pátek 27. října 2017

Kondenzační kotel do bytu

Z běžného plynového kotle jsou spaliny odváděné přímo do komína. Obsahují ale velké množství vodních par (teplota až 1°C), které jsou zdrojem další energie. Kondenzační kotel umí tuto energii zužitkovat.


Spaliny jdou nejprve do výměníku, kde kondenzují a slouží pro předehřev vody v topném systému. Celkový rozsah výkonu daného modelu je od až po kW. Ideální do rodinných domků či větších bytů , kde je kladen důraz na vysoký.


Sháníte-li tepelný kotel do své bytové nemovitosti, určitě byste měli vybírat. Existuje ale i takzvaný kondenzační plynový kotel , který dokáže část. Plynové kotle se hodí do každého typu domů, ať už to jsou starší domy, novostavby.


TUV do starého cihlového bytu m celková tepelná ztráta kW. Dle projektu doporučen kotel JUNKERS CERAPUR ACU. Oproti výpočtové hodnotě unikne spalinami tepla, kotel vysálá a kondenzát odvede tepla. Dodatečně využitelných je tedy zhruba tepla. Předpokladem je dokonalá technologie využívající uzavřenou spalovací komoru, přetlakové spalování a speciální kondenzační výměník.


Zato se hned ptal, jak je ten kotel starý a že by rádi dodali nový, kondenzační , s vyvložkováním komína za pouhých tisíc. No nekup to… Dosud jsem za plynové topení a teplou vodu platil okolo tisíc Kč za rok, takže za plyn bych u kondenzačního kotle z vyšší účinností ušetřil cca tisíce ročně. Tento kotel je určen k vytápění a ohřevu vody v malých bytech a garsonkách, kde je nejčastěji umístěn v prostorách koupelny.


Kondenzační kotel do bytu

Proto je nezbytné kotel zavěsit do koupelny, nebo v její blízkosti. Závěsný kondenzační plynový kotel VU ecoTEC plus Závěsný plynový kondenzační kotel pro vytápění na zemní plyn s širokou modulací výkonu - 1 a vysokou účinností až 1. Pokud hledáte moderní a stylové doplnění vaší stávající topné soustavy, zavítejte do sekce krby a kamna. Pro byty je jedním ze zásadních požadavků na zdroj vytápění jeho velikost, protože pokud k bytu nenáleží technická místnost, instaluje se kotel do koupelny, chodby, nebo dokonce kuchyně. Výrazné úspory se dosáhnou tím, že kondenzační kotel využíva nejen výhřevnost paliva jako je to při běžných kotlech, ale navíc ještě dokáže využít část kondenzačního tepla páry obsaženého v spalinách, které při běžných kotlech nenávratne odcházejí do komínu.


Kotel Atmos je vhodný pro spalování velkých kusů dřeva. Velký zásobník paliva zaručí dlouhou dobu hoření. Vy tak nemusíte do kotle neustále přikládat a můžete si naplno užívat příjemného tepla. Zužitkuje totiž i teplo, které u starých konvenčních kotlů uniká do komína, čímž proti nim šetří spotřeby plynu. A právě otázku, jestli to je zrovna váš přípa dokáže rozřešit projektant.


Kondenzační kotel do bytu

A dejte klidně kondenzační ale myslím že je třeba spočítat spotřebu plynu v tak malém bytě - výhoda investice. Nezkracuje se v letním období životnost kotle ohřevem TUV? Dobrý den To je nějaký obecný mýtus. Nejste první kdo se ptá na kondenzační kotel do bytu. KOndenzační kotle do bytu samozřejmně umístit lze.


Modulace výkonů u kotlů je třeba u Econcept Tech 3-18kW. Nemusíte se bát, že by vám kotel přetápěl. Závěsné plynové kotle Vaillant jsou díky svému umístění na stěně vhodné zejména pro vytápění a ohřev teplé vody v bytových jednotkách.


Na trhu je dostatek kondenzačních kotlů, jejichž rozměry nejsou větší než rozměry klasické „karmy“. Aby docházelo ke kondenzaci, musí se voda do kotle vracet co nejstudenější. Ideálně se proto hodí do kvalitně izolovaných novostaveb s podlahovým vytápěním. Ideálně by kotel měl mít na výstupu topné vody do radiátorů okolo 50°C a teplota vratné vody 30°C, tím se využije účinnost kotlů do topení až na 1. Spaliny z kondenzačního kotle je možno odvádět přes stěnu ven, ale i do komína (po vyvložkování speciální vložkou pro kondenzační kotle). Právě díky nižší teplotě spalování dokáže tento typ kotlů energii zadržet a využít.


U běžných kotlů probíhá spalování za velmi vysokých teplot a energie se nemá kde zadržet. Jsou zdrojem chladu a připojují se na vzduchotechnickou jednotku s výparníkem. Junkers Cerapur Compact ZWB 24-DE.


Kondenzační kotel do bytu

Jednoduše se značkou Bosch: S našimi plynovými kotli můžete rychle a levně modernizovat i Vaši starší otopnou soustavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky