čtvrtek 21. dubna 2016

Napínací síla luku

Jenže měření napínací síly luku je vždy trochu problém, hned z několika důvodů. Nátahová délka (draw lenght) luku. Velmi záleží na délce nátahu, ve které sílu měříte. Udávaná síla proto musí nutně být spojena s informací o délce, ve které byla naměřena.


Napínací síla luku

Zde ve zkratce popisuji jakou napínací sílu luku volit jako začátečník. Pak se zde věnuji také tomu, jak by podle mě mělo vypadat správné vypuštění šípu. Napínací sílu si zkouším na závaží, abych ji měl v ruce.


U reflexního luku jsou ramena vychýlena za svislou osou, což přináší. Rádi Vám vyjdeme vstříc a poradíme jaký luk vybrat, pro jakého střelce by luk měl být, zdali pro praváka či leváka, jaká napínací síla , jaká délka luku , luk. Kladkové luky jsou určeny k lovecké nebo sportovní střelbě. Aby toho při volbě nového luku nebylo málo, do styku se dostanete nejenom s napínací délkou luku , ale také se sílou nátahu, která je naopak udávána v librách pod zkratkou „lbs“. Tento parametr ve své podstatě prezentuje to, jakou sílu musíte vyvinout ke správnému napnutí tětivy a vystřelení šípu.


Tuto otázku si jistě pokládá každý začínající lukostřelec. Pokud s lukostřelbou začínáte, je volba vhodné síly tahu velmi důležitá. Pokud zvolíte příliš velkou sílu tahu luku , nebudete s velkou pravděpodobností schopni vypilovat svůj střelecký styl. Síla každého reflexního luku je měřená při určité univerzální délce nátahu, která je 28“.


Pokud bude nátah kratší, vytáhnu méně, pokud delší tak logicky více. Váha šípu by neměla být lehčí než 9gn (grainů) na libru napínací síly luku. Lovecké luky mají obvykle i vyšší napínací sílu právě z důvodu lovu. Je dobré, aby zájemce měl již zvládnutu techniku střelby na slabším luku.


Napínací síla luku

Ten je vhodný i pro děti do let. Což je velmi důležité pro výpočet parametrů šípu. Pri výbere luku sa pozerajte po týchto parametroch: Napínacia sila luku - udáva sa v librách (lbs) Napínacia dĺžka luku - tradične zapísaná v palcoch () Dĺžka luku - tiež udávaná v palcoch () Pre základný nácvik lukostreľby stačí väčšinou luk s napínacou silou okolo lbs. Dalším kritériem je napínací síla luku , která bývá nejčastěji vyjádřená v jednotkách lbs nebo N (Newton). Luky s napínací silou do lbs jsou vhodné pro mladší, začínající lukostřelce.


Sila luku a rýchlosť šípu Meranie mechanických vlastností PVC lukov. Po tom, ako som odskúšal že PVC luk funguje, som bol zvedavý na jeho mechanické vlastnosti. Meral som celkovú silu, energiu a priebeh sily počas náťahu. Pri teste som použil dva plastové luky.


Vyznačují se výjimečnou pružností a dalekým dostřelem. Syn Čingischánova bratra jménem Yesüngge dokázal na mongolské národní slavnosti trefit terč ve vzdálenosti 5metrů, což byl až do nástupu moderních kompozitních luků historický rekord. Ramena luku Core beginner Verve černobílé 64(38lb) 68(36lb) Flexibilní ramena reflexního luku Verve od výrobce Core Archery, který se především hodí pro začínající lukostřelce. Skladem ks, Ve čtvrtek 23.


Minimální síla nátahu je liber, ale pokud se chystáte lovit větší zvěř, bude potřeba alespoň liber. Dříve k lovu sloužil tradiční reflexní luk , dnes lovci nejčastěji používají kladkové luky. Tětiva má být nejméně 4x pevnější než je síla luku.


Luk lb (18kg) silný, potřebuje nejméně 1lb (72kg) tětivu. Dnešní sportovní luk, který se nazývá „Standardní“ (je nekladkový). Také se používá název OLYMPIJSKÝ, protože se s tímto typem luku střílí na současných olympijských hrách. Ohýbáme tažením luku , lze taky stoupnout na provaz a prohnout, zatím jenom o několik palců. Nenapínat víc, než kolik má být výsledná napínací hmotnost.


S tím, jak se blíží výsledná napínací délka a hmotnost, pozorně sledovat ramena, jestli při napínání nejsou na některých místech příliš tuhá nebo slabá. Střelba z luku s krásným tvarovaným dřevěným středem a dlouhými pružnými rameny je doslova požitek. Luk Lil Barnett Banshee kladkový 18lb Kladkový luk pro amatéry a juniory nižší postavy.


Napínací síla luku

Reflexní luky nevyužívají žádných speciálních technologií, jejich konstrukce je tradiční. Slouží k rekreační a sportovní střelbě. Podle věku, výšky a tělesné zdatnosti střelce si vybíráme luk.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky