pondělí 20. května 2019

Topný faktor tepelného čerpadla

Topný faktor COP - účinnost tepelného čerpadla. Základním parametrem tepelných čerpadel je topný faktor (COP – Coefficient of Performance). Toto bezrozměrové číslo vypovídá o „účinnosti“ tepelného čerpadla.


Topný faktor tepelného čerpadla

Jedná se o teoretický poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií. Každý budoucí uživatel tepelného čerpadla se žene hlavně vysokým COP, obvykle vůbec nebere v úvahu ostatní faktory, které výrazným způsobem ovlivňují tzv. Teorie a metodika výpočtu topného faktoru tepelného čerpadla. Výkon tohoto tepelného čerpadla v tomto domě je 6W, příkon kompresoru 4W.


Dům, který vytopíte stowattovými žárovkami. Není zde žádný elektrokotel. Je jedním ze základních parametrů, které stanovují „účinnost“ tepelného čerpadla.


U tepelných čerpadel se hodnota topných faktorů nejčastěji pohybuje v poměru mezi dvěma a půl až čtyřmi jednotkami získané energie. Proto srovnávejte topné faktory vždy při stejných podmínkách. Hranicemi hodnocení je samotná funkční jednotka tepelného čerpadla. Protože jsou tepelná čerpadla mnohem účinnější než ostatní typy vytápění, je přehlednější používat při jejich porovnávání tzv.


Ten je ukazatelem účinnosti tepelného čerpadla. Jednoduše řečeno, je to poměr mezi získanou tepelnou energií a spotřebovanou energií tepelným. Provozovatelé hal přecházejí na podlahové sálavé systémy.


Průměrný topný faktor systému tepelného čerpadla vzduch-voda v celé topné sezóně se příliš neliší od systému čerpadla země-voda. Je to dáno tím, že na začátku a na konci topné sezóny je vzduch teplejší než zem. Přepočteno na peníze, ušetříte u rodinného domu s průměrnou tepelnou ztrátou s tepelným. V průběhu roku se provozní podmínky mění a tím se mění i topný faktor.


Skutečný celoroční průměrný topný faktor lze zjistit měřením dodané a odebrané energie. S problematikou proměnného výkonu tepelného čerpadla souvisí další veličina, která je přímo závislá na poměru výkonu ku příkonu a která nám hodně napoví o efektivitě topení tepelným čerpadlem a tou je topný faktor neboli COP. Pretože sú tepelné čerpadlá oveľa účinnejšie ako ostatné typy vykurovania, je prehľadnejšie používať pri ich porovnávaní tzv. Jednoducho povedané, je to pomer medzi získanou tepelnou energiou a spotrebovanou energiou. Je to poměr dodaného tepla a odebrané elektrické energie.


Topný faktor tepelného čerpadla

Mnoho firem uvádí topný faktor samotné venkovní jednotky. Tepelná čerpadla jsou proto doplněna druhým zdrojem tepla. Při rozhodování o tom, jaké tepelné čerpadlo si pořídíme, je nutné zvážit vedle jiného také výkon a topný faktor tepelného čerpadla. Nespokojenost s tepelným čerpadlem (TČ) může mít víc příčin. TČ velmi vysoký topný faktor.


Při výběru tepelného čerpadla je vždy nutné dívat se, k jaké okolní teplotě se výrobcem uvedený topný faktor vztahuje. Ukazatel se vypočítá jako poměr topného výkonu k příkonu při různých úrovních teploty. Běžně se topný faktor pohybuje v rozmezí od do 5. TEPELNÁ ČERPADLA AC Heating pro rodinné a bytové domy, let ZÁRUKA, možnost dotace, kotlíková dotace, NZÚ.


Topný faktor tepelného čerpadla

Pro tento systém je přírodním zdrojem povrchová, podzemní nebo spodní voda. Ze zdroje (většinou ze studny) odebíráme vodu, necháme ji projít výměníkem tepelného čerpadla (výparníkem), který z ní odebere část tepla a zase ji vracíme zpět do země druhou (vsakovací) studnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky