radiátorů dostává současně s vodou také nepotřebný vzduch. A jako se musíte dobře starat o své srdce, měli byste se také starat o topení (radiátor).


Součástí této péče je i odvzdušnění topení. Návod jak odvzdušnit topení v bytě krok za krokem.

Pokud se tedy podle předpovědi počasí ani v dalších dnech nemá znovu výrazně oteplit. Problém však nastane, pokud zjistíte, že váš radiátor téměř nehřeje, a to ani přes to, že jste ho pustili na plný výkon. Nebo je teplá jen jeho polovina. V takových případech je vaše topení nejspíš zavzdušněné.


Mnohdy se zdá, že kotel topí na plný výkon, a stejně je v bytě zima. V drtivé většině případů je to tím, že vlastník domu podcenil přípravu na topnou sezonu a neodvzdušnil radiátory. Názory na řešení tohoto jednoduchého problému se velmi různí, jak se dá vysledovat mimo jiné z internetových diskusí. V takovém případě vám přijde vhod návod na odvzdušnění radiátoru, který najdete v dnešním článku.


Příčinou zavzdušnění jsou vzduchové bubliny , které se do radiátoru dostanou třeba skrze netěsnící sváry trubek nebo při rychlém napouštění vodou.

Když vám nehřeje topení nebo hřeje jen polovina topení , je potřeba ho odvzdušnit. Stačí povolit šroubek na konci a počkat, až začne kapat voda. Mě zaskočila zima doma – v bytě.


Prý to tak složitá operace není, odvzdušnění zvládne i dítě, pravil soused. Jak odvzdušnit topení odvzdušnění , radiátorů, topný, systém, ústřední,. Máte puštěné topení naplno, ale přesto je jen vlažné nebo dokonce. Poradíme vám, jak radiátor snadno a rychle odvzdušnit. Odvzdušňovať by sa malo aspoň raz ročne, ideálne pred začiatkom vykurovacej sezóny.


Tlak z čerpadla tlačí vzduch v topení zpět a ten nemůže uniknout z topení. Poslední rada- Nechte topení přes noc, lépe řečeno několik nocí otevřené, aby topil co nejvíc. Jinak tlačte na vlastníka domu, aby zjednal nápravu.


V průběhu sezóny pak odvzdušňovat jenom jednotlivé radiátory, pokud je to nutné. Jak na odvzdušnění topení v paneláku? I zde se doporučuje výše uvedená metoda.


Pověřená osoba postupuje byt po bytě a odvzdušňuje soustavu od nejníže umístěných bytů, až po ty v nejvyšších patrech. V momentě kdy vytéká pouze voda, je odvzdušnění hotové a můžete ventil opět uzavřít. Nelze jasně říci, zda při odvzdušnění má být termoventil zapnutý či vypnutý, lze tedy použít obě možnosti.


Další den zkontrolujte, zda radiátory hřejí naplno a po celé ploše.

Jestliže jsou na radiátoru i nadále studená. Pokud tedy bydlíte v paneláku, nemusíte se ve většině případů o odvzdušnění topení vůbec starat. Správná údržba topení se nám vrátí nejen v podobě komfortní teploty v bytě či domě, ale i finančně. Zavzdušněné topení má totiž mnohem nižší účinnost a protopíme tím pádem více peněz.


Dům SVJ, vlastník bytu v posledním patře jej neobývá, nezdržuje se v místě trvalého pobytu a není možné ho donutit k odvzdušnění topení , což má vliv na všechny byty pod ním. Obracela jsem se na předsedu výboru SVJ, na správce, vždy mi bylo řečeno, že vlastníka nelze fyzicky dostihnout. Pokud jsou některé místnosti v bytě nevytápěné a teprve nyní se rozhodnete topení pustit, může se stát, že hlavice nebo ventil nebudou po dlouhé nečinnosti správně fungovat. Zkuste nejprve několikrát topení otevřít a zavřít, pokud ani pak do radiátorů nejde teplo, můžete ještě vyzkoušet termostatickou hlavici sejmout a ventilovou kuželku několikrát stlačit.


O to by nešlo, dělám to pravidelně při začátku topné sezony a pak vždy, kdy se mi zdá, že těleso je částečně vlažné. Pakliže budete celý den doma, budete to právě Vy kdo bude vytápět okolní byty a kvůli malé dcerce budete jistě topit na vyšší teplotu než je obvyklé pro dospělé. Bydlíme v posledním (7.) patře cca let starého paneláku a tak máme tu příjemnou povinnost odvzdušňovat topení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky